субота, 23. новембар 2019.

BALKAN BEZ GRANICA U OKVIRU FESTIVALA AUTORSKOG FILMA


Na današnjoj konferenciji za medije u okviru Festivala autorskog filma govorii su selektori programa Hrabri Balkan, organizatori festivala „Bašta Fest“  kao i umetnički direktor Festivala Srđan Vučinić.

Priliku da se prvi obrate prisutnima na konferenciji imali su selektori programa Hrabri Balkan, Maša Seničić i Stefan Ivančić. Ovogodišnja selekcija obuhvata devet filmova, među kojima će se prvi put naći i tri dugometražna filma. Godinama unazad u fokusu selekcije Hrabri Balkan daje se prednost novim glasovima sa Balkana čiji filmovi govore o Balkanu.

Tokom razgovora Maša Seničić je istakla: „Dosta smo različiti u tome kako biramo filmove, što je i suština našeg tima. Za mene je neka linija selekcije preispitivanje identiteta i odnos ličnog i kolektivnog.“

Ovogodišnju selekciju programa Hrabri Balkan otvara film „Pripadanje“ turskog reditelja Buraka Cevika, danas u Dvorani Kulturnog centra od 21:30h.

Predstavnici ,,Bašta Festa“ Maja Šuša i Jovan Jelisavčić predstavili su svoje planove za sledeće, sedmo izdanje ,,Bašta Festa“ koje nas očekuje početkom jula sledeće godine u Bajinoj Bašti.


Bašta Fest jeste internacionalni festival kratkog filma koji predstavlja važno dešavanje u oblasti kinematografije za mlade van Beograda. Inicijalna ideja organizatora festivala jeste da aktiviraju bioskopska platna na jedan alternativan način, s obzirom na to da se festival odvija na otvorenom. Jelisavčić je istakao da će u sklopu predstojećeg festivala biti postavljen i kamp, za koji se nada da će privući još veći broj mladih iz regiona.

Tokom Festivala autorskog filma, publika će imati priliku da vidi četiri ostvarenja koja su nagrađena na ovogodišnjem Bašta Festu. Filmovi će biti prikazni u Jugoslovenskoj Kinoteci ( Uzun Mirkova 1) 25. novembra od 21:30h.

Naposletku, reč je imao umetnički direktor Festivala autorskog filma, Srđan Vučinić koji je najavio retrospektivu onih filmova koji su tokom proteklih 25 godina ostali zapaženi u kinematografiji.
Takođe, imao je priliku da prokomentariše i promene na kinematografskoj sceni za vreme postojanja Festivala. Naglasio je da su filmovi koji će se prikazati u Kinoteci aktuelniji od današnjih filmova poručivši da su: ,,Nove digitalne tehnologije samo ubrzale proces snimanja filmova i učinile film pristupačnijim široj masi."


 

Нема коментара:

Постави коментар