четвртак, 6. децембар 2018.

V HFestival : KAZALIŠTE HOTEL BULIĆ NORA - LUTKINA KUĆA U BITEF TEATRU


Na petom HFestivalu koji će se održati od 10. do 15. decembra 2018. godine na nekoliko lokacija u Beogradu, prvog dana festivala (10. decembra od 20h) publika će imati priliku da gleda predstavu kazališta Hotel Bulić iz Zagreba, NORA – LUTKINA KUĆA.



Kazalište Hotel Bulić, koje je na prošlogodišnjem HFestivalu, gostovalo sa predstavom Lampedusa beach, ove godine će u Bitef teatru pred beogradskom pubikom izvesti komad NORA – LUTKINA KUĆA.



Dva veka nakon što je Nora "zaluplila vrata” (patrijarhata), Ibzenov komad i dalje pobuđuje reakcije u gledaocima, pred kojima je lik Nore iskrsavao u najrazličitijim kontekstima i čitanjima.



NORA – LUTKINA KUĆA predstavalja inovativno čitanje Ibzenovog klasika, kontekstualizovanog tako da preispituje savremena pitanja vezana za stvarne i iluzorne slobode izbora. Komad, kao početnu poziciju uzima Norinu situaciju iz Ibzenovog komada, ali se na tome ne zaustavlja



Jedno od najvažnijih i najizvođenijih dela svetske književnosti uzimamo kao polazište za istraživanje problema koji jednako intenzivno skandaliziju i uznemiruju od praizvedbe teksta. Želimo ući u novo čitanje temeljnih pitanja koja otvaraju prostor za savremene umetničke perspektive.




Namera nam je da istražimo motivaciju Nore u transformisanom društvenom kontekstu u kojem se otkrivaju novi mehanizmi pritisaka. Promenom društvenih, političkih i ekonomskih okolnosti menja se i izvedbeni fokus priče o Nori. Prostori koji su se činili emancipatorski, kao proširenja slobode, ispostavljaju se kao regresivni.



Koji su dometi pobune i mesto slobode u visoko materijalističkom društvu?

Kakav je odnos intimne i društvene represije?


  

U što se Nora kao nagoveštaj pobunjenog čoveka pretvara kad je se uvede u savremeni kontekst naoko brojnih izbora, a zapravo redukovanih mogućnosti?

 U kojoj meri nove društvene okolnosti mogu da radikalizuju potrebu za promenom?




Karte za predstavu u režiji Senke Bulić, u kojoj igraju elena Minić Matanić, Marko Cindrić, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Darko Japelj možete kupiti putem Eventimovog sajta  ili na njihovim prodajnim mestima, kao i na blagajni Bitef teatra.



KAZALIŠTE HOTEL BULIĆ

Prema istomenoj drami Henrika Ibsena


NORA – LUTKINA KUĆA

Režija: Senka Bulić

 Glume: Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač, Darko Japelj

Scenografija: Silvio Vujičić
Kostimografija: Oliver Jularić
Dizajn svetla: Tomislav Maglečić
Dizajn tona: Branimir Božak

PREMIJERA: 29.11.2017. godine u Tvornici kulture.  Šubićeva 2, Zagreb, Hrvatska


 

Нема коментара:

Постави коментар