четвртак, 30. март 2017.

VEČERAS SVEČANO OTVARANJE 64. MARTOVSKOG FESTIVALA U DOMU OMLADINE BEOGRADA!


Ovogodišnji, 64. po redu Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće svečano otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras sa početkom u 19 časova, projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića.

Publika će prvo videti kratki film „Bunker 93“ (Centar film, 2017, trajanje 08:00) u režiji Puriše Đorđevića, koji je povodom prikazivanja svog novog ostvarenja na Martovskom festivalu izjavio: „Učestvujući u Drugom svetskom ratu, imao sam neprijatne susrete sa bunkerima. Snimio sam mnogo filmova od tada, najviše dokumentarnih, te se dogodilo da sam u tom žanru imao i dela označena kao filmske poeme. Bunker 93 je jedna poetska misao, i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu da iznenade jedna drugu. Snimajući film Skerco, u okolini Obrenovca i reke Save, usput sam snimao ostatke bunkera, sa nejasnom idejom - da će možda jednog dana nečemu poslužiti. Danas, kada su mi 93 godine, evo ih pred vama, montiranih u stilu Slavka Vorkapića, bunkeri koji su ubijali, usput ubijani klaviri, pejsaži, usamljeni ljudi i konji, zajedno.“


Dugometražni dokumentarac Ljubiše Samardžića, "Panta Rei"(Cinema Design, 2017, trajanje 76:10), imaće svoju svetsku premijeru upravo večeras, na otvaranju 64. Martovskog festivala. Ovaj film donosi prikaz jednog vremena, dat kroz svedočanstvo slavnog glumca i reditelja. Počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i, konačno, do plodne i uspešne karijere glumca, Ljubiša Samardžić oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo već duže od pola veka. 

"Uvek sam se trudio da iskreno prenesem svoje utiske iz života na film. Ovo je sažeti deo moje bogate filmske, ali i životne priče. Oslanjao sam se na veliki broj dokumentarnih kreacija velikih majstora. U mom dokumentarcu je samo delić impresija iz života i mojih dela. Ponosim se što sam deo filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Jugoslavije", istakao je Ljubiša Samardžić povodom večerašnje premijere svog novog filma.


Na predlog udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije na ovogodišnjem izdanju Martovskog festivala Nagrada za životno delo dodeljuje se vrsnom, istrajnom i cenjenom dokumentaristi Miroslavu Bati Petroviću. Nagradu će mu, na ceremoniji svečanog otvaranja, uručiti predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. U revijalnom delu 64. Martovskog festivala biće prikazano još nekoliko reprezentativnih domaćih i inostranih filmova.

Martovski festival kroz omaž programe odaće i dužno poštovanje dvojici najpoznatijih filmskih dokumentarista sa ovih prostora, Krsti Škanati i Lazaru Stojanoviću, koji su nas na žalost nedavno napustili.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark  1. aprila).

Нема коментара:

Постави коментар