петак, 15. новембар 2019.

OTVORENA MANIFESTACIJA art+neuroscience



Manifestacija art+neuroscience, koja predstavlja mesto susreta umetnosti i nauke, otvorena je programom u Galeriji nauke i tehnike SANU i u Francuskom institutu, uz performans umetnice Jasne Jovićević 

Četvrto po redu izdanje programa Centra za promociju nauke art+science, pod sloganom Svet iza očiju, otvoreno je sinoć u Galeriji nauke i tehnike SANU i u Francuskom institutu. Pored ova dva prostora, tokom novembra, pa sve do 7. decembra, program manifestacije odvijaće se i u Kolegijum Hungarikumu, Naučnom klubu Centra i na umetničkim fakultetima.

dr Marko Krstic v.d diektora Centra za prmociju nauke- foto Ivan Zupanc



Nakon obraćanja akademika Zorana Petrovića, direktora Galerije nauke i tehnike SANU, dr Marka Krstića, v.d. direktora Centra za promociju nauke, i dr Milice Janković sa Elektrotehničkog fakulteta, svoj performans „Sedim i brinem za nju“ premijerno je izvela Jasna Jovićević, saksofonistkinja i kompozitorka, pobednica prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji. Ovaj naučno-umetnički projekat preispituje na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušalaca.

U Francuskom institutu, prisutnim zvanicama se obratio Manuel Buar, direktor Francuskog instituta i savetnik ambasadora za kulturu i saradnju, a nakon njega, o ideji koja stoji iza izložbe i ulozi Centra u sve nadahnutijoj oblasti prepleta umetnosti i nauke govorio je Dobrivoje Lale Erić, koordinator projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije za Srbiju, u okviru koga je organizovana manifestacija art+neuroscience.

Izložba art+neuroscience prikazuje nekoliko radova nastalih kroz saradnju umetnika i naučnika, koji kroz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka predstavljaju svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. Radovi koje publika može da pogleda tokom trajanja manifestacije su: Pamti me po.., interaktivna svetlosna instalacija autora dr Marjane Brkić i umetnika Milana Ličine inspirisana istraživanjima procesa demencije, Slike mozga, multidisciplinarni istraživački projekat Žarka Aleksića, koji povezuje naučne metodologije sa umetničkom praksom, Sva lica anksioznosti, audio-vizuelna instalacija, čiji su autori Dejvid Stenli, Bojana S. Knežević, Andrej Savić, Milica Velimirović Bogosavljević i Maja Pantović Stafanović, koja je nastala sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu, Žrtve radi višeg cilja, strip koji dočarava dirljivu simbiozu između naučnika i laboratorijskih životinja, autorki Ive Atoski, Dunje Bijelić i Anje Santrač.


art+neuroscience -foto Ivan Zupanc


Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

Izložba predstavlja intergalni deo manifestacije art+neuroscience, a program ove godine čine edukativne radionice, masterklas predavanja, radionice za predškolce, osnovce i srednjoškolce.



Partnerska podrška art+neurocience manifestacije su: Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Ministarstvo kulture i informisanja,  Zadužbina Ilije M. Kolarca, Austrijski kulturni forum, Muzej savremene umetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Kelnu, DAAD, Društvo za neuronauke Srbije, Backyard Brains i Samsung.

Istražite više o manifestaciji: cpn.rs/artandscience 

Нема коментара:

Постави коментар