уторак, 10. септембар 2019.

Dani izraelskog filma u Dvorani KCB-a







Dani izraelskog filma, festival u organizaciji Ambasade Izraela i Kulturnog centra Beograda, održava se od 19. do 22. septembra u Dvorani KCB-a, a program čini šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih ostvarenja koja publici nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije.  

Festival uključuje i skromni omaž Aviju Nešeru, proslavljenom izraelskom reditelju, čije nagrađivane drame otvaraju i zatvaraju festival. Njegov film “Neka druga priča” iz 2018. godine istinita je priča o dvema ženama koje su rastrzane između života u konzervativnim okvirima ortodoksne zajednice i slobodnijeg života. Na putu ka promenama i ispunjenju nailaze na otpor svojih porodica, koje ih ne podržavaju. “Grešni” govori o dve sestre koje koje otkrivaju porodičnu misteriju iz Drugog svetskog rata koja baca mračnu senku na njihove živote.     

Dani izraelskog filma beogradskoj publici predstavljaju i novije autore, pa je na programu debitantsko ostvarenje reditelja Elirana Malke “Nevernik”, komedija inspirisana stvaranjem ultraortodoksne religiozne političke partije Šas koja zastupa interese sefardskih Jevreja. Prvi igrani film priznatog dokumentariste Nicana Giladija “Venčanje na papiru” je emotivna priča o mladoj devojci sa blagom mentalnom ometenošću, koja radeći u fabrici toalet-papira sanja o nezavisnosti od zaštitnički nastojene majke i ljubavnoj priči sa srećnim krajem. Najgledaniji izraelski film u protekle tri decenije, komedija “Bilo im je suđeno”, debitantsko je ostvarenje Odeda Raza o dvojici kriminalaca koji preživljavaju teroristički napad u Jerusalimu i rešavaju da iz korena promene svoje živote. Na programu je još jedno dirljivo ostvarenje o kompleksnim porodičnim odnosima, film “Pertle”, proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.     
  
Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji od 6.09. po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a. 

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16h do 21h.


Program:

Četvrtak, 19. septembar od 20h

„Neka druga priča”
Izrael / 2018 / Drama / 112’



Režija: Avi Nesher
Scenario: Avi Nesher, Noam Shpancer
Uloge: Sasson Gabai, Joy Rieger, Yuval Segal, Maya Dagan, Nathan Goshen, Maayan Bloom 

Odlučna mlada žena neočekivano donosi odluku da se uda za mladića koji pripada zatvorenoj jevrejskoj ortodoksnoj zajednici u Jerusalimu. Njeni razvedeni, sekularni roditelji i njen deda kuju plan da osujete venčanje, uz nepredvidive posledice.   

Festivali & nagrade: Međunarodni filmski festival u Haifi – Film otvaranja / Međunarodni filmski festival u Torontu - Zvanična selekcija / Izraelski filmski festival u Los Anđelesu - Film otvaranja / Izraelski filmski festival – Nagrada publike za najbolji dugometražni film



Petak, 20. septembar od 19h

„Venčanje na papiru”
Izrael / 2015 / Drama / 82’



Režija: Nitzan Gilady
Scenario: Nitzan Gilady
Uloge: Roy Assaf, Moran Rosenblatt, Assi Levy

Hagit, mlada žena sa blagom mentalnom ometenošću, radi u fabrici za proizvodnju toalet papaira. Živi sa majkom Sarom, razvedenom ženom koja je život posvetila ćerci. Dok Hagit žudi za samostalnošću, Sara je rastrzana između želje da je zaštiti i sopstvene želje za životom. Kada uđe u vezu sa sinom vlasnika fabrike, Hagit to krije od majke. Vest o zatvaranju fabrike, uzdrmaće živote dve žene i ugroziti Hagitinu ljubavnu priču.       

