четвртак, 21. новембар 2019.

GILE & MAGIC BUSH ALBUM ,,RETKO SVIRANE PESME"




Izveštava: Nataša Dimitrić

Na spektakularnom koncertu koji su Gile & Magic Bush održali u Domu omladine Beograda u martu 2018. godine izvedene su pesme Električnog orgazma koje nisu izvođene uživo. Ili jesu, ali vrlo retko iz raznoraznih razloga. 

U pitanju  su, dakle, pesme koje nisu dovoljno eksponirane, od pesama Eektričnog orgazma, preko Giletovih solo presama,  do onih kreiranih u saradnji sa Vladom Divljanom, u pop fazonu, koje su protokom vremena dobili novu dimenziju. Plod su karijere duge četrdesetak godina, iz raskošnog korpusa muzike u koju je utkana dugovečnost, talenat i sposobnost, ali i iskrena ljubav prema muzici. Što je publika prepoznala i odazvala se. Ploče “Rokenrol za decu” i “Rokenrol bukvar” snimljene su za Pozorište Boško Buha na zahtev Ljubivoja Ršumovića. Gile je za to pozorište odigrao 120 predstava i uživao radeći za decu, snimio jedan samostalni album i tri albuma za decu. 




Juče je  Gile pojačan za Medžik Buš u Sprat baru, Cetinjska 15, predstavio lajv izdanje ,,Retko svirane pesme" (Odličan Hrčak, 2019.) na kojem se pored pesama Električnog orgazma nalaze i kompozicije iz Giletove solo karijere, pesme koje je radio za filmove ,,Kako je propao rokenrol" (1989.) i ,,Crni bombarder" (1992.), kao i ostvarenja proizišla iz saradnje sa Vladom Divljanom, kojem je album i posvećen.

,,Retko svirane pesme" trenutno su dostupne na CD-u i na digitalnim platformama, naći će se i na vinilu početkom sledeće godine,sa tri bonus pesme:  „Spavajmo, sanjajmo“,i „Sunce zna, mesec zna“...

Srđan Gojković Gile je rođen je 8. aprila 1961. godine kao jedinac. Roditelji su mu se rastali, pa je živeo dve adrese, na Zelenom Vencu, i na Banovu Brdu. Njegov otac je radio na Radio Beogradu i od njega je puno naučio o muzici, ali je rano preminuo. Rado je slušao njegove ploče: Bitlse, Rolingstonse i Aretu Franklin. Kao dete voleo da bude u centru pažnje i izvodio je raznorazne marifetluke. Pred sam kraj škole (na kojoj zbog nestašluka nije išao na ekskurziju) počeo je da svira bubnjeve.  Upisao je Jedanaestu („kaubojsku“) gimnaziju u Beogradu.  Gile sam kaže da je to jedina škola koju je mogao da upiše kao izuzetno loš đak.

Muzičku karijeru započinje osnivajući svoj prvi bend „Hipnotisano pile”, u suradnji s Vladom Divljanom. Januara osamdese zajedno sa dva Ljubomira Jovanovićem i Đukićem osniva grupu Električni orgazam. Grupa je ponela priznanje „New Musical Expressa” kao jedan od najuzbudljivijih nebritanskih bendova, a njihovi albumi mogli su se kupiti i u Engleskoj.

Kaže da uz malo dobre volje i mnogo truda čovek može biti  zadovoljan onim što učini. Iskoristili smo ovo druženje da ponešto i upitamo Gileta. 



Možete li nam reći nešto o radu sa bendom. Kakva je hemija između Vas i Magic Busha?

Oni imaju svoj zvuk, meni se taj zvuk dopao, napravili smo listu od trideset  pesama na moj predlog. To smo svirali na koncertima. Magic Bush j, po meni, najbolji prateci sastav u regionu.

Kakvi su Vam dalji planovi?

Ovo nije završen projekat,  to je bila pretpremijera. Očekujemo budući studijski album sa zajednickim pesmama, a predstavićemo ga 4. januara u Sabirnom centru.

Planirate li neke turneje, gostovanja u regionu?

Kada bude neka pauza, radićemo koncerte u regionu.

Igrate li i dalje odbojku na Adi Bojani? 

Poslednjih godina ne.

Нема коментара:

Постави коментар