петак, 1. новембар 2019.

Балет „Хазарски речник – Ловци на снове“ на турнеји по Јужној Америци




После успешног наступа 28. и 29. октобра у колумбијском граду Кали на бијеналном фестивалу „Danza de Cali“, најугледнијој балетској манифестацији у Јужној Америци, балет „Хазарски речник – Ловци на снове“, наставиће своју турнеју на том континенту гостовањима у Еквадору. 

Следећа дестинација ове представе, по мотивима романа Милорада Павића, у кореографији Роналда Савковића и режији Ливије Пандур, биће град Кито, а термини извођења на сцени Националног театра Сукре, заказани су за 9. и 10. новембар. 

Турнеја ће бити завршена наступима на Фестивалу „Артес Вивас“ у Лохи, 15. и 16. новембра. 

Овај једночини балет, у копродукцији Народног позоришта и Мадленијанума, уједно, представља и омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмску представу „Хазарски речник“ поставио 2002. године на сцени београдског Центра "Сава".

Из тог позоришног комада, у тиму су сада, осим Савковића и Ливије Пандур, и наша чувена балерина и кореографкиња Соња Вукићевић, која је, после 24. године, поново наступила на сцени свог некадашњег матичног театра.

У овој „фантазмагоријској и метафоричној поеми преведеној у покрет“, наступају и Сања Нинковић, Тијана Шебез, Љиљана Велимиров, Маја Стојаков, Ада Распор, Мина Радоја, Милена Огризовић, Дејан Коларов, Милан Рус, Игор Пастор, Никола Бјанко, Милош Живановић, Карлос Алварадо и Антонио Бибо. 

Ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност НУМЕН, костимографкиња је Ангелина Атлагић, а дизајнер светла Јаша Коцели.

Нема коментара:

Постави коментар