четвртак, 13. април 2017.

Dani savremenog danskog filma - GOZBA




U čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, Ambasada Kraljevine Danske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Danskim filmskim institutom predstavlja vam Dane savremenog danskog filma.


Pred vama je devet filmova koji odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika Zlatne palme Bilea Augusta i Oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu.


Slogan manifestacije odnosi se na gozbu koju ovi filmovi predstavljaju za filmske sladokusce, ali je i lajtmotiv koji se pojavljuje u gotovo svim ostvarenjima u selekciji. ’Gozba’ implicira i porodično okupljanje i upravo je to tematska nit koja povezuje ove filmove: dubinsko istraživanje  kompleksnosti porodičnih odnosa, dodatno zakomplikovanih novim izazovima koje savremeno društvo nosi. 

Tako će se porodice suočavati sa dobrovoljnom eutanazijom, naručenom mladom sa Filipina, ljubavnim trouglom u staračkom domu, zamenjenim bebama, potragom za idealnom ljubavlju koja sama sebi postaje svrha, ljubavnom vezom od koje zavisi budućnost najvećeg evropskog cirkusa...


Presek savremenog danskog filma upotpunjuje izbor kratkih filmova koji će biti prikazani u Filmskoj galeriji DKC-a. Posebno nam je zadovoljstvo i čast što će manifestaciju otvoriti Danica Ćurčić, jedna od vodećih zvezda savremenog danskog glumišta. Biće ovo uzbudljiva prilika da se Danica vrati u rodni Beograd i predstavi čak dva filma u selekciji: ’Tiho srce’ Bilea Augusta za koji je dobila godišnje nagrade i danske kritike i Danske filmske akademije, kao i ansambl film ’Da skratimo priču'. Glumica velikog talenta i specifičnog senzibiliteta, Danica Ćurčić je proglašena i za evropsku glumačku Zvezdu u usponu na Berlinskom festivalu.



Pridružite se filmskoj gozbi!


Dobro došli na Dane savremenog danskog filma!

Stefan Arsenijević, selektor.



Dragi prijatelji,

U 2O17. godini Danska i Srbija obeležavaju sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Sto godina raznovrsne saradnje između naše dve zemlje, pogotovo u poslednjoj deceniji.



I Danska i Srbija imaju bogato kulturno nasleđe, te mi u Ambasadi imamo puno materijala za inspiraciju. Trudimo se da povećamo kulturnu razmenu i promovišemo dansku kulturnu scenu ovde u Srbiji.



Kada se kaže danski stil i kultura, često se misli na dizajn nameštaja ili arhitekturu. Ipak, Danska je jednako poznata po hrani, filmovima i TV serijama. Reditelji poput Larsa fon Trira i Suzane Bier osvojili su pregršt međunarodnih nagrada za svoje radove.



I u Beogradu se osvrćemo na kinematografiju, jedan od stubova danske i srpske kulture. Drago nam je što filmove možemo da vam prikažemo u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Danskim filmskim institutom.



Posebno hvala upućujemo Stefanu Arsenijeviću koji je odabrao filmove. Ova selekcija je veoma zanimljiva. Iako dolazi iz kuhinje jedne od najsrećnijih nacija na svetu, danska kinematografija je poznata po realističnom prikazivanju društva to su teme o kojima se veoma otvoreno diskutuje u Danskoj. Nadamo se da će vas odabrani filmovi obogatiti, izazvati ili čak isprovocirati, kao što to čine i nama u Danskoj.



Proslavljena danska glumica, Danica Ćurčić beogradsko dete, pojavljuje se u nekoliko filmova, te sam posebno srećan što će nam se ona pridružiti na otvaranju ove manifestacije.

Nadamo se da ćete uživati u filmovima koji čine selekciju Dana savremenog danskog filma.



Dobro došli!

Morten Skovgaard Hansen, Šef misije  Ambasada Danske u Beogradu

Svi filmovi su titlovani samo na srpski jezik, osim "Tihog srca" koji otvara događaj i titlovan je na srpski i engleski.

Cena karte je 250 din za sve projekcije.


