недеља, 19. новембар 2017.

Francusko-srpski filmski susreti #2


Francuski institut u Srbiji započeo je avanturu u kojoj za cilj ima da pomogne saradnju između Srbije i Francuske u oblasti autorskog filma. Prisutni smo na većini filmskih festivala, dok naš filmski karavan obilazi Srbiju već nekoliko godina. Ovaj poslednji dobio je novu alatku namenjenu profesorima i njihovim đacima, CinED, program obrazovanja kroz sliku.

Ali to nije dovoljno. Da bi kulturna razmena bila zaista uspešna, ona mora ići u oba smera, a što se filma tiče, Srbiji ne nedostaju talenti.

Predložili smo Filmskom centru Srbije i Naionalnom centra za film i pokretnu sliku u Francuskoj da obnove svoju saradnju. Kao rezultat, toga, potpisani su sporazumi o saradnji prošlog proleća na KAnskom festivalu.

ACID, udruženje reditelja koji rade na promovisanju nezavisnog filma, već treću godinu je naš partner u promovsanju srpskog filma u Francuskoj. Acid je u okviru svoje kanske selekcije organizovao ACID TRIP #Srbija koji je prošao veoma zapaženo na festivalu. Prošle godine, organizovali smo prve Francusko-srpske filmske susrete, u okviru Festivala autorskog filma, zahvaljujući gostoprimstvu Jugoslovenske kinoteke.

Na zahtev svih, obnavljamo susrete koji će i ove godine omogućiti stručnjacima da se povežu, sarađuju, grade mostove, razvijaju filmove.

Kao kruna svega, Festival autorskog filma predstaviće ove godine čitavu kansku selekciju ACIDa iz 2017. godine.

 (uz pozivnicu)

Jugoslovenska kinoteka

Uzun Mirkova 1
  Od ponedeljka 27. do srede 29 novembra

Нема коментара:

Постави коментар