среда, 26. април 2017.

V KINO REGION -ZG80



"Bolji je častan bijeg nego nečastan poraz." (ALAN FORD)

Navijaći iz Beograda i Zagreba putovali su vozovima (vlakovima) bratstva – jedinstva. U Beogradu su se bratski makljali, a u Zagrebu jedinstveno dobijali batine od milicije. Tako su članovi zagrebačke navijačke grupe Bad Blue Boysa obreli u Beogradu, predvođeni Krpom (Rene Bitorajac). Tamo su ih srdačno dočekale Delija. 


Radnja film tematizuje legendarna utakmicu odigranu 26. novembra 1989. na Marakani između Crvena zvezde i Dinama. Po izuzetno hladnom danu, čak je i sneg počeo da padne, na Marakani se tada okupilo oko 40.000 Delija i nekih dvestotinjak BBB-a. Utakmice se završila bez golova. Revanš je zakazan za  13. maj 1990. godine, ali ono što se tog dana dešavalo na stadionu Dinama smatra se simboličkim početkom rata koji je usledio.


"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti." (ALAN FORD)

Navijača Dinama posle utakmice ostaju zaglavljeni u gradu i pokušavaju da svakakve načine da se dočepaju železničke stanice. Tom prilikom doživljavaju svakakve dogodovštine. Radnja donekle asocira na Ratnika podzemlja, a perspektiva aktera filma na one iz Trejnspotinga.


Pošto Zvezda nije dozvolila snimanje na svom stadionu, Marakanu je glumio stadion u Kragujevcu. Pored hrvatske, srpsku glumačku ekipu sačinjavali su glumci iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina. 


ZG80 je svojevrstan prednastavak filma Metastaze Branka Šmita (2009, Zlatna arena), te je i logično što je scenario isto pisao Ivo Balenović. Pikanterija je da on nikad nije bio navijač, a  po struci je ginekolog. Stoga mu je u pisanju pomagao Robert Cukina, koji je događaje opisane u filma zaista proživeo. Reditelju Igoru Šeregiju ovo je filmski dugometražni prvenac, te mu se primetne manjkavosti u tempu i zapletu filma mogu oprostiti. Navijačka masa dočarana je bez ulepšavanja, ali s puno akcije i humora, moglo bi se reći čak i simpatija. 


Rene Bitorajac je u svojoj klasičnoj ulozi, kao i Milos Timotijević (Rile), ali nekako deluju iz pozadine, prigušeno. Dva uhapšena navijača iz dva tabora (Domagoj Mrkonjic (Žuti) i Nikola Rakočević (Pedja) su briljantni u sinergiji koja im je nametnuta). Ono što pleni je i eklektika zagrebačkog i beogradskog humora, koja doduše nekad ode u banalnost. Briljira i Marko Janketić, u ulozi Deje, Srbina iz Zagreba i navijača Dinama, kao i Filip Detelić (Buba) koji upada u najluđe kombinacije. Film budi asocijacije na seriju Crno-bjeli svijet, (neki kadrovi snimani su na na stadionu Partizana), a iz nje je „pozajmljen“ i Karlo Maloča.

Najavu fima možete pogledati OVDE.


Нема коментара:

Постави коментар