среда, 27. новембар 2019.

Bojana Ban-Bube koje nose svetlost




Mala galerija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) u Uzun Mirkovoj ulici br. 12 u Beogradu ugostiće od 29. novembra izložbu „Bube koje nose svetlost“ autorke Bojane Ban. Izložba traje do 12. decembra i po svemu što dosad znamo o Bojani Ban i njenim radovima, biće to jedan od gradskih bisera i zadovoljstava koje sebi treba priuštiti.



Bojana Ban je magistarka slikarka po obrazovanju, a u stvarnom životu likovni stvaralac u renesansnom maniru. Teško da postoji polje likovnog stvaralaštva u kojem se Bojana nije dokazala. Slike, crteži, ikone, nameštaj, skulpture, ilustracije za knjige, restauracija, konzervacija… Šta god vam padne na pamet- budite sigurni da je i u tome ostavila svoj likovni trag. (Majda Sikošek)



Mali je broj likovnih stvaralaca koji imaju tu hrabrost da krenu u nepoznato, da otkrivaju nove mogućnosti likovnog izražavanja, traženja puteva sporazumevanja likovnim jezikom, dostizanja skrivenog u nama i oko nas. Upravo ona ima tu smelost da se sa mnogim zahtevima suoči i upornosti da istraje u vođenju sebe, kao likovnog stvaraoca, kroz sve neizvesnosti na putu stvaranja. (Mihailo Pisanjuk).



Sada izložene skulpture, njih oko 50, od kojih oko polovine njih "nose svetlost", različitih veličina i napravljene od najraznovrsnijih materijala, zapravo nisu ni bube ni lampe, ali jesu i jedno i drugo, a u stvari su svetlost pravih umetničkih dela.



Bojana Ban je završila Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1971. u klasi profesora Stojana Ćelića, gde je i magistrirala 1974. godine. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Od završetka studija do danas imala je dvadeset šest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovala na preko 80 zajedničkih izložbi. 

Sem slikanjem, crtežom i grafikom, radi ilustracije, skulpture buba, ikone, a bavi se i konzervacijom i restauracijom slika i ikona.



                Radni vek je provela kao slobodna umetnica, a samostalne izložbe su bile u različitim medijima: ulja na platnu, crteži, grafike, ilustracije, skulpture buba... Poslednja izložba je bila kolektivna, u Sremskoj Mitrovici, u galeriji Lazar Vozarević od polovine decembra 2018. do kraja marta 2019. gde je izlagala crteže s klase s profesorom Vozarevićem i sadašnji asemblaž, skulpturu bube na poliptihu akvarela.

Нема коментара:

Постави коментар