PROGRAM:


Četvrtak, 20. april

20.00     svečano otvaranje: 


TIHO SRCE / STILLE HJERTE 2014, 98’
Režija: Bille August
Razgovor sa Danicom Ćurčić


Uloge: Danica Ćurčić, Paprika SteenGhita NørbyMorten Grunwald
Festivali i nagrade: San Sebastijan – Srebrna školjka za najbolju glumicu, Nagrade Bodil danske kritike – najbolji film, najbolji scenario, najbolji glumac i glumica, Nagrada Robert Danske filmske akademije za najbolju glumicu, Katovice – nagrada publike i specijalna nagrada žirija

Tri generacije okupljaju se u porodičnoj kući da zajedno provedu vikend. Dve sestre, Sanne i Heidi, prihvatile su želju svoje smrtno bolesne majke da umre pre nego što joj se bolest pogorša. Ipak, kako vikend odmiče, sve im je teže da se pomire sa majčinom odlukom i stari, potisnuti sukobi ponovo iskrsavaju. Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, reditelj koga je Ingmar Bergman proglasio za svog naslednika, Bille August majstorski režira porodičnu dramu pleteći mrežu tajni, laži i samoobmana u susretu sa neizbežnim krajem. Danica Ćurčić briljira u ovoj ansambl drami, ostvarujući iznijansiranu i kompleksnu ulogu za koju je osvojila godišnju nagradu danske kritike Bodil, kao i nagradu Robert Danske filmske akademije.


Petak, 21. april



19.00     RIBA-SUNCE / KLUMPFISKEN 2014, 100’
Režija: Søren Balle



Četrdesetogodišnji Kristian je treća generacija ribara koji žive u malom, večito vetrovitom gradu na severnu Danske. Vremena se menjaju i novi zakoni o ribarenju pritiskaju lokalne ribare da promene tradicionalni način ribarenja. Zato je Kristian primoran da se očajnički trudi da opstane pod pritiscima bančinih kredita.Prinuđen je da nađe nove načine kako da zaradi novac i tako upoznaje marinsku biološkinju Gerd iz Kopenhagena. Uprkos očiglednim razlikama, oni se ludo zaljubljuju jedno u drugo i Kristian mora da se suoči sa dva izbora: da li da nastavi da se bori za stari način života ili da otpočne sasvim novi? Film je baziran na istoimenom nagrađivanom pozorišnom komadu.



21.00     DA SKRATIMO PRIČU / LANG HISTORIE KORT 2015, 90’

Režija: May el-Toukhy

Razgovor sa Danicom Ćurčić


Festivali i nagrade: Nagrade danske kritike Bodil – najbolji scenario i najbolja glumica, Nagrada Robert Danske filmske akademije – najbolja glumica

Priča o Ellen i njenim prijateljima koji žude da dožive romantičnu ljubav. Svi su u kasnim 30-im ili ranim 40-im i svi su u komplikovanim vezama. Priča prati njihove ljubavne uspone i padove tokom tri godine, kroz osam poglavlja koja se sva dešavaju na proslavama: Nove godine, useljenja, letnje žurke, svadbe, žurke iznenađenja, babina, godišnjice braka i rođendana. Ovo je ansambl film o grupi prijatelja koji se bore sa konceptom savršene veze i koji će morati da preispitaju šta je zapravo prava ljubav. 

Subota, 22. april


 19.00     ROSITA / ROSITA 2015, 92’




Festivali i nagrade: Moskva – Nagrada za najbolju režiju, Palm Springs, Hamburg, Sao Paolo, Geteborg, Sijetl, Sidnej

Tridesetogodišnji Johannes živi sa svojim ocem, sredovečnim udovcem Ulrikom, u malom ribarskom gradu. Žive povučeno i rutinski. Ulriku nedostaje žena i, poput drugih muškaraca koji su se tako srećno oženili, organizuje da u Dansku dođe mlada, lepa Filipinka Rosita. Pošto Ulrik ne zna engleski, Johannes je nevoljno stavljen u situaciju da bude prevodilac između svog oca i mlade žene. Iako u početku ima otpor prema njoj, Johannes i Rosita se vremenom sve više zbližavaju. Na svoj užas, Johannes shvata da je zaljubljen u Rositu i da će po prvi put u životu morati da donese neke odluke.

 

21.00     DRUGA ŠANSA / EN CHANCE TIL 2015, 105’

Režija: Susanne Bier


Festival i nagrade: San Sebastijan – nagrada SIGNIS, Abu Dabi – najbolja glumica

Detektivi i najbolji prijatelji, Andreas i Simon, žive sasvim drugačije živote. Andreas se skrasio sa prelepom ženom i sinom, dok nedavno razvedeni Simon većinu vremena provodi opijajući se po lokalnim striptiz klubovima. Ali sve se to menja kada su pozvani da intervenišu u slučaju nasilja u porodici. Slučaj deluje kao uobičajena svađa dvoje narkomana, dok Andreas slučajno ne otkrije da par ima bebu o kojoj ne vodi računa. Inače priseban, Andreas je suštinski potresen onim što je zatekao. Drama sa elementima trilera Oskarovke Susanne Bier preispituje granice moralnog ponašanja uz niz neočekivanih obrta. Ulogu Andreasa tumači Nikolaj Coster-Waldau, koji je svetsku slavu stekao jednom od glavnih rola u seriji “Igra prestola”.



