четвртак, 14. новембар 2019.

Boris BEREZOVSKI i kamerni orkestar MUZIKON





9. decembar 2019. Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova

Nakon uspešno organizovane prve sezone i nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadij Volodosa, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2019/2020. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta. 

Drugi koncert STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2019/2020. beogradskoj publici će predstaviti jedno od najznačajnijih  imena svetskog pijanizma,  Borisa Berezovskog koji će nastupiti uz mladi beogradski orkestar Muzikon.

Proslavljeni pijanista Boris Berezovski, sebi je postavio novi profesionalni izazov - nastupe sa orkestrima ali bez dirigenta. Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru:

             Dmitrij Šostakovič, koncert za klavir i orkestar br.2
             Frederik Šopena, koncert za klavir i orkestar br.2

 Uz orkestar Muzikon, najavljujemo uzbudljivo i izazovno muzičko veče.



Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.
Cena ulaznica 2.200,00, 2.500,00 i 3.000,00 dinara.


Neka i ove godine STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA bude vaš izbor.


Boris BEREZOVSKI, (Boris Berezovsky)
Ponedeljak 9. decembar, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova


Boris Berezovski, „najverniji naslednik velikih ruskih pijanista“, (časopis Gramophone), rođen je 1969. u Moskvi.

Muzički talent, virtuoznost, prefinjen senzibilitet, ogromna unutrašnja snaga čine da muzička izvođenja Borisa Berezovskog, Titana među pijanistima, svakog slušaoca ostave bez daha.

Boris Berezovski je studirao na moskovskom konzervatorijumu kod Eliso Virsaladze i pohađao je privatne časove kod Aleksandra Satza.

Sa nepunih 20 godina, 1988. godine, ostvario je veliki uspeh na svom prvom debitantskom nastupu u londonskom Vigmore Hallu. The Times ga je tada opisao kao "umetnika koji izuzetno obećava, blistave virtuoznosti i ogromne moći".

1990. godine, dve godine kasnije, osvaja zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom takmičenju Čajkovski.

1991. godine debitovao je u Fort Vortu u Teksasu, SAD i održao svoj prvi nastup u Luvru u Parizu.

Nakon tih uspeha, Boris Berezovski je otvorio vrata svih koncertnih dvorana sveta. U svojoj bogatoj izvođačkoj karijeri svirao je prestižnim salama u Moskvi, Londonu, Parizu, Rimu, Cirihu, Briselu, Minhenu, Salzburgu, Amsterdamu, Montrealu, Beču, Bernu, Budimpešti, Pragu, Berlinu, Atini, Tokiju… 

2006.godine, BBC Music Magazine mu je uručio nagradu Instrumental Avard 2006, za najboljeg instrumentalistu godine.

Boris Berezovski je redovan gost kao koncertni solista najprominentnijih ansambala sveta, kao što su: Berlinska filharmonija, Štadkapele Drezden, Minhenska filharmonija, Marinski orkestar, Sankt Peterburška filharmonija, Mađarska nacionalna filharmonija, Londonska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske i Pariška filharmonija, Nacionalna akademija Santa Cecilia, Njujorška filharmonija, Švajcarski simfonijski orkestar…

Sarađivao je sa dirigentima među kojima su Vladimir Aškenazi, Aleksandar Lazarev, Jurij Termikanov, Aleksandar Vedernikov, Dmitrij Kitaenko, Dimitri Lis, Mihail Pletnjev, Volfgang Savališ, Edrju Liton, Antonio Papano, Kurt Mazur, Šarl Ditua…

U kamernoj muzici, Borisa Berezovskog možemo videti u nastupima  sa Vadimom Rjepinom, Julianom Rahlinom, Aleksandrom Gindinom, Henrijem Demarketom, Aleksandrom Meljnikovim, kao i kvartetom Borodin i Takač. Dugi niz godina bio je verni partner Brižite Engerer u klavirskom duu.

Takođe, bogata diskografija obuhvata snimke koncerata sa orkestrom, kamernu i solističku muziku. Za većinu svojih snimaka dobio je nagrade Diapason d'or, Choc de la Musikue, Gramophone i Echo Classic.

Viđen je profesor i izvođač na prestižnim festivalima  kao što su Verbije, Salzburg, Bergamo Brescia, La Roque d’Anthéron festival a od 2014. godine je postavljen je za umetničkog rukovodioca Festivala muzike Zemlje u Moskvi i Sankt Peterburgu.
Poslednjih godina Boris Berezovski izvodi koncerte Bramsa, Stravinskog i Betovena u konfiguraciji koju naročito voli a to su koncerti sa orkestrom bez dirigenta.

O koncertima bez dirigenta Boris Berezovski kaže:

"Dugo sam mislio da je koncert zapravo kamerna muzika u velikom obimu, a kada svirate kvintete, nemate dirigenta. Tako se desilo da sam pokušao da sviram najteže komade bez dirigenta, i to vrlo dobro funkcioniše. Orkestri to vole.

Tokom probe, normalno se zaustavljamo kada nešto ne ide, to ispravimo i to je to. Nastavljamo i sviramo. Velika razlika je u tome što muzičari iz orkestra više ne vide sebe samo kao pratnju, već i kao ravnopravne partnere sa solistom. Ne smatram da je to pratnja. Za mene je to simfonija sa klavirom. Kada se taj stav promeni, muzičari u orkestru su mnogo više uključeni u proces nego samo praćenje. To pruža mnogo veće zadovoljstvo meni i orkestrima, i kao rezultat, publici. “
 


STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2019/2020.

Andrey GUGNIN
5. oktobar 2019., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Ruski pijanista, za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije.nosilac prvih nagrada na prestižnim takmičenjima Gina Bahauer i Sidnej. Premijerno će se beogradskoj publici predstaviti delima Betovena i Šopena.


