уторак, 5. фебруар 2019.

M.I.R.A. Bitef teatra




„Pozorište je mesto u kome se na najuzbudljiviji način može proživeti život"

Mira Trailović

Predstavom u režiji Andraša Urbana "M.I.R.A.", Bitef teatar će početkom marta obeležiti tri decenije postojanja, a pažljiviji će lako iščitati asocijaciju na njegov sininim, Miru Trailović. Onim, neupućenim, skrećemo pažnju na činjenicu da je baš ona osnovala ovaj teatar, u nedovršenoj zgradi evangelističke crkve pored Bajlonijeve pijace, na skveru koji danas nosi njeno ime, a sa idejom da odražava duh istoimenog festivala tokom godine, a na samom kraju svog životnog i profesionalnog puta (umrla je samo koji mesec kasnije, 7. avgusta 1989. godine).

Žena koja je karijeru započela  kao spiker Radio Beograda prvo je stvorila Atelje 212 (1956.):

 „Negovaćemo kamernu dramu, pantomimu i šansonu, uvesti monodramu, recital i literarni kabare...“


U Beograd je dovodila najveća imena pozorišne avangarde: Ežen Joneskoa, Žan-Pol Sartra, Edvarda Olbia, Tomasa Eliota, Stanislava Vitkjeviča,  Semjuela Beketa, Pitera Bruka, Boba Vilsona, Living teatar, Pina Bauaš, La Mamu, Grotovskog…





Predstavu M.I.R.A režira Andraš Urban, vodeći regionalni reditelj. U predstavi učestvuje 6 izvođača, 5 glumica i 1 muzičar. Naslovnu ulogu igra Mirjana Karanović. U ostalim ulogama su: Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.  Dramaturškinja predstave Vedrana Božinović, gradi matricu komada na dokumentarnoj građi o nastanku Bitef teatra, te ispituje lokalnu zajednicu u odnosu na ovu umetničku pojavu. Preispitivanjem građe kroz proces radioničarskog rada sa učesnicima, u rediteljskoj strukturi Urbana, nastaće izvođačka i dijaloška matrica predstave. Muziku komponuje Irena Popović – niz numera koje izvode glumice, a koje su sadržajno izvedene iz procesa istraživanja – Bitef i Bitef teatar u konstantnom dijalogu sa društvom. 

Problematizacija avangardnog, eksperimentalnog i novog u umetnosti, te njeno apliciranje na polje različitih konzumera umetničkog proizvoda, bitna je tematska i problemska kategorija ove predstave. Kostim radi Marina Sremac.

Biografija Mire Trailović – radna i umetnička – biće tretirane kao važan kohezivan te eksplikativan faktor u tretmanu problema nastajanja i kohezije novopozorišnog izraza i njegove društvene namene. Kroz analizu društvenih i političkih procesa kroz trideset godina trajanja Teatra, predstava će pokušati da dokuči kakvoću i pravilnost razvoja nove i napredne umetnosti, u svom stalnom i iznova potvrđivanju i samodefinisanju.


„Kako je teško celog života biti jači nego što si u stvari...", rekla je jednom prilikom. S nestrpljenjem očekujemo ovu predstavu.



M. I R. A.

Režija: Andraš Urban
Dramaturškinja:Vedrana Božinović
Muzika: Irena Popović
Igraju: Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.
Kostim: Marina Sremac

Нема коментара:

Постави коментар