четвртак, 5. септембар 2019.

Uži izbor za nagradu „Milan Mladenović“




Zadužbina Milana Mladenovića i žiri za dodelu nagrade Milan Mladenović, u sastavu: Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić, sa zadovoljstvom objavljuju da je na prvi konkurs za Milanovu nagradu prijavljeno 126 muzičkih dela, iz regiona. S obzirom na kvalitet pristiglih pesama žiri je doneo odluku da uvrsti 12 kompozicija u uži izbor. 

Novoosnovana nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 2 hiljade evra. Milan Mladenović, frontmen grupe Ekatarina Velika (1958-1994) bio je čuveni beogradsi i srpski rok muzičar, pesnik, kompozitor.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović, a namera je da se Mladenovićeva autorska i lična zaostavština sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodelom regionalne nagrade koja nosi njegovo ime.

Autori koji su ušli u uži izbor navedeni su abecednim redu. Pobednik će biti objavljen 21. septembra na svečanoj dodeli nagrade u Narodnoj biblioteci Srbije. Zadužbina Milana Mladenovića, inače, poverila je Narodnoj biblioteci Srbije na staranje vrednu građu koju čine lični predmeti i dokumenti, knjige, rukopisi, plakati, fotografije, audio i video materijali i druga građa iz Mladenovićeve zaostavštine. 

Na osnovu Ugovora o saradnji, u planu je priprema stalne izložbene postavke posvećene Mladenoviću, formiranje digitalne zbirke, kao i predstavljanje građe široj javnosti radi popularisanja ideja koje su obeležile njegov rad.

Finalisti:

1. Artan Lili, Srbija - D.E.P.R.A.
2. Bohemija, Srbija - O ljubavi
3. Bonaster, Hrvatska - Dobar zvuk
4. Buč Kesidi, Srbija - Đuskanje ne pomaže
5. Cosmo Daivat, Slovenija - Snov mojih sanj
6. EJO/Ethno Jazz Orchestra, Srbija - Deset dana
7. Emina Bajtarević, Bosna i Hercegovina - Discommunication
8. Hristina, Srbija - Kazaljke
9. Igor Božanić, Bosna i Hercegovina - Snijeg
10. Lakiko, Bosna i Hercegovina - Bol
11. Valentino Bošković, Hrvatska - Adio, trafikonte
12. 3 mačke 100 godina, Srbija - Dole



U planu je, između ostalog, i reizdanje albuma „Angel’s Breath“ (1994) koji je Mladenović snimio pred smrt u Brazilu sa Mitrom Subotićem Subom (1961-1999).

Нема коментара:

Постави коментар