среда, 26. април 2017.

Dane korejske kulture-Skokni do Koreje


Izložbom umetnika Sungbek Šina & Jonghun Kima 27. aprila u Kulturnom centru Beograda biće otvoreni Dani korejske kulture. Festival „Dani korejske kulture” organizuje ambasada Republike Koreje u Republici Srbiji u partnerstvu sa Korejskom fondacijom, kao i mnogim drugim lokalnim institucijama i saradnicima. Za više informacija o kompletnom programu, pratite zvaničnu Facebook stranice festivala i ambasade Koreje u Beogradu. 

Festival će se održati u periodu maj/jun na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u Novom Sadu. Ulaz na sve događaje je besplatan, ali će za neke od događaja posetioci morati da najave svoj dolazak ili preuzmu svoje besplatne ulaznice. Tokom Dana korejske kulture, publiku očekuje uzbudljiv program koji uključuje muzička dešavanja, izložbe, operu, modu, kulinarski događaj, predavanja o jeziku i kulturi, politički seminar i naravno, za mlađi deo publike ponešto o popularnoj korejskoj kulturi (K-Pop, drame, filmovi…). 

Posebnu pažnju Ambasada skreće na Hanbok izložbu (tradicionalna korejska nošnja) dizajnerke Hesun Li (Hye-soon Lee), koja je svoja modna dela nedavno prikazala i u Luvr muzeju u Parizu. 

Svoju izložba će najavu 20. maja tokom Noći muzeja u UK Parobrodu, a cela će biti prikazana na istom mestu, u periodu od 23. do 31. maja. Dizajnerka će održati predavanje i diskusiju o modi i hanboku 24. maja (11:00-12:30h), a tom prilikom publika će imati jedinstvenu priliku da porazgovara sa njom i postavlja pitanja. Izložbeni deo upotpuniće umetnički duo iz Koreje, Šinsung Bak (Shin-seung Back), i Kimjong Huna (Kim-yong Hun), čija će izložba, kao deo Art&Science projekta Centra za promociju nauke, biti izložena od 27. aprila do 25. maja u Kulturnom centru Beograda (Knez Mihailova 6). 

Nedelja, 28. maj je rezervisana za publiku koja je zainteresovana za korejsku pop kulturu. Od 10 časova do 22h u kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), održaće se različiti događaji pod nazivom Korea All Day Long, koji uključuju K-Pop plesnu radionicu, kviz, pevanje (norebang), animacije, gledanje korejskih tv drama, takmičenje u govorništvu na korejskom jeziku itd. Što se muzičkog programa tiče, izdvajamo nastup korejskog benda TAGO, koji je već zadivio evropsku publiku na festivalima poput Edinburškog Fringe festivala, a u Beogradu će nastupiti 14. juna u Domu sindikata. 

Ambasadorova K-Pop žurka, koja okuplja fanove ovog žanra iz regiona već treću godinu za redom, održaće se u ponedeljak, 29. maja na splav klubu Shake’n’Shake, sa početkom u 20 časova. 

Korejsku hranu moći ćete da probate u subotu, 27. maja u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5), ali i da se upoznate sa korejskim đanći običajima (janchi – porodična okupljanja oko hrane), koji se porede sa srpskom slavom. Kulinarske specijalitete će pripremiti kuvarica iz rezidenciji ambasadora Republike Koreje, Đina Kim, a na meniju će se naći pet korejskih jela. Kuvarica će objasniti kako se priprema ova hrana, tako da će svi posetioci, pored degustacije hrane moći da nauče kako je moguće pripremiti korejsku hranu sa lokalnim namirnicama. Količina hrane je ograničena i biće služena dok ima zaliha. 

Ako vas zanima religija, preciznije korejski budizam imaćete priliku da proćaskate sa monahom Okvangom (Okwang Sunim), koji je poreklom iz Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар