понедељак, 17. децембар 2018.

KOKICE TERAPIJA #8: Black Mirror, “The entire history of you”


 
Ponedeljak, 17. decembar 2018. u 19:00

Klub Doma omladine Beograda

Projekcija epizode “Celokupni istorijat tebe” iz serije “Crno ogledalo” (“Black Mirror”, “The entire history of you”, režija Brian Welsh).

Ulaz je slobodan!

KOKICE TERAPIJA je mesečni program Doma omladine koji se odvija drugu godinu za redom i trajaće od 17.  septembra do 17.  decembra 2018. godine. Program podrazumeva gledanje filma, potom razgovor o istom kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca, sociolozi, reditelji, dramaturzi, umetnici.

Zašto “Kokice terapija”?

Film nudi pitanja, preispitivanja, identifikaciju sa pričom ili likovima, može da probudi osećanja, saosećanja…Konačno, može i da da odgovore na pitanja poput ostalih tvorevina kulture: priča, pesama, bajki, mitova. Kako? Bilo da se radi o filmu koji oslikava neki istiniti dogadjaj, fantaziju ili imaginaciju scenariste/rezisera, on je pun predstava, često i simbola, nekad lakše uočljivih i prijemčivih za tumačenje, nekad datih u vidu zagonetke koju gledalac sopstvenim alatkama pokušava da razazna…Film je mogućnost upoznavanja sveta oko nas isto koliko i našeg unutrašnjeg sveta. S druge strane, ne zanemarimo i činjenicu da nekad scene iz filma “rade same” kao melem za neotkrivenu povredu koja boli. Film, kao i ostale tvorevine kulture, u zavisnosti od stepena psihološkog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja njegovog tvorca (ali i onog koji ga gleda), priča priču koja dira, mami na preispitivanja, postavlja lična i kolektivna pitanja, putem datih simbola podstiče večitu igru svesnog i nesvesnog… Kada se ugase svetla u bioskopu, gledalac prvobitno razaznaje lica i predele, a onda, kao da je i sam saučesnik radnje koja se odvija na velikom platnu, počinje da se identifikuje sa junacima, da oseća, saoseća, zauzima stranu…navija, bori se…odustaje…Od snage i utemeljenosti njegovog Ja će zavisiti koliko će predstave filma poneti njega samog ili koliko će on sam nositi film snagama svog mišljenja, svojih osećanja…
Dodjite da zajedno vidimo šta ustvari gledamo!

Program KOKICE TERAPIJA je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Četvrti susret u okviru programa KOKICE TERAPIJA: 17. decembra 2018. u 19č u Klubu Doma omladine Beograda biće prikazana epizoda “Celokupni istorijat tebe” iz serije “Crno ogledalo” (“Black Mirror”, “The entire history of you”, režija: Brian Welsh).


Black mirror je naučno-fantastična antologijska serija čije su epizode smeštene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, a tehnologija diktira ljudsko ponašanje i stvara specifične društvene odnose. Epizoda Celokupni istorijat tebe govori o tome šta se dešava kada nova tehnologija pruži mogućnost ljudima da ugrade čip u svoj mozak kako bi u svakom trenutku mogli da reprodukuju sliku i zvuk svoje prošlosti u celosti i kako se to odražava na ljudske odnose i unutrašnji svet pojedinca.

Film se gleda sa moderatorom Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovskim psihoanalitičarem i gošćom, dr Irenom Filipović, psihijatarom, psihoanalitičke orijentacije.

Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovski psihoanalitičar i psihoterapeut. Profesionalni život ie započela u Institutu za mentalno zdravlje, još dok je bila u edukaciji za zvanje jungovskog psihoanalitičara. Bila je predsednik Beogradskog analitičkog kruga (2004- 2007.), jedan od osnivača i direktor škole koja je obrazovala jungovski orijentisane psihoterapeute, predavač, supervizor i analitičar. Svoja znanja sticala je u Beogradu, u Londonu na superviziji kod Ann Alvarez, završni ispit je polagala u Cirihu, ispitivači su joj bili Mari Stajn i Mario Jakobi. Odrzala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Od 1999 godine vodi svoju privatnu praksu.

Dr Irena Filipović, psihijatar, psihoanalitičke orijentacije je završila medicinski fakultet u Beogradu i nakon toga specijalizaciju iz psihijatrije. Stalno zaposlena u Institutu za mentalno zdravlje od 2000. godine, radi u dnevnoj bolnici za neurotične poremećaje i poremećaje ličnosti gde primenjuje integrativni metod lečenja (individualne i grupne terapije uglavnom orjentisane na psihoanalitički pristup) ali, i tretmane ekspozicije invivo u okviru kognitivno bihejvioralne terapije. Završila za geštalt savetnika kod spec. psih. Mladena Kostića. Završila edukaciju iz kognitivno bihejvioralne psihoterapije za anksiozne poremećaje, okp i seksualne disfunkcije kod prof. dr Jezdimira Zdravkovića. Zavšila didaktičku analizu kod dr Aleka Vuča i bila kandidat Beogradskog psihoanalitičkog društva.

Нема коментара:

Постави коментар