понедељак, 25. новембар 2019.

Novi roman Draga Jančara u izdanju Arhipelaga
Novi roman slavnog slovenačkog pisca Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović. 

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata. Jančarov roman je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. Pisac iznutra prati doživljaje svojih junaka, njihove unutrašnje lomove i spoljne okolnosti koje ih izazivaju i lome, ograničavaju i sputavaju. Jančarovi junaci pokušavaju da se izbore sa okolnosti, društvenim i političkim, istorijskim i ideološkim, koje ih nemilosrdno bacaju u najrazličitija iskušenja, dovodeći ih u opasnost da pređu granicu ljudskosti, da se sve te ili pak da žive u strahu i očajanju.

U ovom majstorski ispričanom romanu pisac spaja intimne sudbine pojedinaca sa važnim društvenim tokovima i istorijskim silama koji se odigravaju na uzavreloj pozornici Drugog svetskog rata. 

Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi ukrštaju se četiri price o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje. Svako od Jančarovih junaka u jednom trenutku je žrtva, da bi, promenom ratnih okolnosti, za neko vreme postao pobednik i osvetnik, posednik moći i osoba koja odjednom dolazi u priliku da odbaci nekadađnje strahove i nametnute uloge. Svako od Jančarovih junaka pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i od propadanja ljudskog dostojanstva. 

Smešten na relativno malom prostoru i u relativno kratkom vremenu, u razdoblju poslednje godine jednog strašnog rata, tokom koje se toliko toga menja iz osnova, roman Draga Jančara Kao i ljubav uzubdljiva je priča o ljubavi i patnji, o ratu i lomovima u ljudskom društvu i u samoj ljudskoj prirodi.

Roman Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je i na nemačkom i francuskom jeziku. U oktobru roman Kao i ljubav bio je na vrhu lista najčitanijih knjiga u Austriji, a neobično pozitivne kritike o ovom romanu objavljene su u vodećim listovima i nedeljnicima na čitavom nemačkom govornom području.
 

Drago Jančar (Maribor, 1948), romansijer, pripovedač, dramski pisac, esejist.

Najprevođeniji savremeni slovenački pisac. Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg.

Najvažnije knjige: Galiot (roman, 1978), O bledom zločincu (priče, 1978), Severna svetlost (roman, 1980), Veliki briljantni valcer (drama, 1985), Smrt Marije Snežne (priče, 1985), Posle Godoa (drama, 1988), Klementov pad (drama, 1988), Dedal (drama, 1988), Terra incognita (eseji, 1989), Sećanje na Jugoslaviju (esej, 1991), Pogled anđela (priče, 1992), Disput (zajedno sa Adamom Mihnjikom, esej, 1992), Razbijeni krčag (esej, 1993), Podsmešljiva požuda (roman, 1994), Halštat (drama, 1994), Šala, ironija i dublje značenje (eseji, 1994), Katarina, paun i jezuita (roman, 2000), Brioni (eseji, 2002), Duša Evrope (eseji, 2006), Graditelj (roman, 2006), Drvo bez imena (roman, 2008).

Između ostalog, dobio je Evropsku nagradu za kratku prozu (1994), Prešernovu nagradu (1993), Rožančevu nagradu za esej (1993), Sterijinu nagradu za najbolju dramu (1982, 1985), Herderovu nagradu (2003), Nagradu „Žan Emeri“ za esej (2007), Nagradu „Hemingvej“ (2009), Nagradu „Mediteran“ (2009).

U izdanju Arhipelaga, u okviru edicije Sto slovenskih romana, objavljen je Jančarov roman Podsmešljiva požuda (2010).

Živi u Ljubljani.


Нема коментара:

Постави коментар