понедељак, 3. април 2017.

Април у Кинотеци

Југословенска кинотека ће током априла приказати ретроспективу Андреја Тарковског, као и два циклуса „на бис“ посвећена Стенлију Кјубрику и Жан Лику Годару. У циклусу Мој избор гостујући уредник овог месеца је филмски критичар Милан Влајчић. Биће настављени познати програми Нема среда, Документарни четвртак, Отаџбина наша из угла страних филмаша, а крајем месеца, заједно са Беоконом, Кинотека представља Фестивал филмске фантастике, као и Филмски маратон Април у Београду.


У новом здању Кинотеке већ 1. априла почиње циклус Кјубрик на бис, који до 5. априла репризира мартовски програм Музеја кинотеке Великани светског филма, посвећен америчком редитељу Стенлију Кјубрику (1928-1999). Због великог интересовања публике поново ће бити приказано десет филмова које је овај култни аутор снимио од 1956. до 1987. године, углавном у копродукцији са Великом Британијом. Међу њима су његова најпознатија остварења Лолита, Доктор Стрејнџлав, Одисеја у свемиру 2001, Паклена поморанџа, Бери Линдон, Исијавање.


Кинотека обележава 85. годишњицу рођења руског аутора и најславнијег синеасте из доба Совјетског Савеза Андреја Тарковског (1932-1986) кроз интересантан програм по концепту Ненада Беквалца, који истиче да велики уметници као што је Тарковски заслужују више од обичне ретроспективе хронолошки поређаних наслова.

„У оквиру овог програма, заједно с ремек-делима Тарковског, сваки дан приказујемо по један филм сличне тематике који је настао отприлике у исто време, у Источној Европи“, каже Беквалац и додаје да „те филмове обједињује време у коме су настали, режим у коме су аутори стварали и страх од забране приказивања ако власти процене да дело штети идеологији“.

У тему Ратне приче сврстани су Иваново детињство Тарковског и Тако сам се вратио Миклоша Јанча, а у Приказе из средњег века – Андреј Рубљов Тарковског и Долина пчела Франтишека Влачила. Тема У изгнанству доноси Носталгију Тарковског и На сребрној земљи Анџеја Жулавског. На програму који траје од 7. до 13. априла су и Сталкер, Соларис, Огледало…


У Свечаној сали Кинотеке публика ће током априла моћи поново да види неке од модерних класика, као што су Увећање Микеланђела Антонионија, Персона Ингмара Бергмана, Слатка мала Луја Мала, З Косте Гавраса.

У Музеју кинотеке први дани априла резервисани су за Сећање на… преминуле уметнике Владимира Тадеја и Иву Брешана. Исти програм подсетиће касније током месеца на дело редитеља Лазара Стојановића, као и на филмске улоге Емануел Риве и Џона Харта.

Од 3. до 5. априла у циклусу Мој избор десет остварења представља критичар Милан Влајчић, који каже да има своје листе по различитим угловима, жанровима, чак и листу својих „бенседин филмова”.

„Ова коју нудим, на љубазан позив људи који воде нашу Кинотеку (наш дом), није листа по мом мишљењу најбољих филмова. Они се непрекидно приказују, нема разлога сада се њима враћати. Ово су филмови које одавно нисам видео у биоскопу, а који су у мени оставили озбиљан траг и после неколико деценија“, образложио је Влајчић.

Листа обухвата америчке, европске, по један јапански и југословенски филм из периода 1943-1989. година, почев од Леси се враћа кући Фреда М. Вилкокса. Ту су Легенда о земљи сибирској Ивана Пирева, Живот Охару у режији Кенџија Мизогучија, Мајстор и Маргарита Александра Саше Петровића, као и дела Френка Тешлина, Орсона Велса, Буњуела, Фасбиндера и Гринавеја.

Програм Нема среда 12. априла приказује филмове глумца Ивана Можухина које је тај “идол матинеа” снимао у Русији и Француској у првој четвртини 20. века.

Документарни четвртак 13. априла посвећен је француском редитељу Алану Ренеу, са пет филмова које је снимио од 40-их до 60-их година – Ван Гог, Герника, Ноћ и магла, Песма Стирене и Далеко од Вијетнама.

Музеј кинотеке прикључује се Данима Београда и у оквиру те манифестације 18. априла приказује српске игране филмове Карађорђе, Улрих Цељски и Владислав Хуњади, као и документарни филм Повратак српских победника и откривање Карађорђевог споменика на Калемегдану 11. августа 1913.

У програму Годар на бис 19. и 20. априла биће репризирано шест филмова славног француског редитеља. Међу њима су Презир, Необична банда, Мушки род, женски род.

Југословенска кинотеке и Беокон од 21. априла представљају Фестивал фантастике – Повратак у биоскоп 4.

До 27. априла на фестивалу ће бити приказани познати филмови као што су Бесмртна Енкија Билала, Пети елемент Лука Бесона, али и анимирани Фантастична планета Ренеа Лалуа. Ту су и Барбарела Рожеа Вадима, Флеш Гордон Мајка Хоџиса и други атрактивни наслови. Фестивал обухвата и изложбу Астериан, као и трибине: Трилогија Пролаз Џастина Кронина и Манге и Аниме као игране верзије.

Филмски маратон затвара програм у Музеју кинотеке 29. и 30. априла. Под насловом Април у Београду приказује се 14 домаћих остварења у широком временском и тематском распону од Грешнице без греха (1927) Косте Новаковића до Београдског фантома (2009) Јована Б. Тодоровића. Ту су и Љубав и мода Љубомира Радичевића, Вишња на Ташмајдану Столета Јанковића, Млад и здрав као ружа Јована Јовановића, Отписани Александра Ђорђевића, Давитељ против давитеља Слободана Шијана.

У време Ускршњег празника неће бити пројекција -14, 16. и 17. априла.

Нема коментара:

Постави коментар