четвртак, 26. септембар 2019.

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL -DŽEZ SVETKOVINA




Vreme: 22-27. oktobar 2019.
Mesto: Dom omladine Beograda / Kombank dvorana

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA“ / „JAZZ CELEBRATION“.


Jubilarni festivali su prilika da se osvrnemo na put koji nas je doveo do današnjice – u ovom slučaju, do trenutka u kome se Beograd i Srbija ponovo ponose velikim međunarodnim džez događajem, omiljenim kod publike svih generacija – Beogradskim džez festivalom. 

Predstavljajući tradiciju otvorenosti naše sredine za sve univerzalno važne umetničke tendencije, festival je osnovan 1971. godine, kao spona u povezivanju Jugoslavije sa svetom. 

Te prve godine bile su spektakularne po broju i značaju autora i muzičara koji su se na njemu našli, a sa vremenom su očekivanja publike rasla, stavljajući organizatore pred izazov da na njih adekvatno odgovore. Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države.

Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, posle pauze od 15 godina, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti. Selekcija koja je 1971. sa lakoćom mogla da se osloni na već dokazane džez veličine, mnoge od njih u to doba u punoj snazi, te 2005. samo donekle je imala mogućnosti da se osloni na tradiciju, a mnogo više da se okrene budućnosti. 

Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora koji su upravo zakoračili na svetsku džez scenu, donevši novu estetiku – oni ne samo da su tumačili standarde na novi način, nego su sa sobom doneli novu vrstu džeza, prilagođenu novim vremenima. Virtuoznost se podrazumevala, ali su emocija, stav, vizija i umetnička poruka, ponovo došli u prvi plan. 

Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja

Sa njima je došla i nova publika – ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, Festival može da se pohvali da je jedan od festivala sa najmlađom publikom u Evropi.  

Kao važan zadatak organizatori su pred sebe postavili podršku i promociju srpskih džez muzičara: pravilo je postalo da domaći renomirani sastav, sa specijalnim programom i gostom iz inostranstva, otvara festival , a petu godinu za redom organizuu i  predstavljaju najtalentovane snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea. Po ustaljenom formatu, 3  domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je domaćoj javnosti  i brojnim inostranim novinarima, koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu. 

Kao jedini džez festival iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, kroz pažljivo vođene aktivnosti na planu međunarodne saradnje i učešće u konferencijama, sajmovima i drugim događajima iz poslovne sfere, ponovo su postali globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj, ravnopravan deo internacionalne porodice džez festivala

I zato, ove godine organizuju svetkovinu. Raduju se svojim gostima i publici, novim muzičkim herojima i svima koji zajedno sa organizatorima učestvuju u pisanju još jedne uzbudljive stranice zajedničke istorije Beogradskog džez festivala.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.
Džez svetkovinu ove godine počinjemo sa starim znancem naše publike: Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvešće nas u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda. 



Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. 



U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undectet, sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom Sand Woman


Budući da se regularan program BDŽF ove godine završava nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija (Théo Ceccaldi) „Freaks“ (27.10.), jasno je da se ovakvom selekcijom želelo da se obeleže dve činjenice – da su pre tačno 180 godine Srbija i Francuska uspostavile diplomatske odnose, ali i da su nam upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, stigle prve note tadašnjih džez kompozicija.


 Glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja 35. Beogradskog džez festivala nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za ovu manifestaciju, pa ćemo se tokom tri koncertna dana u tom prostoru  simbolično prisetiti brojnih koncerata iz duge istorije. Tamo ćemo imati priliku da vidimo neke od apsolutnih džez legendi: 23. oktobra čarobnjaka bas gitare Stenlija Klarka (Stanley Clarke) sa bendom u kojem predstavlja brilijantne mlade talente, a  24. oktobra Dajen Rivs (Dianne Reeves), veliku džez divu i jednu od tri najvažnije pevačice današnjice.



Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog  Čarlsa Mingusa, a zatvoriti Čarls Lojd (Charles Loyd), živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. 



Ovaj izuzetni vizionar, važan sa razvoj filozofije džeza u XXI veku, dolazi po treći put na BDŽF, ovoga puta sa novim projektom Kindred Spirits. Pored velikana, u Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa sa našeg kontinenta: krajnje nekonvencionalni Flat Earth Society iz Belgije (23.10.), kao prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski Ilugdin Trio sa pevačicom Tanyom Balakirskayom (24.10.).


