понедељак, 18. новембар 2019.

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #16: GENE CLARK & NICK CAVE


 
Ponedeljak, 18. novembar 2019. u 18:00 // Glavni hol Doma omladine Beograda
GENE CLARK – “NO OTHER” & NICK CAVE – “MURDER BALLADS”

Ploče donose: Žikica Simić i Moma Rajin. Moderator: Dragan Ambrozić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica muzičke istorije! Istoriju rok muzike prate uvek izgubljena ili nedovoljno istaknuta remek dela koja su preispitivala njegovu tradiciju. Ove nedelje vam predstavljamo dva takve ploče, koje su kroz stilizaciju zahvatila duboko u do tad nedovoljno poznatu podsvest rokenrola.

Kad se Gene Clark, nekada vodeća kreativna snaga u čuvenoj američkoj grupi The Byrds, krajem šezdesetih osmelio da krene u solo karijeru, kreirao je zvuk koji će kasnije biti poznat kao kantri-rok. Godine 1974, međutim, već je bio spreman na novi kreativni skok u stilizaciji američkog muzičkog nasleđa – njegov najambiciozniji album “No Other”, bio je podržan od izdavačke kuće Asylum, koja je pod vođstvom Davida Geffena objavljivala muziku svih najznačajnijih kantautora onog doba. Rezultat višemesečnih sessiona sa najboljim kalifornijskim muzičarima bio je umetnički vrhunac upravo u kantautorskoj oblasti, ali i spektakularan finansijski promašaj – ploča se loše prodavala i Gene Clark je na kraju izgubio ugovor. Od ovog poslovnog neuspeha nikad se nije oporavio, ali je njegov pomenuti solo rad s vremenom postao predmet obožavanja prvo među samosvesnim autorima širom sveta, a od ovog meseca i publike širom sveta, koja je ovo izgubljeno remek delo tek otkrila posredstvom luksuznog reizdanja kojim se obeležava 45 godina originalnog pojavljivanja.
 
Kad je godine 1996, australijski roker baziran u Evropi, Nick Cave, objavio sa svojim The Bad Seeds konceptualni album “Murder Ballads”, verovatno niko nije očekivao da će on postati njegov najprodavaniji i najpopularniji projekat. Originalna ideja sledila je stara interesovanja Nick Cavea i njegove ekipe, istražujući korene rokenrola u starijim bluz i folk formama – kako su se kroz njih stalno provlačile kao mitske teme ubistava i stradanja od tuđe ruke, ovo je bio predložak na kome je napravljena muzička studija kompletnog nasleđa koje se ticalo ove teme. Album je tako ponudio poetsku poruku koja je iz rok muzike govorila o krhkosti ljudske sudbine u promenljivim vremenima. Kao trijumf – neočekivani duet Nicka Cavea i Kylie Minogue, “Where the Wild Roses Grow“, postao je i ostao najveći hit u kome se on pojavljuje.
 
Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.



Нема коментара:

Постави коментар