четвртак, 28. новембар 2019.

XIV Nagrada „Miroslav Dereta” za 2019.




Izdavačka kuća Dereta, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica organizuje dodelu XIV književne Nagrade za neobjavljeni roman „Miroslav Dereta” u ponedeljak 2. decembra u 18 časova, u Galerija 73, Pozeska 83a.

Ovogodišnji laureat je Branislav Janković s romanom „Mačka u koferu”. Atmosferu će upotpuniti nastup Nataleé, a prisutni će uživati u ponud Vista Hill vina.

U ovoj čudnovatoj priči o potrazi za jednim koferom, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga koji stvara svet ni iz čega. U tom smislu roman se razvija dvojako: kao duhovita priča, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću. Teza da se pikarska storija može ostvariti samo u iskustvu putovanja i savlađivanja prostranstva, u ovom romanu dobija sasvim drugačiju konotaciju, jer mesto dešavanja nije geometrijski definisan prostor već se on sublimiše u iskustvu čitanja kroz mnoštvo umreženih citata iz baštine domaće i svetske književnosti od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa, do Dušana Kovačevića....

Roman Mačka u koferu zavodljivi je bedeker kroz koji autor gradi ličnu priču po koordinatama književnog nasleđa, ali i po vlastitom putu stvaranja zbirke poezije koju piše kao čin iskupljenja u susretima sa neobičnim i živopisnim putnicima. Voz je istovremeno paradigma i simbol putovanja i piščevog puta ka ličnom i kolektivnom apsolutu.

Harmsova poetika nadrealističkog oslikavanja života kroz groteske i alogičnosti prepoznatljiva je u stilu ovog autora koji svojim majstorstvom preplitanja života i literature gradi izuzetno književno delo.
 
Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane: O vukovima i senkama, Suze Svetog Nikole, Vetrovi zla, Peta žica, Poslednji cirkus na svetu, Gvozdeni oblaci, knjigu priča: Bezimeni izbirku poezije: Februarski brodovi. 

Član je Srpskog književnog društva.


Нема коментара:

Постави коментар