четвртак, 8. октобар 2020.

XX Međunarodni festival Dani orgulja u Beogradu


 Program jubilarnog XX međunarodnog festivala Dani orgulja zbog virusa korona činiće nastupi najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelja festivala. Oni će inspirisani velikim Zaninovim orguljama u Katedrali Blažene Djevice Marije, predstaviti bogat program od renesanse do danas i lepotu zvuka raznolikih registara beogradske kraljice instrumenata.

 

Dani orgulja 2020 u Katedrali

 

Na otvaranju će nastupiti Dalibor Miklavčič iz Slovenije izvodeći program posvećen Katedrali Blažene Djevice Marije, koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa Dana orgulja. Osvrćući se na podatak da je ovo bila francuska crkva, početak koncerta čine dela kompozitora pozne renesanse na Bogorodičine himne u čijem izvođenju sudeluje hor festival Vox organalis. Na drugom delu koncerta Dalibor Miklavčič će predstaviti svoje poznavanje francuske orguljaške tradicije i umeće improvizacije na temu zadatu na licu mesta.


Češki orguljaš Pavel Kohout je do sada nastupio šest puta u Beogradu, svaki put u okviru festivalskog programa, predstavljajući virtuozna orguljska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orguljašku školu kojoj pripada.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kao strani muzičar koji je na Danima orgulja najčešće nastupao, i na jubilarnom izdanju će izvesti zanimljiv program sa delima Baha, Bukstehudea, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.

 

Važan deo programa festivala od 2014. godine su koncerti za decu, na kojima su uz razgovor, a na kraju i neposredan kontakt sa instrumentom, deca bila u prilici da se upoznaju sa orguljama i muzikom koja se na njima izvodi. Tako će i ove godine biti priređen koncert „Orgulje“ u Artiš labu, namenjen deci uzrasta od tri do šest godina. Koncert će izvesti orguljašica Višnja Dimitrijević i članice Bejbi-Artiš tima.

 

Rezervacije su obavezne (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12:00 ili dok se mesta ne popune.

 

Ulaz u Katedralu Blažene Djevice Marije biće moguć iz ulice Internacionalnih brigada 66.

 

Online program festivala

Online program festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelja izveden na orguljama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti, koje su zahvaljujući Borbelju stigle u Sentu 2011. godine.

 

Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograda u penziji, pokretač festivala Dani orgulja i umetnički direktor nekoliko izdanja festivala, autor je filma „Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulja u Beogradu“, koji se bazira na arhivskom materijalu Kulturnog centra, i ličnom sećanju o festivalskom programu. Film će biti premijerno prikazan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u sredu, 14. oktobra od 20.00.

 

Snimci koncerata koji će od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delimično prenošena na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, dan nakon izvođenja, u 20h.

 

XX Dani orgulja – Dies organorum – program
 

Katedrala Blažene Djevice Marije (ulaz iz Internacionalnih brigada 66)

YouTube kanal Kulturnog centra Beograda

 

Nedelja, 11. oktobar (20:00)

Svečano otvaranje – DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija), orgulje

učestvuje hor festivala VOX ORGANALIS

program: Hofhajmer, Korua, Bah, Dirifle, Alen

 

Četvrtak, 15. oktobar (20:00)

PAVEL KOHOUT (Češka), orgulje

program: Bah, Bukstehude, Valter, Klička, Vjern, Frank

 

Nedelja, 18. oktobar (13:00)

Koncert za decu – Orgulje u Artiš labu

(za uzrast od tri do šest godina)

VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ, orgulje i BABY ARTISH

 

Nedelja, 18. oktobar (20:00)

Kamerna muzika za orgulje

MILAN STANČIĆ, bas-bariton, MARKO ĐORĐEVIĆ, klarinet, ALEKSANDAR SOLUNAC, truba, DANILO NOVAKOVIĆ, barokna violina, ĐORĐE MILOŠEVIĆ, barokno violončelo

LANA JELENOVIĆ, orgulje, BRANKA ĐORĐEVIĆ, orgulje, MILICA SABLJIĆ, orgulje, ĐORĐE GAVRILOVIĆ, orgulje

program: Bah, Eben, Hendl, Pert, Pahelbel, Grgin

Нема коментара:

Постави коментар