 
Program u Domu omladine Beograda, koji svojom smelošću privlači mnogo pažnje naših ljubitelja džeza, okupiće nikad više novih i po godinama mladih sastava iz celog sveta. Posebno predstavljanje imaće sve uticajnija savremena nemačka džez scena, odakle nam dolazi neprikosnovena evropska pijanistička zvezda Mihael Volni (Michael Wollny) sa svojim triom (26.10.), ali i izuzetno talenatovana postava bubnjara Maksa Andžejevskog (Max Andrzejewski) Hütte (25.10.), sa programom koji predstavlja omaž stvaralaštvu velikog engleskog rok autsajdera Roberta Vajata (Robert Wyatt). 


 
Od talenata sa severnoameričkog kontinenta, ugostićemo novu veliku vokalnu zvezdu iz SAD, Džezmiju Horn (Jazzmeia Horn) sa najnovijim programom „Love and Liberation“ (25.10.), te Lailu Biali, klavirsku džez  senzaciju iz Kanade i njen trio (26.10.), dok će nam jedno od velikih imena modernog američkog džeza Stiv Kolmen (Steve Coleman) sa bendom Five Elements (26.10.) ponuditi uzbudljiv koncept ukrštanja džeza sa hip hopom. 





 
Sa četiri nacionalne scene koje Beogradski džez festival već godinama predstavlja domaćoj publici, dolaze najuzbudljivi novi sastavi: iz Izraela, scene bogate briljantnim džez talentima, stiže već uveliko priznati avangardni gitarista Gilad Hekselman sa triom (25.10.); iz Austrije tamošnja underground supergrupa Shake Stew (25.10.), kao reprezentacija aktulenih tokova na ovoj, sve intrigantnijoj sceni;  iz Italije, jedne od najjačih džez zajednica u Evropi, umesto imena „stare garde“, odlučili smo se za atraktivne heroje podmlatka – grupu Yellow Squeeds, koju predvodi izvanredni gitarista Frančes
ko Diodati (24.10). Naš festival je uspeo da se istakne u evropskim okvirima višegodišnjim praćenjem i predstavljanjem portugalskih džez bendova, o kojima se sad mnogo govori u svetu, a ove godine (27.10.) ugostićemo jedinstvenu fri džez postavu „Axes“, sa četiri duvača i dva bubnjara, okupljenu oko jednog od najtalentovanijih mladih portugalskih džezera Žoaa Mortagve (João Mortágua).


Posebno smo uzbuđeni što beležimo povratak nekih veoma važnih džez sredina na Beogradski džez festival, iz kojih nam dolaze dva sjajna mlada imena. Iz Velike Britanije, čije su nove snage u ogromnom naletu, stiže nam supertalentovani mladi trubač Henri Spenser (Henry Spencer) sa bendom Juncture (26.10.), a iz Poljske, izuzetni pijanista posebnog senzibiliteta, Maćej Obara (Maciej Obara), jedna od najvećih nada čuvene izdavačke kuće ECM (koja ove godine slavi 50 godina rada), sa kvartetom „Unloved“ (24.10.).




Konačno, ovogodišnji „Serbian showcase“ (23.10.) ponudiće izbor najkvalitetnijih poduhvata domaćeg džez  podmlatka: mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve profesionalne korake napravio upravo na Beogradskom džez festivalu, nastupiće sa norveškim kvartetom; Milan Stanisavljević, stacioniran u Ljubljani, gostuje sa svojim slovenačkim kvintetom; a iz Novog Sada stiže bend Dragon’s Fuel, nove nade savremene srpske džez scene.



Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUS: u ponedeljak, 28. oktobra nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad (Bjørnstad) iz Norveške. Ovaj kultni autor, kada su u pitanju skandinavska džez škola i već pomenuta ECM etiketa, održaće solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda (20č). Biće to prilika da zajedno saberemo utiske sa slavljeničkog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala. 





UVODNI PROGRAM:



PONEDELJAK, 21.10.

