понедељак, 4. новембар 2019.

Javno predavanje Čarlsa Ešea O dekolonijalnim mogućnostima


 
Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Sreda, 6. novembar 2019. u 18 časova

Čarls Eše, kustos, profesor i direktor Muzeja Van Abe u Ajndhovenu održaće predavanje „O dekolonijalnim mogućnostima” u sredu, 6. novembra od 18 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti.
U predavanju, Čarls Eše predstaviće svoje istraživanje pitanja dekolanizacije i mogućnosti koje ova teorija može ponuditi organizacijama poput muzeja moderne i savremene umetnosti, polazeći od konkretnog primera i studije slučaja muzeja Van Abe u Ajndhovenu.
Teorija dekolonizacije kakva je razvijena tokom poslednjih 15-20 godina postala je predmet velikog interesovanja. Mada je to interesovanje jednim delom stvar pomodarstva, dekolonizacija, svakako pruža adekvatno objašnjenje za pojedine aspekte naše sadašnje situacije. Dekolonizacija, pre svega se bavi virulentnošću univerzalnih pretpostavki prisutnih u osnovi zapadnih teorija. Kao teorija, ona preispituje pouzdanost mišljenja koja polaze i oslanju se na Zapad, nezavisno od kritičnog nastrojanja i oblika. Razvoj koncepta kolonijalnosti ili kolonijalne matrice takođe je korisno oruđe u izbegavanju nekih konfliktivnih i esencijalističkih diskusija oko politike identiteta bez vraćanja na stanovišta superiornosti bele rase. Dekolonizacija posebno ističe mogućnosti zajedničkog načina mišljenja koje prevazilazi podele između čoveka i čoveka, čoveka i životinje, čoveka i zemlje.
Čarls Eše je direktor Muzeja Van Abe u Ajndhovenu; profesor savremene umetnosti i kustosiranja na Univerzitetu „Central Saint Martins“ (UAL, London) i jedan od direktora Afterall Journal and Books. Eše predaje na kursu „Exhibition Studies MRes“ na CSM, i Akademiji „Jan van Ajk“ u Mastrihtu. Takođe je ko-kustos izložbe Le Musée Égaré, Kunsthall u Oslu 2017, Printemps de Septembre, Tuluz, 2016; Bijenale u Džakarti, 2015; 31. Bijenale u Sao Paolu, 2014; U3 Trijenale u Ljubljani, 2011; RIWAQ bijenale, Palestina, 2007. i 2009; Istanbulsko bijenale, 2005; Bijenale u Gvangdžuu, 2002; među drugim međunarodnim izložbama. 
Dobitnik je nagrade Princeze Magriet 2012. godine i CCS nagrade Bard koledža za kustosku izuzetnost 2014. godine.
Predavanje koje je poslednje u seriji javnih programa kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude” otvoreno je i besplatno za javnost, a njegovu realizaciju podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.
„Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i organizuje Biljana Ćirić.

Нема коментара:

Постави коментар