уторак, 3. октобар 2017.

Počinje IV medjunarodni festival saksofona - "Belgrade SAXperience"

od 4. do 7. oktobra u Domu omladine

Početak jeseni rezervisan je za četvrto izdanje festivala Belgrade Saxperience koji će predstaviti klasično i moderno i dokazati da saksofon ide u korak s vremenom. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenim prostorima. Misija festivala je i podsticanja domaćih kompozitora da stvaraju nova dela za saksofon. Tako će publika na ovogodišnjem festivalu moći premijerno da čuje nova ostvarenja Ane Gnjatović i Ognjena Popovića.


IV Međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience započinje majstorskim radionicama u Kulturnom centru Beograda i koncertom omladinskog orkestra Banda saksofonista.

Poznate strane i domaće saksofoniste, čuće i publika van Beograda, preciznije u Novom Pazaru, Kraljevu, Pirotu, Leskovcu, Somboru, Vršcu i drugim gradovima širom Srbije, a sve to u okviru druge turneje Le tur de Sax podržane od strane Francuskog instituta u Beogradu i banke Société Générale Srbija.


Festival otvaraju 4. oktobra večernji koncerti francuskih umetnika u 20 časova u Domu omladine Beograd. Ponovo će nam se predstaviti Batist Erben, ali takođe i Igo Afetuš (sa kvintetom Uglješe Novakovića), mladi saksofonista koji je već nastupao sa najpopularnijim svetskim muzičarima.




Sledi Ladies night u okviru kojeg će se predstaviti mlada belgijska saksofonistkinja Nele Tibo, premijerno izvodeći kompoziciju domaće kompozitorke Ane Gnjatović, a potom i LadieSaxophone Quartet (koji čine vrhunske saksofonistkinje iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.) koji će, prvi put na Belgrade Saxperience, doneti zvuk tanga. Saxperience veče prikazaće saksofon u klupskoj atmosferi, što će nam dočarati Syntheticsax iz Rusije i domaći BasSax, dok je kraj predviđen nastup saksofoniste Milana Savića i pijaniste Ukija Ovaskainena, a zatim će sa, sa delima Mocarta, Ravela i Mendelsona predstaviti profesor saksofona u Versaju, Vensan David.

Nakon koncerata, druženje uz saksofon se nastavlja u hotelu Radisson Blue. Za  novu, mladu publiku pripremiljeni su popodnevne koncerte na otvorenom na različitim lokacijama u gradu. Program će izvesti Banda saksofonista – mladi domaći saksofonisti koji će predstaviti instrument u glasnom i veselom stilu.

Gosti će i ovoga puta održati majstorske kurseve za učenike, studente i profesore saksofona, a časove će pasivno moći pohađati svi zainteresovani. Na ovaj način, preneće deo njihovog iskustva na mlade umetnike.

Ovogodišnje izdanje festivala dokazuje da saksofon od svog nastanka ide u korak sa modernim tokovima muzike i da će na svom putu istražiti još mnoge pravce, a mi smo tu da vam omogućimo da ih čujete na Belgrade Saxperienc-u.



Deo bogatog programa festivala Belgrade SAXperience čine i noćne svirke SAXPERIENCE NIGHTS koje će se svako veče festivala (nakon zvaničnog programa) održavati u hotelu Radisson Blu Old Mill, Bulevar Vojvode Mišića (pored BIGZ-a).

Svirke počinju u 22:00, sem petka kad koncert počinje u 21 čas.


NASTUPAJU:

 

SREDA 04.10.2017.

22.00
FISH IN OIL (SRB)
--------------------------
-----
ČETVRTAK 05.10.2017

22.00

Vandojam 
BATIST ERBEN (FRA)

--------------------------------
PETAK 06.10.2017.

21.00


SyntheticSax (RUS)
BASSAX (SRB, MNE)

--------------------------------
SUBOTA 07.10.2017.

22.00
SOUL KITCHEN BAND (SRB)


ULAZ SLOBODAN / BESPLATAN PARKING!

Нема коментара:

Постави коментар