субота, 1. април 2017.

Predstavljanje prozne knjige Divne Vuksanović M E M O │utorak,4. april u 19:00

Galerija Artget, Trg republike 5/I
utorak, 4. april u 19:00

Predstavljanje prozne knjige Divne Vuksanović


MEMO


Izdavač: Agencija Serbika, 2016.
Učestvuju: Ratko Božović, Vasa Pavković i autorka


Zbirka kratkih priča Divne Vuksanović „Memo“ ostvarenje je koje je naglašeno kritički intonirano u odnosu na savremeno doba. Reč je o prozi koja problematizuje našu svakodnevicu: svet medija, turističku industriju, korupcionaške afere, reklamnu mašineriju, sportsku kulturu… U narativnom fokusu je i svet bogatih i „uspešnih“ koji prilaze kroz lične tragedije ili stradaju od prirodnih katastrofa i nepogoda, čime, na simbolički način, autorka predočava mogući kraj epohe kapitalizma. Knjiga nas, uglavnom putem vizuelne naracije, najpre uvodi u očaravajuće i zavodljive svetove kapitala, da bi se, iznenadnim obrtima, sve pretvorilo u ništavilo i odsustvo smisla. Prepun ekstrema i brutalnih masovnih stradanja, „Memo“ nas dramatično podseća na korpus sećanja o jednoj kulturi obmana i laži koja je na zalasku...   

Divna Vuksanović piše poeziju, prozu, eseje i drame, kao i knjige iz oblasti filozofije, teorije kulture i medija. Na književnu scenu stupila je knjigom poezije Madona dugog vrata, 1992. godine, a potom su usledile knjige kratkih priča, poetske proze i romani: Opažač, opažena, 1997; Glava harfe (sa Draganom Jovanovićem Danilovom) 1998;  Život sa Trolovima (priručnik za decu svih uzrasta), 1998;  Patološke priče, 1999;  Avanture sa stvarima, 2003;  Štipaljka u hulahopkama (priručnik za trolove svih uzrasta) 2004; Lezi mi na leđa trole, 2006; Okultno krvarenje, 2008. Objavila je i drame:  Orbovi, male duše  i  Život sa Trolovima 1-2. Uređivala je časopise „Književna reč“, „Pro Femina“ i „Kultura“; trenutno uređuje elektronskе časopisе: „In medias res“ (Hrvatska), „Medijski dijalozi“ (Crna Gora), kao i Zbornik radova Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Divna Vuksanović je redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, predsednica je Estetičkog društva Srbije i Udruženja građana kulturu, umetnost, medije i društvena pitanja „Mladi grašak“.

Нема коментара:

Постави коментар