петак, 22. новембар 2019.

GOSTUJUĆE PREDSTAVE U ZKM-u- Erasmus, Imaginarna Evropa i Lorencačo




Od Kulturnikovog stalnog dopisnika iz Zagreba 

Pred zagrebačku publiku dolaze predstave EVROPSKOG ANSAMBLA iz koprodukcije Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog pozorišta  iz Varšave :


  •  Erasmus, autorski projekt Anne Smolar  - 28.novembra 2019. u 20 sati
  • Imaginarna Evropa, u režiji Olivera Frljića – 30. novembra 2019. u 20 sati


ERASMUS - Ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Evrope? Mogu li studenti programa razmene Erasmus, koji je naziv dobio u čast tom velikom renesansnom misliocu, da imaju ulogu misionara koji pronose veru diljem Evrope, tu prekrasnu utopiju, ili su oni zajednica za sebe s potpuno drugim ciljevima? 

IMAGINARNA EVROPA  -Pozorišni redatelj Oliver Frljić poznat je po svojim provokativnim komadima na političke teme. U svom novom delu „Imaginarna Evropa” u Štutgartu istražuje samu esenciju kontinenta – s mnogo golih glumaca, divovskih slika i likom Hrista koji moli za dezodorans. (…) „Imaginirana Europa” Olivera Frljića i njegove plurikulturne pozorišne družine ume munjevito da potežei sve registre evropskog pozorišta i izaže ih  ironiju u isti mah: nakon ekskursa nalik na izvođačko predavanje slede naglašeni zabavljački delovi prema motou „we wish to entertain you”. Cornelie Ueding, „Imaginary Europe – Evropa se inscenira sama” (Deutschlandfunk, 11. aprilaa 2019.)

Evropski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje evropskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno menja, a formiraju ga glumci triju navedenih ansambala koji u saradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sedištima pozorišta uključenih u projekt (Štutgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave prikazuju se u svakom od tih triju gradova u obliku mini festivala u pozorišnoj  sezoni 2019/2020.

U ZKM-u je nedavno premijerno izveden Večni malograđanin Ödöna von Horvátha u režiji Anestis Azasa, a sad možete pogledati još dve predstave iz ove koprodukcije.

Dvogodišnji projekt Evropski ansambl iniciralo je Državno pozorište Štutgart, a finansirala ga je Nemačka kulturna fondacija. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umetnički direktor  jedan od najvažnijih evropskih reditelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih, koje nastavlja tradiciju međunarodne saradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu.




I na kraju programa Evropskog kazališta u ZKM-u gostovanje Jugoslavenskog dramskog pozorišteg iz  Beograd sa predstavom LORENCAČO, reditelja Borisa Liješevića - 17. decembra u 20 sati

Mladi student, kojega patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane suvremeni Brut, da ubije tiranina svoje zemlje, na putu ostvarenja cilja izgubi samog sebe. 

Likovi drame sukobljavaju se oko republike, revolucije, patriotizma, vlasti, časti. Uvek aktualne teme zbog kojih ćemo se stalno sukobljavati i raspravljati.

Нема коментара:

Постави коментар