уторак, 5. новембар 2019.

Zagonetka revolucije DAH Teatra




Predstave DAH Teatra "Zagonetka revolucije" igraće se 9. novembra u 20 časova u UK Stari grad.

Predstava je naslala povodom obeležavanja sto godina od od završetka Prvog svetskog rata, Ruske revolucije i revolucije u Nemačkoj, ali i sto godina od ubistva Roze Luksemburg, koja nam i dalje postavlja pitanja: gde je pobuna i da li je moguća?

Radnja predstave je predstavljena susretom četiri revolucionara: Ulrike Majnhof - pripadnice Frakcije Crvene armije, Kamila Sijenfuegosa - Kastrovog saborca, Fanji Kaplan - atentatorke na Lenjina i “Crvene Roze”- Roze Luksemburg.

Ova četri revolucionara se u predstavi šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama “sa one strane”. 

Šta nam to oni poručuju, u svetu Harmsovskog apsurda, kojem je inače u podtekstu i posvećena ova predstava, gde je sve moguće i ništa nije moguće, gde ljudi nestaju, gde se pijano nazdravlja revolucijama i pevaju hitovi Lejdi Gage i Boni Em, gde se tela ubijenih revolucionara bacaju u kanal, spaljuju, nestaju u okeanu, gde povremeno prosijavaju svetle duše koje nas i pozivaju nas na uznemiravanje, na borbu za smisao van nametnutog matriksa.


Prostor UK Stari grad nudi idealnu situaciju u tom smislu - daje mogućnost da publiku uzme učešće. Gledaoci više nisu samo “nevini” posmatrači ili konzumenti pozorišnog čina - oni su i potencijalni "saučesnici", koji biraju ili su izabrani da učestvuju u radu pojedinih "ćelija". U tom procesu otkrivaju se ideje, zablude i zanosi onih koji su verovali u revoluciju i u bolji svet. 

Predstava postavlja pitanja: gde je pobuna i da li je moguća? 

Predstava je nameđunarodnom 22. ART TREMA FEST Ruma 2019 osvojila četiri nagrade i to: 

Srebrna TREMA maska za autorski projekat, Plaketa za total dizajn predstave, Plaketa za najbolju kostimografiju i posebno dragu - Nagradu publike!

Režija: Dijana Milošević / Dramaturgija: Duca Knežević / Igraju: Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić / Scenografija: Neša Paripović / Muzika: Uglješa Majdevac


DAH Teatar je nezavisno profesionalno savremeno pozorište osnovano u Beogradu 1991.  godine. Misija DAH Teatra je da, kroz posvećen timski rad, kreira smelu pozorišnu umetnost koja provocira, inspiriše i  podstiče ličnu i društvenu transformaciju.

Fotografija: Marija Ćalić

Нема коментара:

Постави коментар