Festivali & nagrade: Izraelska filmska akademija – Nagrade za najbolju glumicu i najbolji kostim / Filmski festival u Jerusalimu - Nagrada Anat Pirhi za najbolji debitantski film, Nagrada Hagiag za najbolju glumicu, specijalno priznanje kritike FIPRESCI za izraelsko debitansko ostvarenje



Petak, 20. septembar od 21h      
              
„Nevernik”
Izrael / 2018 / Komedija, drama, istorijski / 92’ 



Režija: Eliran Malka
Scenario: Eliran Malka
Uloge: Shuli Rand, Yaacov Cohen, Yoav Levi

Godina je 1983. i Jakovu Koenu, vlasniku štamparije u Jerusalimu, dozlogrdilo je da ga tretiraju kao gubitnika. Čini mu se kao da je rođen na pogrešoj strani, sa pogrešnim prezimenom. U trenutku odlučuje da osnuje sefardsku ultra ortodoksnu partiju i učestvuje na opštinskim izborima u Jerusalimu. Okuplja dvojicu prijatelja i oni zajedno improvizuju kampanju bez sredstava, “veza” i novca, ali sa puno žestine, strasti i želje za pravdom.   
 
Festivali & nagrade: Filmski festival u Jerusalimu – Film otvaranja / Festival jevrejskog filma u Moskvi – Najbolji film / Izraelski filmski festival u Montrealu – Najbolji film, Najbolji scenario i Najbolja fotografija




Subota, 21. septembar od 19h

„Pertle”
Izrael / 2018 / Drama / 98’




Režija: Jacob Goldwasser
Scenario: Haim Marin
Uloge: Doval'e Glickman, Evelin Hagoel, Nevo Kimchi

Dirljiva i u isto vreme duhovita priča o komplikovanom odnosu Rubena, oca u godinama, i Gadija, njegovog sina sa posebnim potrebama koga je odbacio dok je bio dečak. Kada Rubenovi bubrezi počnu da otkazuju, Gadi želi da svoj bubreg donira ocu. Međutim, komisija za transplatacije ima prigovor na proceduru tvrdeći da Ruben, kao jedini Gadijev zakonski staratelj, ne može da odobri tako invanzivan zahvat. Gadi konačno oseća da je u prilici da uradi nešto smisleno. Ljut zbog odluke komisije, odlučan je da se bori za svoje pravo da sačuva očev život.

Festivali & nagrade: Izraelska filmska akademija – Nagrada za najboljeg sporednog glumca / Festival jevrejskog filma u Baltimoru – Nagrada publike / Festival jevrejskog filma u Sijetlu – Nagrada publike / Festival jevrejskog filma u Atlanti – Nagrada publike


Subota, 21. septembar od 21h

„Bilo im je suđeno”
Izrael / 2017 / Komedija, Drama / 100’



Režija: Oded Raz
Scenario: Guy Amir, Hanan Savyon
Uloge: Guy Amir, Hanan Savyon, Gal Amitai

Dvojica kriminalaca Stiv i Čuma jedini su preživeli u terorističkom napadu u restoranu u Jerusalimu. Odlučuju da se promene i postanu “pravi” anđeli. Počinju da ispunjavaju želje ljudima koji ih ispisuju na papirićima i stavljaju između svetog kamenja na Zidu plača. Najgledaniji izraelski film od 1986. godine do danas.     

Festivali & nagrade: Festival filmske komedije u Monte Karlu – Nagrada publike za najbolji film / Međunarodni filmski festival u Palm Springsu – Nagrada publike / Filmski festival u Sarasoti – Nagrada publike za najbolji strani film



Nedelja, 22. septembar od 20h

„Grešni”
Izrael / Poland / 2016 / Drama / 109’



Režija: Avi Nesher
Scenario: Avi Nesher
Uloge: Nelly Tagar, Joy Rieger, Doron Tavory

“Past Life” prati odvažnu odiseju dve sestre tokom 1970-ih - introvertne kompozitorke klasične muzike i živahne, tabloidne novinarke – tokom otkrića šokantne misterije iz ratnih vremena koja baca mračnu senku na njihove živote.

Festivali & nagrade: Međunarodni filmski festival u Torontu – Zvanična selekcija / Međunarodni filmski festival u Palm Springsu - Zvanična selekcija / Kamerimaž – Glavni takmičarski program




Projekcije se održavaju u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Нема коментара:

Постави коментар