петак, 7. децембар 2018.

Sinoć zatvoren IV Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival




Program IV Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF), koji se pod sloganom “Ovde!” održao od 3. do 6. decembra, sinoć je u Domu kulture Gračanica zatvorio film “Asteriks – Tajna čarobnog napitka”.

Najposećeniji film festivala bio je “Južni vetar” koji je imao specijalnu projekciju jer su glumci na čelu sa Milošem Bikovićem poslali posebno za ovu priliku video poruke u kojima su pozdravili publiku iz Gračanice. Poruke su emitovane neposredno pre same projekcije.

Milica Mandić, glumica Prištinskog narodnog pozorišta je izjavila na zatvaranju Festivala: 

“Dragi prijatelji filma, završen je četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival. Festival  je održan pod sloganom „Ovde“ i ta reč OVDE znači da su se na jednom mestu, u Gračanici, našli najbolji filmovi i publika. Jedan zatvoreni svet dobio je mogućnost da podeli vrednosti sa savremenom filmskom produkcijom. Ove godine preskočili smo i granice i ograničenja, savladali smo atmosferu u kojoj se otežano prelaze linije razdvajanja. Zbog svega toga uspeh ovog festivala zasnovan je na činjenici da je jedan gledalac u ovoj sali postao slobodan i oslobođen. Oslobođen je zahvaljujući najboljim filmovima, čudesnim slikama i vrednostima koje su postale deo njegove ličnosti. Zato se mi danas sa dubokim naklonom obraćamo svakom slobodnom pojedincu i umetnosti koja ga je promenila.”

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održao u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Za četiri dana festivala prikazano je 14 filmova. Publika je imala priliku da vidi srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropske filmove koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu. 


U okviru domaćeg programa prikazani su filmovi “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg (fantastični Milan Marić bio je gost Festivala), “Zlogonje“ Raška Miljkovića, ostvarenje Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike“, “Južni vetar” i tridestominutni dokumentarno-igrani film „Tihi kutak Hristov“ Radislava Jevrića u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić, Nebojša Glogovac, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović i drugi.

Najmlađi su uživali u komediji „Aladin 2“, dokumentarcu „Fantastičan dan na planeti Zemlji“, divnoj priči „Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji“ i filmu “Asteriks – Tajna čarobnog napitka”.

Prikazana su i ostvarenja koja su ove godine privukla puno pažnje na renomiranim evropskim festivalima: Suton“ Lasla Nemeša, reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma „Saulov sin”, francusko-špansko-italijanska koprodukcija „Svi znaju“ koja je otvorila ove godine Kanski filmski festival, „Srećan kao Lazaro“ -  film koji je osvojio ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario, ostvarenje „Život među zvezdama“, kao i japanska drama "Kradljivci" režisera Hirokazua Kore-Ede, koja je ove godine dobila Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu.

Nakon prva tri uspešna i posećena izdanja u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, biće kao i prethodne godine održan u Gračanici.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival sa akcentom na promociji evropske ali i srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva. 

Нема коментара:

Постави коментар