понедељак, 10. април 2017.

DANI VENECUELE U DOMU OMLADINE BEOGRADA


Od 11. do 13. aprila 2017.
Dom omladine Beograda//Amerikana
Organizacija: Ambasada Bolivarske Republike Veneceuele u Republici Srbiji i Dom omladine Beograda

Ambasada Bolivarske Republike Veneceuele u Republici Srbiji u saradnji sa Domom omladine Beograda organizuje trodnevnu manifestaciju pod nazivom “Dani Venecuele u Domu omladine” koja će se održati u periodu od 11. do 13. aprila u sali “Amerikana”.


Na dan otvaranja prisutni će moći da pogledaju izložbu „Ovuda je hodio Čavez” kojom su ovekovečeni susreti harizmatičnog i po mnogo čemu jedinstvenog predsednika Venecuele Uga Čaveza Frijasa sa velikim državnicima iz čitavog sveta, kao i dokumentarni film „Revolucija neće biti emitovana” kojim je zabeležen pokušaj puča u Karakasu 11. aprila 2002. godine.

Nakon filma uslediće diskusija na tretiranu temu za vreme koje će publika moći da postavlja pitanja šefu misije ambasade Venecuele u Beogradu, dr Diji Nader de El Andari,  i njenim sagovornicima: dr Aleksandru Lukiću, filozofu, autoru i uredniku naučno-filozofske emisije „Gozba" na Radio Beogradu 2 i Ratku Krsmanoviću, predsedniku srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva.

Drugog dana manifestacije posetioci će biti u prilici da pogledaju dva venecuelanska filma: „Puč u osvit dana” koji se bavi pokušajem vojnog udara na režim bivšeg predsednika Venecuele Karlosa Andresa Pereza u zoru 4. februara 1992. godine, a potom i nagrađivan venecuelanski film strave pod nazivom „Kuća na kraju vremena”.

Na dan zatvaranja biće emitovan jedan od najboljih ostvarenja savremene venecuelanske kinematografije, film „Plavo i ne tako ružičasto“, dobitnik nagrade „Goja“za najbolji strani film na španskom jeziku.


Ulaz je besplatan!


  PROGRAM:


Utorak, 11. april

18:00 – 19:00           

Svečano otvaranje manifestacije „Dani Venecuele u Domu omladine”

Reč šefa misije ambasade Venecuele u Beogradu

Otvaranje izložbe  „Ovuda je hodio Čavez”


19:00  



 

Projekcija filma: „Revolucija neće biti emitovana”

Režija: Donaha O’Briain, Kim Bartli
Originalni naziv: The Revolution Will Not Be Televised
Godina: 2003.
Zemlja produkcije: Irska
Režija: Donaha O’Briain, Kim Bartli
Trajanje: 75’

Ovaj dokumentarni film, iza koga stoji rediteljski tandem iz Irske, počinje 2001. godine. Ugo Čavez, nošen talasom entuzijazma venecuelanskog naroda usled Bolivarske revolucije, obilazi zemlju, drži govore pune optimizma, a kasnije uspostavlja redovnu televizijsku emisiju u kojoj se obični ljudi sa svojim svakodnevnim pitanjima uključuju u program i pričaju sa predsednikom. Naredne godine situacija se zakuvava pošto Čavez preuzima kontrolu nad najvećom nacionalnom kompanijom u zemlji, a u tom periodu dolazi i do pokušaja državnog udara. Ovaj film je bogat intervjuima sa pripadnicima svih društvenih slojeva i oprečnih političkih pogleda, kroz koje pokušava da odgovori na jedno od najzanimljivijih političkih pitanja modernog doba – na koji način je pojava Uga Čaveza uticala na kompletnu međunarodnu politiku?


20:20

Diskusija na temu tretiranu u filmu  
Učesnici: dr Dia Nader de El-Andari, šef misije ambasade Venecuele u Beogradu,
dr Aleksandar Lukić, filozof i umetnik i Ratko Krsmanović, predsednik srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva


Sreda, 12. april

18:00

Projekcija filma: „Puč u osvit dana”

Režija: Karlos Aspurua
Originalni naziv: Amaneció de golpe
Godina: 1998.
Zemlja produkcije: Venecuela
Režija: Karlos Aspurua
Trajanje: 97’



Nagrade: Havana (nagrada Vihija), Goja (nominacija za najbolji strani film na španskom jeziku)

Dana 4. februara 1992. godine prvi put se u centru pažnje našao Ugo Čavez, koji je sa grupom vojnih oficira izvršio neuspeli državni udar u Karakasu. Pošto je uvideo da će biti osujećen, Čavez je u jednominutnom obraćanju, kada je pozvao sve svoje saborce da na miroljubiv način polože oružje i predaju se, pobrao simpatije Venecuelanaca, koji će ga kasnije izabrati za predsednika. Film „Puč u osvit dana“ prati događaje te burne noći koja nije prošla bez ljudskih žrtava, iz ugla pripadnika vojske, ali i građana Karakasa - što pripadnika buržoazije i vlasti, što običnog prostodušnog naroda.


20:00





 

Projekcija filma: „Kuća na kraju vremena”
Režija: Alehandro Idalgo
Originalni naziv: La casa del fin de los tiempos
Godina: 2013.
Zemlja produkcije: Venecuela
Režija: Alehandro Idalgo
Trajanje: 100’

Nagrade: Screamfest Horror Film Festival Los Anđeles (Najbolji film i reditelj), Buenos Ajres - festival Roho Sangre (najbolji iberoamerički film), festival venecuelanskog filma u Njujorku (najbolji film), FILMQUEST UTAH (najbolji film)

Najveći i najuspešniji poduhvat horor žanra u istoriji Venecuele izveden je u duhu najvećih iberoameričkih hitova ove vrste, rame uz rame sa najboljim filmovima Giljerma del Tora i španskih majstora strave i užasa. U centru radnje je Dulse, žena koja po useljavanju njene porodice u staru kuću postaje talac njenih neobjašnjivih hirova i završava u zatvoru, na odsluženju maksimalne kazne za zločin koji nije počinila. Trideset godina kasnije, Dulse se vraća u kuću i uz pomoć sveštenika pokušava da razreši misteriju koja joj je iz korena promenila život.


Četvrtak, 13. april

20:00





Projekcija filma: „Plavo i ne tako ružičasto”

Režija: Migel Ferari
Originalni naziv: Azul y no tan rosa
Godina: 2012.
Zemlja produkcije: Venecuela/Španija
Režija: Migel Ferari
Trajanje: 113’

Nagrade: Goja za najbolji strani film na španskom jeziku


Dijego, uspešan fotograf iz Karakasa, odlučuje da započne zajednički život sa partnerom Fabricijom, kada mu neočekivano u posetu iz Španije dolazi sin Armando, koga nije video godinama, a sada je prinuđen da brine o njemu. Dečak dolazi pun predrasuda, ali malo-pomalo njegov odnos sa ocem otopljava. Za to vreme, grupa radikalnih homofoba prebija Fabricija koji završava u komi. Pored toga što se na oštrouman način bavi temom odnosa društva prema LGBT zajednici, ovaj film je obojen živopisnim likovima koji mu daju i upečatljivu komičnu crtu.

Нема коментара:

Постави коментар