уторак, 19. новембар 2019.

Izložba hrvatskog umetnika Dražena Filipovića - Pegle: Sinergija

Otvaranje u petak 22.11.2019. godine u 20 časova


Beogradska publika imaće priliku da vidi radove iz najnovijeg ciklusa Sinergija ovog znamenitog umetnika u Galeriji N.EON svakog radnog dana i subotom do 11. decembra od 17 do 20 časova.
Autentični slikarski pristup, bazičan i slojevit u bogatstvu kolorističkih segmenata u naizgled običnoj dvodimenzionalnosti, karakteristika je ovog ciklusa radova Dražena Filipovića Pegle. U ovim radovima vidljiva je višeslojna struktura, hrabri sistem poteza i esencijalnost razmišljanja kao i logičan razvoj i razrada stilskih atributa iz prethodnih perioda.

Racionalni ritam crnih ili sivih struktura, konstrukcijski je crtež koji dominira i gradi složeni preplet, ispunjen vrlo skladnim i razrađenim elementima boja, jer boja kao novina, ali i konstanta njegovog rada nameće se u ovim delima svojom zavodljivošću i skladom. Njegovo slikarstvo bogato je grafičkom linijom koja raščlanjuje i stvara, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit.

Dražena Filipovića - Pegle je rođen 15. februara 1944. u Podravskoj Slatini. Diplomirao je slikarstvo 1970. na Pedagoškoj akademiji u Rijeci na Katedri za likovnu umetnost, u klasi prof. Balabanića. Zvanje profesora stekao je 1983. godine. Status samostalnog umetnika ima od 1981, kad je postao član Hrvatske zajednice samostalnih umetnika. Osim slikarstvom, bavi se objektima, ambijentalnim instalacijama, grafičkim dizajnom  i uređenjem enterijera. Aktivan je na likovnoj sceni od 1977. godine. Do sada je izlagao na preko dvadeset samostalnih izložbi a učestvovao je i na brojnim zajedničkim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu.


Živi i radi u Rijeci.


Нема коментара:

Постави коментар