четвртак, 6. децембар 2018.

Održana premijera ''Farenhajt 11/9'' Majkla Mura

Ana Martinoli, Janko Baljak, Veljko Lalić, Ivan Vujačić. photo: Marko Petrović



U utorak 4. decembra i sredu 5. decembra u Domu omladine Beograda, održana je premijera najnovijeg ostvarenja dokumentariste Majkla Mura "Farenhajt 11/9" i nakon filma uzbudljiv, dinamičan, inspirativan i odgovoran razgovor pod nazivom "Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?" u kojoj su se učesnici i publika bavili između ostalog fenomenom Trampa. U razgovoru su učestvovali profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD (2002. do 2009) Ivan Vujačić, osnivač i urednik Nedeljnika Veljko Lalić i Janko Baljak, profesor na FDU i filmski i TV reditelj. Debatu je moderirala Ana Martinoli, vandredna profesorka Fakulteta Dramskih umetnosti. "Farenhajt 11/9" predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma se odnosi na dan proglašenja Trampa kao novog predsednika SAD (9. novembar).

Profesor Vujačić istakao je "da iako se stvari uvek dešavaju drugačije, postoje paralele" te su mnogi razne događaje iz filma mogli da prepoznaju i u našoj sredini i okruženju i zbog toga je Murov film važan i za našu sredinu u kojoj je takođe "bitka za održavanje demokratije institucija svakodnevna" istakao je Vujačić.



Mur je svojim filmom, pokrenuo niz važnih pitanja: koliko je Donald Tramp simptom globalnih političkih procesa zasnovanih na populizmu, dominaciji nacionalnog identiteta i besu prema establišmentu? Da li, kao građani (i glasači), danas imamo poverenja u političke institucije, kako da se ono ojača ili ponovo uspostavi? Ko je sve olakšao i omogućio fenomen "Predsednik Donald Tramp"? Šta danas znači politička odgovornost i ko za nju garantuje? Koliko su mediji doprineli pobedi Trampa? Da li je Tramp uzrok ili posledica?

Nakon najuspešnijeg dokumentarca svih vremena "Farenhajt 9/11" (2004) o vladavini Džorža Buša, Majkl Mur publici se predstavlja sa još jednim svojim značajnim ostvarenjem za koji Janko Baljak, filmski i tv reditelj kaže da je ovo je "najozbiljniji Murov film do sada" istakao je BaljakFilm je premijerno prikazan i u Srbiji, i predstavlja dokumentarni film koji je u istoriji imao najšire otvaranje širom SAD u čak 1.719 bioskopa.  
 


Veljko Lalić, osnivač i urednik Nedeljnika rekao je "Posle dugo godina, ovo je jedan zaista dobar film Majkla Mura, koji je složio mnoge stvari koje mi nisu bile jasne". Ovaj film istakao je Lalić, služi da se bolje razume politika i ono što su društveni i politički odnosi ističući značaj građanskog aktivizma i nove solidarnosti u društvu u kome je sve kratkog daha.

"U našem društvu fali mnogo solidarnosti, kao pojedinci smo suviše zagledani u sopstvene džepove" istakao je Baljak.

Na pitanje publike "Kako se izlazi iz ovoga" učesnici su ponudili neka od rešenja. Na tragu Murovih sugestija zaključeno je da ljudi danas misle da su svoje uradili na twitteru, dok naši sagovornici zaključuju da masovni protesti bez politike nemaju mnogo šanse za uspeh, Ono što je poruka Mura, ujedno poruka  učesnika jesta da sve počinje od pojedinca, pojedinca koji zaista želi promene što Mur ističe u svom filmu davajući nam primere onih koji su se zbog svojih gubitaka i uskraćenosti počeli baviti politikom.




"Glasaj, angažuj se, stvori nešto svoje čime ćeš se boriti, ništa se neće desiti sedenjem kod kuće, ništa se neće desiti ako ne radimo na tome, a oni koji ništa ne rade nek trpe. Solidarnost, okupljanje i rad na onome do čega nam je stalo" rekao je Vujačić i time dao jedan od odgovora na pitanje "Kako se iz ovoga izlazi?". 


Majkl Mur je najpoznatiji je dokumentarista na svetu, i autor najunosnijeg dokumentarnog filma svih vremena „Farenhajt 9/11“ iz 2004. godine , kao i filma „Ludi za oružjem“ za koji je 2003. osvojio Oskar za najbolji dokumentarni film. Čak i s ovakvom titulom, postoji još vrlo malo stvari koje čak i ovaj provokativni filmski autor može reći o Trampu koje nisu bile beskrajno ponavljane u medijima od proglašenja rezultata izbora 2016. do danas.

Нема коментара:

Постави коментар