петак, 28. децембар 2018.

МИЛАН ВЛАЈЧИЋ добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2018. И ФИЛМСКИ МАРАТОН

Петак, 11. јануар 2019. у 20 сати
Дворана Културног центра Београда


Добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2018. годину је МИЛАН ВЛАЈЧИЋ,
филмски и књижевни критичар, публициста и новинар

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитник награде за 2018. годину је МИЛАН ВЛАЈЧИЋ
за вишедеценијско критичко разматрање актуелне филмске проблематике и ширење свести о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту.

Жири у саставу Југослав Пантелић (председник), Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић (чланови), своју једногласну одлуку је образложио на следеће начин:
Добитник овогодишње награде „Небојша Поповић“ је Милан Влајчић, и у тој додели има једна врста симболике: ученик одаје признање учитељу. Јер, Милан Влајчић био је узор не само Небојши Поповићу, већ и многим филмским критичарима током последњих деценија; он је живи пример да су за добру филмску критику подједнако потребни и знање и љубав према „покретним сликама“. Таквим свеобухватним приступом према филмској уметности Влајчић је увек био поуздани ослонац не само филмским посленицима и критичарима филма, већ је постао омиљен и међу својим многобројним читаоцима Политике, у којој се оглашавао скоро двадесет година, а затим у последњих петнаест година привилегију да читају Влајчићеве критике и културне коментаре имају читаоци Блица. За све њих, али и за телевизијске гледаоце, кад је учествовао у многим дебатама или давао интервјуе у разним медијима, Влајчић је увек представљао, и и даље представља, онога коме се верује, било да је критички разматрао актуелну филмску проблематику или ширио свест о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту. Он је увек откривао суштинске ствари у свету филма, говорио о његовим ствараоцима, али не избегавајући да нам прикаже и онај ефемернији и бљештавији део филмске позорнице. Због свега тога сигурни смо да награда „Небојша Поповић“ одлази у праве руке.
 

Награда „Небојша Поповић“ ће овогодишњем добитнику бити уручена у петак, 11. јануара 2019. у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у окружју филмског маратона, који је ове године, због спречености прошлогодишњег добитника, конципирао Жири Награде.
Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника Награде на селекцију филмског програма приликом доделе Награде за наредну годину.
 

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

МИЛАН ВЛАЈЧИЋ, филмски и књижевни критичар, новинар и публициста, био је и остао узор многим филмским критичарима током последњих деценија; он је живи пример да су за добру филмску критику подједнако потребни и знање и љубав према „покретним сликама“. Таквим свеобухватним приступом према филмској уметности Влајчић је увек био поуздани ослонац не само филмским посленицима и критичарима филма, већ је постао омиљен и међу својим многобројним читаоцима Политике, у којој је писао скоро двадесет година, а затим у последњих петнаест година привилегију да читају Влајчићеве критике и културне коментаре имају читаоци Блица. За све њих, као и за телевизијске гледаоце, кад је учествовао у многим дебатама или давао интервјуе у разним медијима, Влајчић је увек представљао, и даље представља, онога коме се верује, било да је критички разматрао актуелну филмску проблематику или ширио свест о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту.


ФИЛМСКИ МАРАТОН

 
поводом доделе Награде „Небојша Поповић”
11. јануар 2019, од 12 до 23 сата
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6
Селектори: Југослав Пантелић, Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић
чланови Жирија за доделу Награде „Небојша Поповић“ за 2018. годину
12:00 ВАЛДХАЈМОВ ВАЛЦЕР (Аустрија) 2018, 93' Режија: Рут Бекерман Биографска драма која се бави бившим генералним секретаром Уједињених нација Куртом Јозефом Валдхајмом и контраверзијама које су појавиле у јавности око његове улоге и учешћа у нацистичком режиму током Другог светског рата. Добитник Glasshute награде зa документарни филм на Берлиналу 2018.
14:00 СЕЗОНА ЛОВА, Аргентина, Француска, САД, Немачка, Катар, 2017, 105' Режија: Наталија Гарахиола  Угледни водич за лов у Патагонији суочава се изненада са одговорношћу васпитавања свог биолошког сина кога су недавно избацили из школе. У дивљини шуме, отац кроти свог распуштеног сина и учи га да поштује природу и људске односе.  Филм је добитник награде публике на фестивалу у Венецији 2017. године.
16:00 ЛЕТО 1993, Шпанија, 2017, 97' Режија: Карла Сајмон После мајчине смрти, шестогодишњу Фриду шаљу у породицу њеног ујака да са њима живи на селу. Али Фриди је тешко да заборави мајку и да се прилагоди новом животу. На Берлиналу 2017 године филм је проглашен најбољим дебитантским остварењем.
18:00 ТРАНЗИТ, Немачка, Француска, 2018 , 101' Режија:  Кристијан Пецолд Главни лик бежи из Француске пред нацистичком инвазијом и док у Марсеју покушава да добије визу за Америку, среће младу жену која је супруга човека чији је идентитет он преузео. Радњу филма редитељ је временски преместио у садашње време велике миграције избеглица кроз Европу. Филм је био у званичној конкуренцији Берлинала 2018.
20:00 УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе МИЛАНУ ВЛАЈЧИЋУ
21.00 СКРИВЕНА ЉУБАВ, Италија, Француска, Бразил, САД, 2017, 132' Режија: Лука Гуадањано
Радња филма се одвија у Италији осмадесетих година. Између седамнаестогодишњег италијанског младића и старијег човека који долази да ради као асистент младићевог оца, дешава се љубавна романса. Оскар за најбоље адаптирани сценарио 2018, БАФТА за сценарио 2018.
Цена улазница: 100 динара

Нема коментара:

Постави коментар