уторак, 25. април 2017.

V KINO REGION - Goran, Ante i Vanja


Sinoć je u Domu omladine svečano otvoren V KINO Region, sa podnaslovom Novi hrvatski film. Imali smo priliku da odgledamo jedno kratkometražno ostvarenje (Ante i Vanja) i celovečernji igrani film Goran. Dom omladine Beograda, Centar za multimedijalni umetnost i komunikaciju Tangram i Ambasada Republike Hrvatske u Srbiji ponudiće nam od 24-26. aprila najnovijih igranih i dokumentarnih filmova iz Hrvatske koji se majstorski bave intimnim pričama malih ljudi u našem komšiluku.



Gorski kotar pod snegom, beskrajno idiličan i egzotičan poput slika s otužnih razglednica iz švajcarskih ski centara. Nostalgična veselo-setna muzika kao podloga. 


A onda režiser na to kalemi turobna a ne trenutke i užasna dešavanja u jednoj porodici i njenom užem okruženju. Zavejani snegom oni obavljaju svakodnevne obaveze i zabavljaju se. A li se nešto u pozadini, poput lavine, valja. Nešto zlokobno što je u suprotnosti sa sveopštom idilom. I koja je od tih slika realna; ona prelepa, idilična ili ona u najmanju ruku krvoločna, hororska. Jedan rođendan donosi iznenađenja i menja živote i sudbine iz korena.

 

Slepa osoba, prelepa žena u tom filmu samo je okidač opšte tragedije i pokolja. Ali ona toga nije svesna, ne učestvuje emotivno u opštoj nesreći i niti oseća ikakvu krivicu. Njen svet je Diznilend. A da li je njeno slepilo stvarno ili metaforično i šta bismo mi više želeli da je?  Da li je slepilo abolira od izbora, odluka i odgovornosti.

 

Ako ste osetili laganu anksioznost, ako ste se povremeno vrpoljili po svom bioskopskom sedištu deluje da je poenta flma doprla do vas. Da niste beznadežno slepi. Da osećate empatiju.  Što je sasvim dovoljno za početak. 

Najavu filma možete pogledati OVDE.

GORAN

Režija: Nevio Marasović
Uloge: Franjo Dijak, Nataša Janjić
Država:    Hrvatska, 2016
Trajanje:  90’
Scenario: Gjermund Gisvold
Festivali: Fantasia Film Festival
Filmografija: 2016 Goran 2013 Vis-À-Vis 2010 The Show Must Go On
Fotografija:   Damir Kudin
Montaža:    Marko Ferković









Ante i Vanja


Kratki film (2016. 18 min) koji po estetici i mračnom i jedva vidljivom kadru neodoljivo asocira na film  Hane Jušić Ne gledaj mi u pjat.  

Vanja dolazi u uobičajnu posetu svom ocu, Anti. Nakon uobičajenih, sitnih trzavica koje definišu njihov odnos, Ante je odlučio da Vanji prirediti iznenađenje. 


Da li će joj se ono i dopasti?

SCENARIO I REŽIJA: Lucija Klarić,
MONTAŽA Leo Vitasović,
KAMERA Marko Jerbić,
OBLIKOVANJE ZVUKA Karlo Vorih,
PRODUCENT Igor Jelinović,
PRODUKCIJA Blank_filmski inkubator
ULOGE: Sanja Drakulić, Damir Šabani

Нема коментара:

Постави коментар