понедељак, 24. април 2017.

Ciklus tribina STRIPOVI ZA SVE: "MEBIJUS: Ludak svetog srca"


Sreda, 26. april 2017. u 18:00
Glavni hol Doma omladine Beograda
Ciklus tribina: STRIPOVI ZA SVE

Organizacija. Dom omladine Beograda i IK Darkwood

Učestvuju: Zoran Janjetov (strip-autor), Vladimir Vesović (autor i osnivač škole stripa „Đorđe Lobačev”), Bojan Đukić (strip-autor i teoretičar). Moderator tribine je Milan Jovanović (urednik u Darkwoodu).

Mebijus je psudonim legendarnog francuskog strip-autora Žana Žiroa. Pod svojim pravim imenom najpoznatiji je kao crtač strip-serijala Poručnik Bluberi. Međutim, Žiro je, osim svog konvencionalnog rada na stripu klasičnog izraza (u kom je ostavio neizbrisiv trag), poput kakvog Doktora Džekila skriven iza pomenutog pseudonima, stvarao potpuno drugačije, stilski smele i inovativne stripove. Predstavljao je svojevrsnu avangardu, a njegova virtuoznost prepoznata je kao „visoka umetnost”, te se danas Mebijusovi stripovi proučavaju na univerzitetima i u umetničkim školama širom sveta. Retko koji autor je bio tako unikatan, a istovremeno toliko podražavan. Teško je proceniti da li mu istorija umetnosti više duguje zbog velikih dela koja su ostala za njim ili zbog uticaja koji je izvršio na veliki broj generacija umetnika. Mebijusov jezik je sveprisutan u savremenom stripu.

Tribina o Mebijusu druga je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom „Stripovi za sve!”, koje izdavačka kuća Darkwood priređuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, svake poslednje srede u mesecu.

Нема коментара:

Постави коментар