петак, 28. април 2017.

33. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: DŽEZ VIZIJE


 
Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom "DŽEZ VIZIJE" / "JAZZ VISIONS".
 
Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike – ove godine odlučeno je da se ponudi još hrabriji program, koji će predstaviti nove umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

Na ovo obavezuje stalna podrška mlade publike i njena želja da čuje najnovije velike autore, ali i potreba da se u vremenima koja su za kulturu teška, očuva i unapredi otvorenost naše sredine koja je uvek stremila najvišim dometima umetničke scene.



Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala zato treba da bude još jedan korak dalje u pravcu predstavljanja najvažnijih džez umetnika današnjice sa internacionalne scene.

Ono što organizatori žele je da podele sa svojom sve mnogobrojnijom publikom, kao i sa međunarodnom kulturnom javnošću, je trenutak u istoriji džeza kad se rađa nova fuzija ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike - i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava Centru. Predstavićemo preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje, a ovom prilikom želimo da istaknemo prva tri imena koja na najbolji način predstavljaju džez 21. veka, jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a treće iz Srbije.



Doni Mekaslin (Donny McCaslin) je briljantni američki saksofonista srednje generacije koga je Dejvid Bouvi (David Bowie) odabrao da vodi njegov poslednji bend na oproštajnom albumu „Blackstar“. Očigledno je Bouvi prepoznao u savremenom džezu onu potrebu za avanturom i snagu izraza koja ga je uvek privlačila i kroz karijeru vodila ka novim oblastima. Mekaslinov zvuk je uvek avangardan i iznenađujuć, ali komunikativan i prihvatljiv najširoj publici, što je svakako formula uspeha nove generacije džez umetnika. Najnoviji, upravo objavljeni album „Beyond Now“, njegov je komentar upravo na iskustvo sviranja sa jednim od najvećih pop umetnika svih vremena, Dejvidom Bouvijem, i još jedan dokaz da se bogato nasleđe alternativnog roka spojilo sa džezom da stvori novu fuziju primerenu ovom vremenu. Džez u 21. veku ponovo ima stav, a jedan od njegovih glavnih protagnista je Doni Mekaslin.


Jan Lundgren (Jan Lundgren) je jedno od najvećih evropskih imena kad je u pitanju džez klavir, ali je kao takav prepoznat tek relativno skoro, posle bogate karijere koja obuhvata pojavljivanje na oko 50 albuma. Kao novi klasik, dao je savremenom džezu unutrašnju eleganciju utemeljenu u emotivnom bogatstvu, uz prepoznatljivu suptilnu virtuoznost. Treće veličanstveno ime švedske  scene, posle Esbjorna Svensona (Esbjörn Svensson) i Bobo Stensona (Bobo Stenson), koje smo već predstavili na Beogradskom džez festivalu, donosi sa sobom projekat grandizonog zamaha koji objašnjava poreklo skandinavske džez muzike i njenu duboku povezanost sa tamošnjim folkom. Album „The Ystad Concert: Tribute To Jan Johansson“ predstavlja omaž švedskoj džez muzici, kroz upoznavanje sa stvaralaštvom njenog oca, legendarnog pijaniste i kompozitora Jana  Johansena (Jan Johansson), čiji pravi naslednik je upravo Lundgren.
 

Grupa Eyot dolazi iz Niša, i u ovom trenutku je najbolji primer snage nove škole srpskog džeza. Njihova jedinstvena mešavina savremenog džeza, folka, roka i elektronike, svakako spada među trenutno najveća muzička dostignuća sa balkanskih prostora uopšte. Sva četiri njihova albuma objavljena su za inostrane izdavače, a novi – „Innate“ – produciran je od strane Stiva Albinija (Steve Albini), legendarnog američkog alternativnog rok producenta (Nirvana, PJ Harvey, Pixies), uz oduševljene kritike sa obe strane Atlantika i pridev „Nirvana džez muzike“. Eyot su u punoj snazi i, kao sastav koji je svoje početke vezao upravo za nastupe u Domu omladine Beograda, pravi su izbor za otvaranje 33 Beogradskog džez festivala.

Kao što je već uobičajeno i nalaže nova tradicija, ograničen broj vaučera za komplet ulaznica glavnog programa 33. Beogradskog džez festivala moći će da se nabavi na prodajnim mestima Eventima od 30. aprila, i to po poseboj promotivnoj ceni od 2800 dinara.
 
Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. 

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Нема коментара:

Постави коментар