петак, 7. април 2017.

“ШЕКСПИР, СОНЕТ 66” У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ БЕОГРАД




„Уморном од свег у смрт ми се жури
Јер видех заслуженог како бедно проси
И ниткова како се богато кинђури
 оданост пониженја сноси
И златна одличја о погрешном врату“

Шекспир-Сонет 66




Мађарско државно позориште „Чики Гергељ” из Темишвара, гостоваће 11. априла  у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду са представом „Шекспир, Сонет 66” у режији Кокана Младеновића.

На стиховима славног класика, написаних пре више од 400 година, настала је драмска представа, у којој се конструишу сцене ишчитаване у духу догађаја и друштвених проблема 2017. године.
 

Од 14 стихова урадили смо целу представу! Шекспиров сонет говори о распаду пишчевог света, али је потпуно примењив и на наш, данашњи. Јер, у сонету је реч о социјалним разликама, слому морала, профанизацији љубави, новцу, моћи и сили које управљају светом... Дакле, реч је о правој слици садашњег времена“, сматра Младеновић.

 

Из Позоришта „Чики Гергељ” подсећају да Шекспир није познат само захваљујући својим драмским текстовима и указују да је друштвена критика присутна и у шекспировим лирским делима, у сажетијој форми, а изражена је конкретним језиком.

 

Представа „Шекспир, Сонет 66” чува универзум шекспировсксих мотива и ликова, али истовремено прилази најважнијим темама данашњице, користећи сваки стих сонета као почетну тачку. Поново ћете срести Отела, Магбета, Ричарда Трећег, Ромеа и Јулију, Титуса Андроникуса и друге ликове који имају свој кореспондент у садашњем свету. Свестраност шекспировских порука пренета је у представи која се темељи на покретима и гестовима, док је говорни текст једино Сонет 66, наводи се у саопштењу Позоришта „Чики Гергељ”.


У ауторској екипи, осим Младеновића, су и Ирена Поповић (музика), Марија Калабић (сценографија), Татјана Радишић (костими), Андреја Кулешевић (кореографија), Голи Корнелиа (драматургија) и Серда Жофија (асистент режије).

Представа је премијерно изведена 11. јануара ове године.

Нема коментара:

Постави коментар