понедељак, 1. август 2022.

Dodeljene nagrade najboljim filmovima festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

 

 

U nedelju, 31. jula u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku, proglašeni su najbolji filmovi festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”).

 

Žiri koji čine istaknuti srpski regionalni dokumentaristi - Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević, glavnu nagradu festivala “Zapis” dodelio je ostvarenju “Neka vrsta bliskosti” Tobija Bula. Žiri je u obrazloženju naveo da nagradu dodeljuje “za dirljivu minijaturu koja fizičke prostore pretvara u metafizičke, nudeći slojeve značenja tihim, neopaženim prostorima, kao i za duhovitu ali sirovu kontemplaciju o nošenju sa gubitkom”.

Pobednik festivala je, uz nagradu "Zapis", takođe dobio i vaučer za vikend u Etno kući Ostrvica, jednom od prijatelja festivala.

 

Posebna priznanja žirija osvojili su filmovi “Telurska drama” Riara Rizaldija i „Fantastično“ Maije Blofild

 


Žiri je je nagradu filmu “Telurska drama” dodelio “zbog pronalaženja specifičnog filmskog sredstva koji spaja međusobno zavisne procese, istorije i subjektivnosti, kao i zbog jedinstvenog pristupa kolektivnom i ličnom kojim se stvara jedno gotovo fizičko iskustvo kolonizacije, kako one iz prošlosti tako i one savremene”.

 

Film “Fantastično” nagrađen je jer je “uspeo preko ličnih, naoko apolitičnih svedočanstava ljudi o prvim gledalačkim iskustvima zapadnih filmova u Severnoj Koreji, da filmski suvereno izgradi sliku jednog zatvorenog, totalitarnog sveta”.

 

 


Festival “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) održan je od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

 

Za nagrade je, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, konkurisalo 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

 

Pored takmičarskog filmskog programa, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima je ponudilo i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

 


U okviru pratećeg programa, održan je i Prigodan muzički program prve dve festivalske večeri nakon projekcija. U Klubu penzionera Rudnik nastupili su bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, i projekat Lenhart Tapes iz Beograda.

 

Festival je organizovalo Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

 

Foto: Danica Trajković

Нема коментара:

Постави коментар