понедељак, 3. април 2017.

Концерт у Скупштини града Београда


Свечана сала Скупштине града Београда, Драгослава Јовановића 2
Среда, 5. април 2017. у 20.00

Концерт:
 
Владимир Глигорић, клавир
Миа Ковачевић, виолина
Саша Мирковић, виола
  

Поводом јубилеја 60 година постојања Културног центра Београда, музички програм организује серију концерата у Свечаној сали Скупштине града Београда. Једном месечно у посебном амбијенту Старог двора наступају музичари који са Културним центром Београда имају значајну сарадњу. Они су својим ангажовањем допринели квалитету нашег програма, а КЦБ им  је био значајна подршка у важним тренуцима.

Циклус настављамо концертом пијанисте Владимира Глигорића, у среду, 5. априла 2017. у 20.00 часова. У интерпретацији дела домаћих композитора, придружиће му се виолинисткиња Мија Ковачевић и виолиста Саша Мирковић.

Владимир Глигорић последњих година интензивније истражује стваралаштво савремених српских композитора, те је снимио и компакт диск са клавирским делима наших аутора. Тако ће и на концерту у Скупштини Града бити представљена дела Василија Мокрањца, Властимира Трајковића, Ивана Јевтића, као и младог композитора Станка Симића.

Улаз слободан!


 Program:
 
Vlastimir Trajković  Tri empromptija, op. 12 bis
                                     Uguale lentissimo
                                     Allegro
                                     Adagietto

                                     Sonata za klavir i violinu u Cis–duru , op. 11
                                     Comodo. Allegro molto – luminoso
                                     Largo tenebroso. Adagio assai ma con moto
                                     Presto con leggerezza


Ivan Jevtić                 Tri pokreta za klavir (1977)
                                     Tranquillo
                                     Appassionato
                                     Adagio quasi un poco andante

                                     Četiri prelida za violu i klavir  (1987)
                                     Andante
                                     Tranquillo
                                     Amoroso
                                     Allegro molto


Stanko Simić           Meditacije, pet komada za klavir (2015)
                                     Lento, quasi cantato
                                     Delicamente
                                     Grave
                                     Comodo
                                     Con dolcezza


Vasilije Mokranjac  Pet preludijuma (1975)
                                     Moderato
                                     Lento (attacca)
                                     ***   (attacca)
                                     Lento
                                     Moderato

                                     Preludijum (1984)


Vladimir Gligorić, klavir
Mia Kovačević, violina
Sasa Mirković, viola


Vladimir Gligorić (1979, Beograd) doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupao je kao solista u Srbiji, Hrvatskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji i SAD, a kao solista sa orkestrom u Srbiji, Ukrajini i Bugarskoj. Za svoj rad nagrađen je sa nekoliko priznanja u Srbiji i u inostranstvu. Poslednjih godina intenzivnije istražuje stvaralaštvo savremenih srpskih kompozitora, te je snimio i CD sa klavirskim delima naših autora. Viši je umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

Mia Kovačević
(1985, Beograd) diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Trstu, (Italija) i Antverpenu, (Belgija). Održala je brojne solističke koncerte i koncerte u okviru kamerne grupe i orkestra u Srbiji i u Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Snimala je za Radio Vatikan i Radio Antverpen. Član je ansambla Metamorfozis od 2011. godine.

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2, Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone, (Politika, Kultuni dodatak, decembar 2016): Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvožački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji sa akordeonistom Vladimirom Blagojevićem, ili sa svojim ansamblom Metamorfozis, gotovo sam protiv svih doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši dvadeset četiri premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih.

U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Koncert muzike za solo violu Nach Bach + 1 okupio je dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Samo nekoliko dana kasnije, koncertom Nova muzika za violu i harmoniku, nastavljena je saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića i promocija ostvarenja pisanih za ovaj specifičan duo. Koncert Premijere i posvete doneo je nova orkestarska dela inspirisana delatnošću ansambla Metamorfozis i njegovog spiritus movens Sašu Mirkovića. 

Poslednje u nizu vrednih nagrada za rad stiglo je u januaru 2017. godine. Saša Mirković proglašen je za dobitnika Nagrade Muzika klasika za 2016. godinu u kategoriji Muški solista godine.

Нема коментара:

Постави коментар