Boris BEREZOVSKI i kamerni orkestar MUZIKON
9. decembar 2019., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Proslavljeni pijanista Boris Berezovski, ljubimac beogradske publike postavio je sebi novi izazov - nastupe sa orkestrima ali bez dirigenta. Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru koncerti Šostakovića i Šopena. Uz orkestar Muzikon, najavljujemo uzbudljivo i izazovno muzičko veče.


Denis KOZHUKHIN
22. februar 2020., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Ekskluzivni umetnik sa Steinway liste, Denis Kozhukhin svoju pripadnost ovom brendu objašnjava sledećim rečima:
Svaki klavir ima svoju jedinstvenu i posebnu melodiju. To je glas kojim pijanisti komuniciraju sa svetom.
Glas Denisa Kozhukhina će se čuti u tumačenju dela Betovena, Šuberta, Griga i Ravela.


Fazil SAY
13. april 2020., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Poslednji koncert predstavlja mali "okršaj" u tumačenju dela Betovena i Fazila Saja. Pod nazivom Betoven vs Saj, očekuje nas uvek intrigantan pijanista Fazil Saj i njegovo tumačenje Hamer sonate kao i njegovog  pravog autorskog hita, Troy sonate.

Neka i ove godine STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA bude vaš izbor.

Muzikon je nastao iz više projekata koji su se dešavali u periodu od 2014-2016. godine. To su bili Front muzički festival održavan 2014. i 2015. godine i škola muzike održavana od 2014-2016. godine. Misija kamernog orkestra Muzikon je da pozicionira najkvalitetniju klasičnu muziku u srce današnje kulture. Angažovanjem i izazivanjem javnosti kroz inspirativne perforamnse, orkestar preuzima rizike u cilju stvaranja nove vrednosti i podržavanja talenata. Muzikon u formi kamernog orkestra postoji od 2017. godne, kada je održana prva koncertna sezona sastavljena od šest tematskih koncerata, pod nazivom Hypercube u Zadužbini Ilije. M. Kolarca. Pored klasičnog repertoara orkestar razvija i izvodi i druge projekte. Jedan od takvih je Queen Symphony u kojem Muzikon nastupa sa horom orkestrom i bendom. Kvalitet i fleksibilnost u više žanrova definiše ga kao muzički ansambl koji je sposoban da izađe u susret svim zahtevima muzičke produkcije.

Kamerni orkestar Muzikon je novi umetnički multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva. Pored klasičnog repertoara Muzikon orkestar razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D maping i nove tehnologije). Fleksibilnost orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umetnički ansambl 21. veka.

Orkestar Muzikon okuplja najbolje mlade profesionalce iz Srbije i inostranstva i ostvaruje saradnju sa uticajnim i eminentnim solistima i koncertmajstroima širom Evrope koji sviraju u najboljim orkestrima na svetu. Tokom 2017. i 2018. godine orkestar je izveo svoju prvu koncertnu sezonu Hypercube, koja je podrazumevala 6 tematskih koncerata održanih u Kolarčevoj zadužbini.

Gostujući koncertmajstori i solisti sa kojima smo uspostavili saradnju:

             Miloš Petrović (Bamberg Symfoniker i umetnički rukovodilac orkestra)
             Jelena Ristić (Royal Concertgebouw orchestra, Amsterdam)
             Jorg Winkler (Orchestra di Maggio, Firenca)
             Stefan Milenković
             Minka Popović (Salzburg)
             Cordelia Hofer (Salzburg)
             Miljan Jakovljević
             Nikola Jovanović
Abraham Kreeftmeijer





Queen Symphony – Queen Symphony je koncertni projekat koji je ostvaren u saradnji sa Queen real tribute bendom. Koncert predstavlja rok spektakl posvećen najvećim hitovima grupe Queen. Orkestar je sa bendom ostvario značajne nastupe pred više od 200.000 ljudi u najznačajnijim dvoranama i trgovima poput Sava Centra, Dvorane Lisinski, Dvorane Doma sindikata, Gradskog trga u Budvi, Kopru Zadru, Mariboru, i Gradskog parka u Skoplju.

Važan segment orkestra jeste stalna i aktivna promocija vrednosti klasične muzike i novih tehnologija koje izvodimo kroz neformalne gerilske akcije tokom cele godine. Značajne aktivnosti koje smo uradili proteklih godina su:

             Dan klasike (60 kafića u Beogradu je puštalo klasičnu muziku)
             Mocart u tramvaju
             Ground piano (interaktivni podni klavir kao muzička igrica)
             Muzikon bioskop
             Hrana za uši
             Koncerti za kućni savet (koncerti posvećeni komšijama koji se izvode na krovovima zgrada Beograda)

Nova sezona, novo stanje i nov pristup stvaranju muzike donos koncerte kvalitetnijeg sadržaja i nadogradnju svih aktivnosti orkestra. U nastupajućoj sezoni Muzikon će prirediti 5 koncerata u Zadužbini Ilije M. Kolarca počev od Novembra 2018. pa sve do novembra 2019. godine. Pored koncerata, aktivnosti orkestra će podrazumevati brojne akcije i kampanje, koje će se ticati kako promocije kvaliteta klasične muzike i samog orkestra, tako i šire kulturne i muzičke edukacije koje će trajati tokom čitave sezone. Naslov sugeriše nadgradnju i podsticaj, razmišljanje izvan kutije, to jest razvoj kreativnih ideja u polju muzičke umetnosti. Na svakom koncertu u sezonu imaćemo koncertmajstora iz inostranstva, kao i uticajne soliste širom Evrope.

Нема коментара:

Постави коментар