среда, 26. децембар 2018.

Promocija Studija crtanog filma 98, Niš


Sreda, 26.12..2018. godine u 14:00 (Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1)
Promocija knjige i filmova Studija crtanog filma SCF 98 iz Niša 

Na promociji učestvuju članovi Studija crtanog filma - SCF 98 iz Niša: Zoran Stefanović, Slobodan Milošević i Dejan Dabić koji su istovremeno i članovi međunarodne asocijacije animatora - ASIFA.
Na promociji će biti predat celokupni fond kratkometražnih filmova ovog studija i knjiga "Na talasima animacije" koja je pre desetak godina promovisana na Martovskom festrivalu, a sada će njeno specijalno izdanje biti predato arhivu Jugoslovenske kinoteke.
Studio crtanog filma SCF'98 iz Niša postoji od 1998. godine i do sada je uradio na desetine kratkih animiranih filmova za odrasle i decu, kao čitav niz reklamnih filmova. 

Započeli su i rad na dugometražnom animiranom filmu "Konstantin Veliki". Njihovi filmovi učestvovali su i osvajali nagrade na Martovskom festivalu ("Krletka" - nagrada Yu ASIFA-e, "Odraz", "Pasje doba"...), na Balkanimi ("Pasje doba"), "Zlatnom vitezu" ("Nesrećna Kafina")... Od 2004. godine u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Nišu i Klubu Vojske u Nišu, a od 2005. godine i na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, organizuju radionice animiranog filma kroz koje je prošlo više stotina polaznika i nastalo na desetine filmova koji su učestvovali na mnogim festivalima u zemlji i inostanstvu  koji su dobijali nagrade („Vafi“ u Varaždinu - film „Gledanost“), na Festivalu evropskog filma „Balkanima“ u Beogradu („Pronađi sebe“), „Bitka kod Milvijskog mosta“ – koji je nastao na radionicama SCF 98 i na Međunarodnoj koloniji animiranog filma za decu i mlade koja se od 2007. godine organizuje (do sada su gosti, između ostalih, bili: Sajoko Kinošita, Borivoj Dovniković - Bordo, Penčo Kunčev, Nikola Majdak, Kolin Artur, Zoran Simjanović, Timoti Džon Bajford...) u saradnji sa niškom opštinom Pantelej – dobio nagradu za najbolji film na Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije u Jugoslovenskoj kinoteci. 

Radionica crtanog filma gostovala je i u Republici Srpskoj na Jahorina Film Festivalu na Palama i na Filmskom festivalu „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Нема коментара:

Постави коментар