четвртак, 14. новембар 2019.

Proslavljeno 10 godina Srpske filmske asocijacije



Sinoć je u svečanoj sali Skupštine grada Beograda obeležena desetogodišnjica rada Srpske filmske asocijacije. Ovom prilikom SFA je dodelila priznanja i zahvalnice predstavnicima najatraktivnijih lokacija u našoj zemlji, institucijama koje su dale značajnu podršku snimanju filmova i reklama i najboljim poslovim partnerima.


Danas Srbija nudi stranim produkcijama vrhunska studija, oprema, iskusne ekipe i izvanredne profesionalce iz oblasti vizuelnih efekata i postprodukcije. Zajedničkim zalaganjem filmska industrija postala je jedan od nosećih stubova kreativne industrije u zemlji i regionu sa preko 30 miliona evra prihoda godisnje samo od stranih projekata koji se snimaju. Beograd se etablirao kao jedna od značajnijih destinacija u regionu, a Srbija postala nezaobilazna stanica u Istočnoj Evropi kada je produkcija filma i reklama u pitanju.  


Ovom prilikom uručene su plakete za: 

  • Institucije koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla.
  • Plakete najatraktivnijim lokacijama i
  • Najboljim filmskim partnerima


Plaketu i zahvalnicu institucijama koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla, dobili su: Vlada Republike Srbije, privrede Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova,  Ministarstvo odbrane i Vojska Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Privredna komora Srbije, Sekratarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima grada Beograda, Uprava carina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Turistička organizacija Srbije, Srbijašume, JKP Gradska čistoća i JKP Zelenilo Beograd.

Plaketu za najatraktivnije lokacije kojima se filmske ekipe konstantno vraćaju dobili su: Dvorski kompleks – Kraljevski i Beli dvor, Grad Beograd, Grad Novi Sad i tvrđava Petrovaradin, Grad Pančevo, Sava centar, Beogradska tvrđava Kalemegdan, Stara planina, Nacionalni park Tara i Smederevska tvrđava i KPGT.

Proizvodnja audio vizuelnog sadržaja doprinela je i razvoju drugih privrednih grana, pa su ovom prilikom posebno istaknute sledeće kuće kao Najbolji filmski partneri: ABC osiguranje, Crowne Plaza, Crow Serbia, Metropol Palace hotel, Saint Ten hotel, Radisson Collecion Old Mil Beograd i  DHL.

Predsednik UO Srpske filmske asocijacije Gaga Đurković podelio je sa prisutnima značaj podsticaja države za razvoj filmske industrije u našoj zemlji: 

„Država u kojoj živimo i radimo i koju predstavljamo  je važan činilac našeg rada i zato je ona sastavni deo tog proizvodnog procesa kroz donošenje pozitivnih zakona i podsticaja, koji su skladu sa potrebama proizvodnje filma i reklama. Mi smo sa podsticajima za filmsku industriju  krenuli kao  98. zemlja koja je usvojila takvu regulativu.  Neophodna je dobra namera svih građana i institucija Srbije i zato je Srpska filmska asocijacija stvorila  Filmske Prijatelje, građane i institucije bez kojih nema proizvodnje filmova i reklama.“

Milica Bozanić, izvršna direktorka SFA podelila je rezultate rada članova asocijacija u domenu unapređenja domaće kinematografije I predstavljanja Srbije u svoj njenoj lepoti:  

Beograd se dokazao da može da glumi Berlin, Barselonu, Stokholm, Baltimor, Pariz, pa čak i Tokijo, ali želimo da u budućnosti vidimo što više projekata koji će dolaziti u Beorgad zbog Beograda. Srpska filmska asocijacija je primer kako kreativna industrija moze biti nezavisna, organizovana i profesionalno vodjena i da je njen ekonomski uticaj sa više od 30 miliona evra godisnjeg prihoda vrlo jasan kako na produkcijski, tako i na turistički sektor.”


Do sada smo u stranim filmovima gledali Kalemegdan i Maglić – koji su postali dvorac u srednjevekovnoj opsadi Ročestera, stotine reklama koje su se snimale na obroncima naših nacionalnih parkova, urbani Beograd gledali smo kroz automobilkse trke akcionih filmova od Bollywood-a do Luka Besona.  Skupština Republike Srbije glumila Rimski Senat u filmu Koriolan, pomenimo i film Raven u kome je Beograd zamenio Baltimor iz XVVIII veka, a Airport city osvanuo na posteru Netflix-ovog film Extinction. Ulicama Beograda šetali su mlada zvezda Bollywood-a Viki Kaushal, Richard Madden (popularni Rob Stark iz Igre prestola), Rami Malek (Mr. Robot, Boemska rapsodija) i Čarli Hanam (Sinovi Anarhije) koji su glumili u rimejku filma Pappillon, i naravno sportske zvezde Mika Hakinen i Leo Mesi koji su glumili u reklama snimanim u Srbiji.


Fotografije: Live Production

Нема коментара:

Постави коментар