петак, 1. новембар 2019.

NOVE KNJIGE U IZDANJU AGORE


Ukoliko se osvrnemo na 2019. godinu, može se reći da će je svakako obeležiti izlazak kapitalnog romana Deca naše ulice egipatskog Nobelovca i jednog od najznačajnijih glasova savremene egipatske literature – Nagiba Mahfuza.
Mahfuz je jedini arapski pisac ovenčan Nobelovom nagradom a ovaj roman je njegovo najpoznatije delo koje mu je, zajedno sa Kairskom trilogijom, donelo ugled najvećeg arapskog romansijera. Autor je preko 30 romana, a prevođen je na 50-ak svetskih jezika. Poznato je da je, upravo zbog romana Deca naše ulice, Mahfuz ušao u sukob sa radikalnim islamistima, usled čega je na njega izvršen atentat od čijih se posledica nikada nije oporavio.
Ovaj kontroverzan i provokativan roman koji tematizuje egipatsko podzemlje i nudi razvijenu alegorijsku sliku mita o stvaranju sveta i širenju grada kao univerzalne metafore civilizacije biće promovisan na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a budući da je ovogodišnji gost Sajma upravo Egipat, Agora će publici imati priliku da predstavi i još jedno značajno ostvarenje egipatske savremene književnosti u prevodu na srpski jezik, a to je roman Priče Jusufa Tadrosa Adila Ismata, egipatskog autora i dobitnika Medalje Nagiba Mahfuza za književnost.
Reč je o knjizi koja tematizuje pogoršanje situacije egipatskih hrišćana i njihovo otuđenje u sopstvenoj zemlji. Romaneskna pripovest koja je istovremeno i intimna priča o bolu, čežnji i iskušenjima umetnika, predstavljena kroz sudbinu slikara čija se sudbina ostvaruje u vreme kada Egipat doživljava velike ekonomske i društveno-političke promene propraćene dubokim krizama.
I ove godine, Agora nastavlja tradiciju negovanja najznačajnijih savremenih stvaralaca hispanoameričke književnosti. Ovogodišnja književna „poslastica“ svakako je četvrta u nizu objavljena knjiga Luise Valensuele, jedne od najznačajnijih i vodećih savremenih argentinskih književnica, koja će imati tu čast da ove godine otvori najveći latinoamerički sajam knjiga u Gvadalahari.
Knjiga provokativnih eseja i razmišljanja o književnosti Opasne reči bavi se temom ženskog pisma i njegovog odnosa prema politici, erotici i mitu, s posebnim osvrtom na argentinske i latinoameričke društvenoistorijske prilike i književnu tradiciju. Nakon dve objavljene knjige u Agori, čitaocima ćemo predstaviti i novu zbirku priča Samante Šveblin Sedam praznih kuća. Samanta Šveblin stekla je status jedne od najharizmatičnijih spisateljica savremene hispanoameričke književnosti.
Ona, po sopstvenom priznanju, veruje u dobru, zanimljivu, podsticajnu književnost a užasava se dosadne. I upravo u „zavodljivoj“ formi priče, i ovaj put autorka kreira zavodljivi put ka sedam praznih kuća, gde njeni junaci istražuju sopstvene strahove i granice između otuđenja i normalnosti. Narator je „zdrav razum koji razmatra lude ljude, ili ljude koji ozbiljno razmišljaju da se okrenu ludilu“, u širokom moru uznemirujućih atmosfera i šokantnog spektra senzacija koje se pojavljuju iz stranice u stranicu.
U okviru biblioteke „Agora“ promovisaćemo i niz drugih dela iz svetske književnosti koja su na svetskoj književnoj sceni potvrdila svoj kvalitet, poput zbirke priča Lori Mur – Okorelost, uzbudljive knjige jedne od najomiljenijih i najpopularnijih američkih spisateljica i vodećih savremenih autora kratke priče koja svojim jezičkim, stilskim i formalnim bogatstvom osvaja čitaoce širom sveta. Lori Mur dobitnica je više književnih priznanja poput Nagrade O. Henri, Ria nagrade za kratku priču, a knjiga Okorelost jeste i prvi prevod ove autorke na srpski jezik.
Tu je i roman neobičnog naslova Luj ili Jahanje na kornjači. Roman švajcarskog autora Mihaela Hugentoblera mnogo je više od pikarskog i avanturističkog romana o jednom prevarantu. Autor je u biografsku priču o Luju utkao i disput o odnosu između istine i književnosti, slikajući ondašnju medijsku pompu i globalni novinarski rat s kraja 19. veka. Knjiga prerasta društvene okvire 19. veka i pretvara se u aluziju na senzacionalističku glad našeg multimedijalnog digitalnog doba.

Нема коментара:

Постави коментар