субота, 8. април 2017.

Pomorandže za zbogom u Beogradskom dramskom pozorištu




Predstava "Pomorandže za zbogom" pripada kategoriji velikih ansambl predstava a bavi se epohom, zapravo čitavim jednim vekom. Rađena je po tekstu Biljane Popović, dramatizaciju je uradio Andrej Šepetkovski, a režiju i adaptaciju potpisuje Nenad Gvozdenović. Scenograf je Filip Jevtić, kostimograf Sara Milevska, a kompozitor Boris Bunjac.


Pratimo sudbinu više generacija jedne porodice, baziranu na istinitim događajima,  bajku sastavljenu od snova ali i užasu, koja će vas potaknuti da razmotrite večita pitanja o ljubavi i zločinu, istini i pravdi, veri i stradanju, o surovoj borbi dobra i zla.


Geografski smo u Bosanskoj Krajini, vremenski period je prvih šest decenija XX veka, a pratimo život i stradanje par pokoljenja tri ugledne svešteničke porodice. Vremena su na tom terouaru uvek bila dramatična, burna,  bejahu to vremena u kojima je dojućerašnji prijatelj postajao zlotvor. U kojima su ljudi odvođeni iz domova da se u njih nikada više ne vrate. 


Smenjuju se vojske i njihove ideologije, ali neki obrasci ostaju večni. Patnja je tamošnja endemske je prirode. A o svemu tome, u ulozi naratora, pripoveda nam italijanski vojnil Paolo Pepini.


Biljana Popović je na konferenciji za medije naglasila da je knjiga autentična ispovest i da je će publika gledati adaptaciju njenog prvog dela koji čine sećanja njenih roditelja iz perioda od početka XX veka do pedesetih godina:

"Gvozdenović je moju priču pretvorio u strašnu bajku. Biće to jedna epska drama"

Osećajući se na neki način prozvan Gvozdenović je priznao da je plakao čitajući najpre roman, a zatim i dramu, i da je rešio da sledi emocije koje je priča probudila u njemu.

"Bilo je strepnje da ne pređemo u patetiku, ali mislim da smo pronašli pravu meru, pustili smo suze gde treba i pustili smeh da izađe iz tih suza", istakao je, dodavši da su kroz formu bajke pokušali da zakamufilraju mučnu priču, ono što je istorija ispisivala na ovim prostorima. 


Glumci su složni da je ovo komad o ljubavi i praštanju. Dramaturg ove predstave i umetnički direktor BDP-a Andrej Šepetkovski naglašava: 

’’Ova priča svedoči o stradanju istinoljubivih, te o duhu, snazi i neuništivoj veri kojom se stradanje podnosi, ali i o pogubnoj naivnosti i zaboravu koji rađaju neopreznost i smrt’’.

U predstavi igraju: Milorad Damjanović, Slobodan Ćustić, Danica Ristovski, Maja Ranđić, Milica Milša, Anja Alač, Miloš Petrović, Vladimir Paunović, Lazar Đukić, Luka Miljković, Biljana Maletić Zaverla, Ivana Jovović, Redžep Koljena, Đurđina Ivanković, Nađa Lukić.

Нема коментара:

Постави коментар