уторак, 26. новембар 2019.

Андрија Кузмановић отвара РУТА фестивал



Данас, 26. новембра у малом позоришном маратону кроз београдска позоришта, на тренутак смо се зауставили часова у хотелу Нота, у којем је Београдско драмско позориште  разговор за Андријом Кузмановићем, глумцем у жижи јавности пре  свега због веома успешних улога у српским серијама. 


Повод је била  пемијере представе „Лилиом“ (1909.) драматичара и романописца прве поливине 20. века, које спада у ред најчешће постављаних комада у Мађарској. Ференц Молнар је познати и по роману "Дечаци из Павловљеве улице". Комад  режира Ане Томовић, а премијера је заказана за 1. децембар у 20 часова у Београдском драмском позоришту, а  којом приликом ће бити отворен први фестивал РУТА. Ова сентиментална трагикомедија припада булеварској драми. Њени јунаци обитавају на споредним колосецима живота.



"То је поетско дело о љубави. Човек и жена са маргина, ухваћени у вихор неартикулисане љубави, коме се опире здрав разум и миље у којем су заробљени. Она је дирљива, аутодеструктивна, и није могућа ни у овом времену, ни у овом животу", истиче Ана Томовић.

Играју: Андрија Кузмановић, Маја Изетбеговић, Ивана Николић, Марко Живић, Александра Ања Алач, Владан Милић, Јово Максић, Јадранка Селец и Марко Гверо. Кузмановић је онедавно  стални члан  БДП- а.


„Гледам да се сваки дан такмичим са собом. Глума је проживљаваље својих улога.“

Кузмановић је, окупљеним новинарима рекао да има 35 година и да се радује кревету, који, захваљујући бројним ангажманима, ретко посећује. На питање: позориште или филм, лаконски одговара да воли свој посао, а  подразумева оба. На следеће питање шта прижељкује одговара:

Желим савремену улогу, хероја или антихероја!“

Драма  која отвара РУТА фестивал прати судбину Лилиома, шармантног пробисвета који ради у забавном парку, којим управља његова љубавница госпођа Мускат. 

Његов живот почиње драстично да се мења када упозна младу служавку Јули, којом одлучује да се ожени. 

Пошто су обоје јединке без адекватне животне егзистеније, млади пар се убрзо суочава са немаштином, која их води ка амбису. Молнарева сентиментална трагикомедија пример је такозване тривијалне, булеварске драме која је, у међувремену, успела да стекне култни статус. Њени јунаци су људи који обитавају на споредним колосецима живота, маргинални играчи провинцијског циркуса, а збивања у драми стварају њихови заноси, љубави, насиља, падови и сан о лакој заради.

Драматург представе је Слободан Обрадовић, сценограф Александар Денић, костимограф Момирка Баиловић, за сценски покрет задужена је Исидора Станишић. У представи играју: Андрија Кузмановић, Маја Изетбеговић, Ивана Николић, Јово Максић, Јадранка Селец, Александра Ања Алач, Марко Живић, Владан Милић и Марко Гверо.


РУТА (Регионална унији театара)



Београдско драмско позориште покренуло је иницијативу за оснивање Регионалне уније театара (РУТА) коју чини шест репрезентативних позоришних кућа Региона, уједињених у естетском, репертоарском и организационом моделу. Осим фестивала који ће бити организовани у свим главним градовима држава некадашње савезне републике, РУТА ће покренути и бројне копродукције, а самим тим и размену стваралаца. 

РУТУ чине: МГЛ Љубљана, Словенија;  Ulysses Загреб, Хрватска; Камерни театар 55 Сарајево, БиХ; Градско позориште Подгорица, Црна Гора; Драмски театар Скопље, Северна Македонија и Београдско драмско позориште, Србија. 

Први фестивал РУТА биће организован у Београду, у Београдском драмском позоришту од 1. до 6. децембра. Фестивал је ревијалног карактера, а публика ће моћи да погледа следеће представе:

1.12. : Лилиом Премијера
2.12.: Бакхе, Казалиште Ulysses
3.12. : Дон Кихот, Градско позориште Подгорица
4.12.: Мирна Босна, Камерни театар 55 Сарајево
5.12.: Краљ Иби, Драмски театар Скопље
6.12.:Плах удах, МГЛ Љубљана

Нема коментара:

Постави коментар