уторак, 12. новембар 2019.

ПРАЗНИЧНА НОЋ УЗ ЧАРОБНИ КЛАВИР: ЈЕВГЕНИЈ КИСИН НА КОЛАРЦУ




Пише: Гордан Горуновић

Сала „Коларца“ била је тесна за све поштоваоце Јевгенија Кисина. Уз препуно гледалиште, додата су седишта на бини око клавира а велики број љубитеља класике је стајао са стране да би испратио посебно вече у Београду. Дуготрајни аплаузи далеко од официјелних показали су да овај је светски признати пијанита очигледно миљеник српске публике. После 13 година поново је код нас у оквиру циклуса концерата „Коларац твој свет музике“. Добра енергија се ширила у овој ноћи.

Музикалност, дубина и поетски квалитет интерпретација Јевгенија Кисина, поред његове изузетне вирутозности, донели су му признање публике, критике и колега музичара који га убрајају међу најбоље пијанисте у протекле три деценије. Кисин је од најранијих дана наступао са водећим светским диригентима и оркестримa. 

За протекла три наступа постао је прави љубимац београдске публике, а Велика дворана Коларчеве задужбине једно од његових омиљених места на којима наступа.



У сусрет години у којој се обележава 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, Кисин је београдској публици представио одабрана дела овог композитора Сонате бр. 8, 17 и 21, као и Варијације и фугу у Ес дуру.

Јевгенија Кисина су у сâм пијанистички врх данашњице довеле виртуозне интерпретације и посебан музички инстикт. Тражен и слављен у целом свету, редовно одржава реситале у најугледнијим дворанама Европе, САД-а и Јапана уз наступе са највећим светским оркестрима и диригентима.

Рођен у Москви 1971. године, клавир је почео да учи по слуху са само две године. Са шест година је већ био ученик московске школе за посебно надарену децу, Гњесин, у класи Ане Павловне Кантор која му је остала једини педагог током целе каријере.

Први јавни наступ је има о као десетогодишњак а већ наредне је одржао солистички реситал. Уследили су позиви из иностранства и прва гостовања изван Русије као и међународне каријере. На додели Греми награде 1992. био је позван да наступи као посебан гост у директном преносу који је пратила милијарда људи. Највеће културно признање у Русији, Тријумфална награда, уручена му је 1997. године док је Кисинов незаборавни наступ пред шест хиљада посетилаца у Ројал Алберт холу био први солистички реситал у склопу Би Би Си Промс који је икада одржан. 


Јевгениј Кисин је добио почасни докторат Менхетн музичке школе, почасни је члан Краљевске музичке академије, добитник награда Шостакович и Карајан. Посебан Кисинов таленат инспирисао је К.Нупена да сними документарни филм о њему E.Kissin The Gift Of Music Године 2018. објављена је Киссинова аутобиографија под насловом Memoirs and Reflections. У 2019. години објављена је Кисинова књига песама, кратких прича и превода на јидишу под насловом Yiddisher Sheygets. Кисин је своје композиторске радове објавио код Хенле Ферлаг издавача. Његов гудачки квартет (2016) снимио је Копелман квартет за Нимбус рекордс а своју премијеру у Великој Британији имао је 26. фебруара 2019. године у извођењу квартета Енделион. 

Снимци са концерата соната Лудвига.ван Бетовена последње су дискографско издање које је објавио заДојче Грамофон. Најпознатија америчка радио станица намењена класичној музици, WQXR, овај двоструки диск је уврстила међу албуме године а похвале за посебан Кисинов, зрели доживљај емотивних Бетовенових дела стижу са свих страна и после две године након објављивања. 

Опус којим се представља, бескомпромисно је прилагодио својој уметничкој визији и постиже врхунац музичке моћи уз виртуозност и техничку прецизност која се ретко среће.




На програму су били:

Лудвиг ван Бетовен
Соната бр. 8, це мол, оп.13 ПАТЕТИЧНА
Grave
Allegro di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo: Allegro
Варијације и фуга Ес дур, оп.35 Ероика
Соната бр.17, де мол, оп.31, бр.2
ОЛУЈА
Largo
Allegro
Adagio
Allegretto
Соната бр. 21, Це дур, оп.53
Waldstein
Allegro con brio
Introduzione: Adagio molto
Rondo. Allegretto moderato
Prestissimo

Нема коментара:

Постави коментар