петак, 8. фебруар 2019.

„Лимунација“ нишког Народног позоришта у Звездара театру




Представа „Лимунација“ нишког Народног позоришта, настала по тексту Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића гостује у Звездара театру 19. фебруара.




Ова комедија настала је по мотивима приповетке Стевана Сремца „Лимунација на селу". Иако је приповетка објављена пре више од 120 година, а Ковачевићев комад пре тачно четири деценије, прича је и даље врло актуелна. Бави се менталитетом наших људи, њиховим односом према власти и приказује све тешкоће које настају када у нашем народу треба да дође до неке промене.

Прича прати учитеља Срету који долази у једно село у коме жели да покрене промене. У односу на Сремчев конзервативни однос према новим идејама, који се огледа у томе што је Срета у његовој приповетки пун фраза и парола, идеја склепаних од разних идеолошких праваца које се не уклапају у једну могућу слику друштва, Душан Ковачевић у свом комаду помера фокус приче, каже редитељ Небојша Брадић.

Ради се о времену друге половине 19. века, тачније времену у којем долазе напредне идеје Светозара Марковића и руских просветитеља. С једне стране је конзервативна средина, а с друге, нове идеје. Сремац је био прилично конзервативан и неговао ригидан однос према променама што је присутно и у његовој „Лимунацији“. Душан Ковачевић у свом комаду написаном по мотивима Сремчеве приповетке указује на страх од промена и неспремност за њих, као највећи  проблем сваког друштва. У његовом фокусу је то сагледано као негативна страна нашег менталитета, што препознајемо и  после сто двадесет година од настајања Сремчеве приповетке, односно четрдесет година од настајања Душановог драмског текста. Ова комедија спада у оне комаде којима Душан Ковачевић „потказује живот“, а због којих публика хрли у позориште", каже редитељ Брадић.

Највећу препреку за развој друштва редитељ Небојша Брадић види у затвореној средини и људима који највише мисле о конкретној добити коју могу да остваре уколико подрже одређену идеју. У сталној борби за лични интерес губи се интересовање за будућност читаве заједнице. Међутим, нове идеје ипак доносе појединци, каже Брадић.

Да нема никаквих промена, вероватно бисмо и ми ходали у истим сукненим панталонама у којима ходају Сремчеви јунаци. Вредности које друштво треба да има, доносе појединци. Рачунати на то да у друштву имамо сто посто свесних појединаца који чине народ и који ће бити фактор развоја, немогућа је мисија. У процентима, то је много мање од педесет посто људи који су заиста спремни да иду напред, ризикују и трпе поразе. Понекад ми се чини да таквих људи има онолико колико и прстију на нашим рукама", каже Брадић.


Представа „Лимунација“ је веома динамична, највише због бројности глумачке екипе коју чини шеснаесторо чланова ансамбла нишког Народног позоришта. То су Дејан Цицмиловић, Драгана Јовановић, Данило Петровић, Александар Маринковић, Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Драгослав Савић, Мирослав Јовић, Стефан Младеновић, Мирољуб Недовић, Марко Павловски, Марјан Тодоровић, Катарина Митић, Катарина Арсић, Урош Милојевић и Дејан Гоцић.  

Премијерно, представа је изведена 1. децембра на сцени Народног позоришта у Нишу.

Нема коментара:

Постави коментар