Nedelja, 23. april




19.00     CIRKUSKA DINASTIJA / CIRKUSDYNASTIET 2014, 93’


Festivali: IDFA Amsterdam, CPH:DOX, Toronto, Geteborg, Helsinki, Solun, Minhen, Šefild

Benny Berdino, vlasnik jednog od najvećih evropskih cirkusa, ima san. Kako bi bio osigurao vladavinu svoje cirkuske dinastije, nada se da će se njegov unuk Patrick oženiti sa artistkinjom Merrylu koja potiče iz čuvene porodice cirkuskih umetnika. Lepi i talentovani, Patrick i  Merrylu su savršen par. Sve deluje da ide po planu, njih dvoje se useljavaju u zajedničku prikolicu. Ali mešanje ljubavi i posla nije lako... Uzbudljiv i vizuelno raskošan dokumentarac koji otkriva pravu dramu iza kulisa jednog od najboljih svetskih cirkusa.


 


21.00     KLJUČEVI KUĆA OGLEDALO / NØGLE HUS SPEJL 2015, 92’

Režija: Michael Noer

Festivali i nagrade: Nagrada Bodil danske kritike za najbolju glumicu, Marakeš – nagrada žirija za najbolji film, Roterdam, Geteborg, Minhen, Sao Paolo 

Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.

Ponedeljak, 24. april




19.00     prirodni poremećaj / NATURENS UORDEN 2015, 97’


Festivali i nagrade: Minhen – najbolji dokumentarac, Varšava – najbolji film, Seul – Grand Prix, Budimpešta – najbolji film, IDFA Amesterdan, Toronto, Helsinki, Geteborg, Solun

Jacob Nossell je beskrajno šarmantan, pametan i duhovit mladić sa cerebralnom paralizom. Pored toga što utiče na njegov govor, bolest mu konstantno stvara grčeve u mišićima. Lucidan, ali u oslabljenom telu, Jacob je otelotvorenje pitanja normalnosti – suviše je bolestan da bi bio prihvaćen od strane društva, ali i suviše normalan da bi to prihvatio. Zato Jakob odlučuje da napravi pozorišnu predstavu u Danskom kraljevskom teatru i jednom za svagda se obračuna i sa društvom i sa svojom bolešću. Uostalom – šta je zaista normalno? Izuzetan, duhovit i snažan dokumentarac koji slavi život.



21.00     IDEALISTA / IDEALISTEN 2015, 114’


Festivali i nagrade: Peking - Nagrada za najbolju režiju, Los Anđeles, Torino, Lids, Sao Paolo

U januaru 1968, američki avion koji je nosio nukelarne bojeve glave srušio se na polarni sneg blizu američke vojne baze na Grenlandu, koji je u to vreme pod kontrolom Danske. Nekoliko dana kasnije, američka i danska  vlada obznanjuju da je došlo do nuklearne nesreće, ali i da je sve pod kontrolom. Stotine radnika poslato je da pomogne u raskrčavanju udesa. Posle osam meseci, svi tragovi pada aviona i snega kontaminiranog plutonijom su uklonjeni. Slučaj je zatvoren. Ali 18 godina kasnije, novinar Poul Brink, izveštavajući o kompenzaciji koju su lokalni radnici dobili od države, počinje da sumnja u zvaničnu priču o incidentu.  Otpočinje da na svoju ruku istražuje priču koja će uzdrmati dansku vladu. Film je snimljen prema istinitim događajima.

 
KRATKI FILMOVI

FILMSKA GALERIJA u foajeu DKC-a


PRAZNINA / VOID  (17’)
 
kratki igrani
Režija: Milad Alami & Aygul Bakanova

SEDAM BRODOVA / SEVEN BOATS  (10’)

kratki igrani
Režija: Hlynur Pálmason

BRAĆA PO ORUŽJU / VÅBENBRØDRE  (30’)

animirani
Režija: Cav Bøgelund

DVE DEVOJKE JEDNA TORTA / 2 PIGER 1 KAGE  (13’)

kratki igrani
Režija: Jens Dahl





Нема коментара:

Постави коментар