среда, 6. новембар 2019.

Digitalni novembar u Francuskom institutu


Digitalni novembar je svetski susret digitalnih kultura koji se odvija u 40 zemalja u toku mesec dana, na inicijativu Francuskog instituta.

Na raskršću digitalnih umetnosti, scenske umetnosti, diskusija o idejama, francuskog jezika, video igara i nauke, ovaj interaktivni  festival će omogućiti publici svih uzrasta da se igra, stvara i testira razne umetničke sadržaje i forme koje svedoče vitalnosti francuske digitalne scene.

U Srbiji, Digitalni novembar predstavlja… dve izložbe, kutak video igara i knjige proširene stvarnosti, participativnu umetničku kreaciju, audio blogove o noći.


PROGRAM

Izložba: Art+neuroscience

Od 15. do 30. novembra, Francuski institut u Beogradu, Knez Mihailova 31
U saradnji sa Centrom za promociju nauke u Srbiji, izložba Art+neurosciences nas uvlači u svet neurona kroz umetničke radove proistekle iz saradnje naučnika i umetnika.
Više o izložbi


Izložba France Emotion
 
Od 8. novembra 2019. do 30. januara 2020, u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Novom Sadu i Pirotu.

Nastala od strane Atout France putujuća izložba proširene stvarnosti France E-motion o francuskim spomenicima će putovati kroz Beograd, Niš, Kruševac, Novi Sad i Pirot, radi jedinstvene šetnje kroz najpoznatije francuske pejzaže i spomenike, ali i druge koje tek treba otkriti. Zahvaljujući proširenoj stvarnosti, slike oživljavaju i vode vas kroz fotografije kao da ste zaista tamo.
Slobodan ulaz, svi uzrasti.
Više o izložbi

Video igre S’il Vous Play
 
Od 12. do 15. novembra od 13h do 19h i 16. novembra od 10h do 15h, medijateka Francuskog instituta u Beogradu.

Kolekcija video igara S’il Vous Play nudi mnoštvo originalnih igara sa novom estetikom, čije obilje nema na čemu da zavidi nezavisnom filmu ili alternativnom stripu. Francuski Institut vas poziva da otkrijete ove francuske kreacije, besplatno dostupne u prostoru za video igre medijateke Francuskog Instituta u Beogradu.
Slobodan ulaz, svi uzrasti.

FuturLivre – događaj za mlade o animiranim knjigama

Od 12. do 15. novembra od 13h do 19h i 16. novembra od 10h do 15h, medijateka Francuskog instituta u Beogradu.

Sa FuturLivre, najmlađi mogu otkriti knjigu budućnosti, knjige u proširenoj stvarnosti na tabletima i mobilnim telefonima. Svako delo je neprimetna mešavina priče i interaktivnosti, sa zabavnim međuprogramima koji omogućavaju čitaocu da pomogne heroju u njegovim avanturama.

Slobodan ulaz, svi uzrasti.
 
Umetnička rezidencija Adelina Švajcera

Od 11. novembra do 1. decembra, u Novom Sadu

U partnerstvu sa Deletere (Francuska), Karkatag (Beograd), Fondacijom Novi Sad 2021, i EUNIC AIR, dizajner Adelin Švajcer biće u stvaralačkoj rezidenciji u Novom Sadu u okviru svog projekta Alphaloop. Rezidencija je zamišljena kao eksperimentalna laboratorija u kojoj će se istraživati paganske prakse Vojvodine, ali i kao prostor za prikazivanje performansa koje su tokom proleća 2018. producirali Crossed Lab i Deletere.
Umetnika podržava evropska mreža In Situ.

Više o rezidenciji

Snimanje zvučnih klipova

u okviru Ideja noći, tokom novembra, u Francuskom institutu Srbije u Nišu i Beogradu
„Dajte nam ideju o noći / recite nam koje ideje vam ona daje“

Tokom celog meseca, polaznici svih uzrasta francuskog jezika moći će da snime sopstvene zvučne klipove, u okviru Ideja Noći, međunarodnog događaja koji vodi Francuski institut. U saradnji sa RFI i ARTE Radio, ovi zvučni klipovi će biti objavljeni na audio blogovima kako bi objedinili jedan mozaik izjava i priča koje opisuju doživljaj noći, u svoj svojoj raznolikosti i raznovrsnosti ideja koje ona stvara.

Нема коментара:

Постави коментар