четвртак, 27. април 2017.

V KINO REGION - SVE NAJBOLJE



 


Sve najbolje je najljubaznija moguća ispala koja se svodi na: "Izvini žurim, a i ne bih te više zadržavao!" 
 

U predbožićno vreme, kada svako svakome poželi sve najbolje, isprepliću se sudbine usamljenih ljudi: poslastičarke Verice (Ksenija Marinković) koja je odustala od traženja "onog pravog" i njene obolele sestre, svetski uspešne operske dive Brankice (Renata Pokupić) koja odmara na očevom poljoprivrednom imanju i naivne medicinske sestre razočarane u ljubav. S druge strane, s planete Mars na bioskopsko platno uleću harizmatični bariton Don Đovani, moler ženskaroš Ljuba (Goran Navojec) i  poljoprivrednik, otac operske pevačice Toma (Bogdan Diklić) . Šta se promenilo a šta nije od vremena kada je Štefica Cvek bila u raljama života?


Šta u ovom filmu rade vojska bubašvaba, medenjaci i jedna zanosna operna arija?


Film Sve najbolje imao je svetsku premijeru na Kipru u okviru manifestacije Cyprus Film Days, a prikazan je i u Los Angelesu u sklopu revije Starring Europe, kao i na Filmskom festivalu u Ferrari Prikazan je i u programu Festivala SEE (u Berlinu i Parizu te u kineskom gradu Ningbou). Snježana Tribuson nagrađena na berlinskom izdanju festivala SEE za režiju, dok je Goran Navojec u Parizu osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.


Snježana Tribuson autorika je celovečernjih filmova Prepoznavanje (1996.), Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) i Ne dao Bog većeg zla (2002.) kao i popularne TV serije Odmori se, zaslužio. 

Najavu filma možete pogledati OVDE.


SVE NAJBOLJE

2016,100 min, igrani film
Režija: Snježana Tribuson
Uloge: Ksenija Marinković, Ozren Grabarić, Renata Pokupić, Ksenija Paić, Dora Fišter Toš, Jernej Šugman, Krešimir Mikić, Goran Bogdan, Jasna Bilušić i Ivo Gregurević.
Scenario i režiju filma potpisuje Snježana Tribuson.
Direktor fotografije je Goran Trbuljak, montažerka Marina Barac, a kompozitor Dinko Appelt.
Dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović. 



Pre ovog filma prikazan je dokumentarac o levičarskiom zanesenjacima iz '68 - GENERACIJA 68 iz 2016, trajanja 85 minuta u režiji Nenada Puhovskog, svojevrsni autorov hommage generaciji s kojom je delio mladalačke zanose i ideju o revoluciji koja će promeniti svet, koja će biti realna i zahtevati nemoguće. Indikativno je da je jednom od učesnika u tim zbivanjima ostala u sećanjima samo lepa koleginica, da drugi smatrao da se u revoluciju ne ide kolima već vozom, dok treći ohlađene glave tvrdi da su dizali revooluciju jer im se moglo, a danas se mladi bore za puku egzistenciju i nemaju vremena ni energije za puko filozofiranje. To je, ispostavlja se razonoda za dokone i obezbeđene. 

Da se ne lažemo svim tim praksikovcima, bilo je bitno da se šetkaju Korčulom, piju vino i jedu ribe i jurcaju za suknjama. Jebeš revoluciju koja počinje u gaćama!


Nažalost, izostao je KINO OTOK, 2016, 35 minute, u režiji Ivana Ramljaka, poetičan dokumentarac o izgubljenoj kulturi odlazaka u bioskope u malim mestima na dalmatiskim ostrvima.



Нема коментара:

Постави коментар