петак, 22. март 2024.

VIII Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD)

 


Povodom osmog po redu Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD), Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Agencijom za promociju spoljne trgovine ICE, Italijanskim institutom za kulturu organizuje događaj Stvaranje vrednosti. Inkluzivnost, inovacija i održivost”, 26. marta 2024. godine, sa početkom u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu (Skenderbegova 51).

Na izložbi u Muzeju nauke i tehnike će biti predstavljen izbor komadnog nameštaja vodećih italijanskih kompanijaa posebno stolica, u partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Alba Dominante, Belgrade Design Market, Mega Concept, Nitea Novolux. Izložba je realizovana u saradnji sa sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS) i Konfindustrijom Srbije i biće otvorena za javnost do 31. marta 2024. godine.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compasso d’Oro, Agencijom ICE, Sajmom nameštaja u Milanu, Trijenalom u Milanu, federacijom Federlegno Arredo, Fondacijom Altagamma i Konfindustrijom. Ovogodišnja tema – Stvaranje vrednosti” – stavlja akcenat na proces stvaranja, koji vodi ka kreiranju „lepih“ objekata industrijskog dizajna sa estetske tačke gledišta, ali i visoke „materijalne“ vrednosti, kao rezultat kvaliteta sirovine i proizvodnih procesa koji kombinuju tradiciju i zanatstvo sa najsavremenijim tehnikama u pogledu tehnologije i ekološke održivosti, čime se ponovo potvrđuje primat Italije u pogledu zanatskog umeća i proizvodnje.

Budući da Muzej nauke i tehnike u svom sastavu poseduje zbirke industrijskog dizajna, zanatstva, arhitekture i graditeljstva, proizašla je saradnja na manifestaciji Dan italijanskog dizajna 2024.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna održava se od 2017. godine s ciljem obeležavanja izvanrednosti italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umetnosti i filozofije. Njegova savremenost zasniva se na konkretnosti tradicionalnog zanatstva i strastvenom duhu eksperimentisanja. Umetnost i dizajn mogu da koegzistiraju i prosperiraju uz uzajamnu korist zahvaljujući shvatanju po kojem lepota oblika treba da se primeni na proizvode masovne potrošnje. Tehnologija u službi potreba pojedinaca i njihovog zajedničkog življenja i stanovanja bilo je veliko otkrovenje italijanskog dizajna.

Italijanski dizajn je tokom vremena inoviran koristeći nove procese, materijale i tehnologiju. Karakteriše ga stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, kao i o proizvođaču i korisniku, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.


Opis odabranih eksponata sa izložbe:


Masters stolica je omaž trima stolicama simbolima, u interpretaciji kreativnog genija Starcka. “Serie

7” Arnea Jacobsena, “Tulip Armchair” Eera Saarinena i “Eiffel Chair” Charlesa Eamesa, prepliću svoje

prepoznatljive siluete u vijugavi hibrid, dajući život originalnom i zadivljujućem stapanju stilova.

Lagana i praktična, Masters se može koristiti i na otvorenom. Za postizanje posebnog efekta,

dostupna je i sa metalik završnim obradama.


Louis Ghost stolica ( transparentna ) je najhrabriji primer u svetu ubrizgavanja polikarbonata u jedan kalup. Sedište inspirisano

linijama fotelje Luja XV, ideotipom baroka, koje je Philippe Starck uspeo da reinterpretira kako bi

zadivio, uzbudio i fascinirao. Uprkos svom kristalnom izgledu, Louis Ghost je stabilna i otporna, na

udarce i vremenske uslove. Mogu se složiti 6 stolica, jedna na drugu. Proizvod sa snažnom harizmom i

zapaženom estetikom, koji se može uklopiti u bilo koji kontekst, u stan ili kancelariju.



RABBIT CHAIR

Dizajner: Stefano Giovannoni

Rabbit je grupa proizvoda koja je za kratko vreme zadobila veliku popularnost, trik iz šešira Stefana

Điovanonija - stolica koja je postala pop ikona, simbol ljubavi, dobre sreće i lepih želja. Zec, nežna,

stidljiva životinja je silueta sedišta a njegove uši su naslon. Dizajnirana je u dve varijante – za odrasle i

za decu. Postoje različite varijante završnica i veliki izbor boja.


Fotelja Melania - krasi je savremeni dizajn, meko i udobno sedište i zaobljeni naslon za glavu

- Sto Richard - mali sto sa metalnom bazom i mermernom pločom

- Stolica Dorian - elegantna tapacirana stolica sa bazom od bukve

Нема коментара:

Постави коментар