среда, 6. новембар 2019.

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA EVROPSKE PRESTONICE KULTURE ZA 2020. PROGRAMSKI PRAVACA: DOBA MOĆI



ISTORIJA RIJEKE JE OGLEDALO EVROPE

Od Kulturnikovog dopisnika iz Rijeke 


Doba moći istražuje istorijske smernice, savremeno poimanje moći, strukturu, iskustva i vrste ispoljavanja moći. Program se kreće od intimnih doživljajnih sfera moći do totalitarnih režima koji su transformirali izgovorene i prećutane priče.





Iskustvo podeljenosti oblikovalo je identitet mnogih evropskih gradova pa tako i Rijeke koja je decenijama bila podeljena granicom trasiranom tokom reke Rječine. 

Živimo u vreme kad pojedine granice nestaju, druge se pojavljuju, neke bivalju pojačanje bodljikavom žicom i zidovima. Istorija Rijeke može, stoga, poslužiti i kao preteće i upozoravajuće ogledalo savremene Evrope i ne samo nje.




Rijeka i njena iskustva, od prošlosti preko sadašnjosti do budućnosti grada, nalaze se u polazištu ove programske celine, ali ne ograničavaju domete i namere samog programa. U tom smislu, strukture moći posmatraju se od ideja i znanja do realizacije i učinka; od političkih igara do ljudskih prava; od nasilja i represije do krhkosti života drugih bića i opstanka prirodne okoline; od izvora do granica; od otpora do odgovornosti

Program obuhvata širok spektar: od destruktivne do kreativne moći.



BOGAT IZVOĐAČKI I IZLAGAČKI PROGRAM 





Rijeka predstavlja svoju uzbudljivu povest prepunu moćnih sila koje su je svojatale kroz izložbe D’Annunzijeva Mučenica, Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona i Granice između reda i haosa. Ciklus uključuje i koncerte vrhunskih muzičara na Stradivarijevim i Kresnikovim violionama.



Bogat izvođački program, među ostalim, čini i festival slavne evropske pozorišne skupine iz Brisela Needcompany belgijskog umetnika Jana Lauwersa koji uključuje i prikazivanje ove predstave Sve što je dobro, ali i predstave Koncert banda koji gleda u krivom smeru i Zauvek.


Nova produkcija dolazi  i od vrhunskoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa pod imenom Plamteća voda, a od novih operskih produkcija spomenimo Vagnerovu  operu Tristan i Izolda u režiji ugledne američke redateljike Ann Bogart

Izložbeni program sastavljen je od niza izložbi savremene umetnosti, kao i izložbi koje tematiziraju riječku i evropsku istoriju, uključujući stalne postave novih muzejskih prostora, Palača šećera u kojoj će biti smešten Muzej Grada Rijeke i Galeb koji će postati prvi hrvatski brod-muzej.


Izdvajamo i pregled savremene likovne umetnosti devedesetih godina prošlog veka u istočnoevropskim zemljama pod nazivom 90-e: Ožiljci koju će pratiti i međunarodna konferencija o tom vremenu.


Posebno je zanimljiva audiovizualna instalacija Anakrono kupalište jednog od najvažnijih svetskih autora suvremene muzike Heinera Goebbelsa koja će naći mesto na starom bazenu Školjić. 



Program zaokružuju dve velike konferencije Vremenska kapsula I i II koje otvaraju pitanja o povesti Rijeke u razdobljima od 1900. do 1945. dok je bila podeljena i pod raznim vladarima, odnosno od 1945. do 1990. za trajanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.


Nezaobilazni su deo programa i umetnički radovi, instalacije i performansi o Golom otoku koji će tu bolnu temu približiti širokoj publici kao direktno suočenje s prošlošću u cilju širenja prostora demokratskih sloboda i istine.



Tokom oktobra  bila je održana izložba „Odbačeni“ u sklopu projekta RoUm koji spaja pripadnike romske zajednicei umetnike koji potom kroz zajednički rad prenamenjuju nešto što se smatralo otpadom stvarajući tako unikatan dizajnerski i umetnički predmet. 




Projekt RoUm realizije se unutar Rijeke 2020 - Evropske prestonice kulture, kao sastavni deo programa Kuhinja različitosti čija su tema manjine, migracije i aktivizam, pa stoga ne čudi da je ova neobična izložba svoje mesto našla upravo u ovoj EPK programskoj celini.



Autorske bure, pak je deo programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Evropske prestonice kulture, koji je u u prostoru Riječke ribarnice organizovao književno veče i zbornik priča renomiranih pisaca iz Hrvatske i zemalja regiona.





Нема коментара:

Постави коментар