четвртак, 20. април 2017.

„ Sestre '999.“, Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici u Narodnom pozorištu u Beogradu



Predstava „Sestre '999.“, Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u
Gračanici gostuje 24. aprila u 20:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu,
na sceni “Raša Plaović”.


„Sestre '999.“ je predstava o žrtvama rata. Govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova. 

Ovo je predstava u kojoj žene progovaraju o svojim sudbinama.

Sudbinama iščupanih iz korena. Presađanih u saksije. Preveženih konvojima. Pregaženih u nacionalnim sudarima. Preživelih.

Ovo je predstava o preživljavanju. Predstava preživljenih. Potrošenih u metaforama novih pokosovskihciklusa. Udovica, udavača, nevesti. Neudavača, neudovica, samica.


O njihovoj računici. Rezultatima sitnih proračuna unutar širih obračuna.

O prožimanju, sažimanju i suživotu. O neprožetosti, nesažetosti i suženom životu.

O spašenim i žrtvovanim. O rasprodatim i spakovanim.

O raspojasanim i rastorojenim. Ženama Kosova.

Na njihovom putu od 1999. do danas. Na njihovoj kozjoj stazici koja vodi od nacionalnog kraha do ličnih poraza. Od ličnih poraza do globala spasa. Do globala spasa.

Izbeglice, izelice, izdajice?

Nastala u studijskom radu autorsko-izvođačke ekipe, ova predstava nastaje u sudaru epskog i dramskog, poetskog i dokumentarnog, suočenih u pozorišno istinitom.


Predstavu stvaraju i u njoj igraju: Anika Grujić, Aleksandra Cucić, Aida Kožar, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Ivanka Simić, Nebojša Đorđević, Janko Cekić, Vasilj Adžić, Aleksandar Petrović, Igor Marković, Nikola Milosavljević, Goran Stojčetović, Dragan Smiljanić, Jelena Bogavac i Nenad Todorović.

U „Sestrama '999“ su, pored ličnih ispovesti učesnika, korišćeni delovi lirko-epskih sonetnih vijenaca Nenada Todorovića i pesme iz zbirke „Mama, tata, sunce sestra i ja“ Jelene Bogavac.

Нема коментара:

Постави коментар