CENTRALNI HOL DOB 21.00
DJ Nicola Conte (Italija)

GLAVNI PROGRAM:

UTORAK,  22.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Nikolov-Ivanović Undectet feat. Magic Malik (Srbija/Francuska/Holandija Bugarska)
Henri Texier Sand Woman (Francuska)

SREDA,  23.10.

KOMBANK DVORANA 19.00
Stanley Clarke Band (SAD/Gruzija)
Flat Earth Society (Belgija)

DOB AMERIKANA 22.30
Serbian Showcase:
Dragon’s Fuel (Srbija)
Rastko Obradović Quartet (Srbija/Norveška)
Milan Stanisavljević Quintet (Srbija/Slovenija)

ČETVRTAK, 24.10.

KOMBANK DVORANA 19.00
Ilugdin Trio feat. Tanya Balakirskaya (Rusija)
Dianne Reeves and Quartet (SAD/Brazil)

DOB AMERIKANA 22.30
Maciej Obara Quartet Unloved (Poljska/Norveška) 
Francesco Diodati Yellow Squeeds (Italija)

PETAK  25.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Gilad Hekselman Trio (Izrael/SAD)
Jazzmeia Horn “Love and Liberation” (SAD)

DOB AMERIKANA 22.30
Max Andrzejewski’s HÜTTE and guests
play the Music of Robert Wyatt (Nemačka/Danska/Turska)
Shake Stew (Austrija)  

SUBOTA 26.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Laila Biali Trio (Kanada/SAD)
Michael Wollny Trio (Nemačka/Švajcarska/Japan)

DOB AMERIKANA 22.30
Henry Spencer and Juncture (Velika Britanija)
Steve Coleman and Five Elements (SAD/Velika Britanija)
 
NEDELJA 27.10.

KOMBANK DVORANA 19.00
Mingus Big Band (SAD/Francuska)
Charles Lloyd Kindred Spirits (SAD)

DOB AMERIKANA 22.30
João Mortágua “AXES” (Portugal/Španija)
Théo Ceccaldi “Freaks” (Francuska)


BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL +

PONEDELJAK 28.10.

VELIKA SALA DOB 20.00
Ketil Bjørnstad (Norveška)





Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Aktuelna cena vaučera je 4000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 RSD. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za sve koncerte u okviru 35. Beogradskog džez festivala.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).


35. BDŽF podržali: 




BIOGRAFIJE UMETNIKA




Nicola Conte (Italija)

Italijanski muzičar Nikola Konte više je od običnog disk džokeja - on je institucija za sebe kad je u pitanju predstavljanje mogućnosti ukrštanja džeza sa klabingom. Rođen u Bariju i klasično muzički obrazovan, postao je član tamošnjeg proslavljenog "The Fez" kolektiva, ali i umetnik koga zastupa izdavačka kuća Schema, upravo zbog sličnosti u razmišljanju sa još nekolicinom autora koji su početkom dvehiljaditih nastupili sa tezom da džez ukršten sa elektronskim ritmovima treba predstavljati mladoj publici na savremenom plesnom podijumu. Konte je sledećih godina postao globalno cenjeni izvođač, sa nebrojenim nastupima širom planete, pa i u Beogradu, gde se premijerno pojavio 2003. (nastupajuću pre DJ Gillesa Petersona). Sa svojim koncertnim sastavom upisao se u lokalnu istoriju 2005. nastupom na prvom obnovljenom Beogradskom džez festivalu. Sofisticirani, topli zvuci Konteovog seta otvoriće jubilarno izdanje našeg festivala na tradicionalnoj uvodnoj žurci.

Nikolov-Ivanović Undectet feat. Magic Malik (Srbija/Francuska/Holandija Bugarska)

Nikolov–Ivanović Undectet jedan je od najambicioznijih džez poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora. Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja. Za prvi album, Artistry in Broken Rhythm, autori su početnu inspiraciju našli u delima Stena Kentona i Majlsa Dejvisa, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana. Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine. Na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala Nikolov-Ivanović Undectet premijerno će izvesti program sa njihovog drugog albuma Frame and Curiosity, koji će biti objavljen uoči manifestacije. Specijalan gost sastava na koncertu u Beogradu je francuski flautist Mažik Malik.

Henri Texier Sand Woman (Francuska)




Kontrabasista i kompozitor Anri Teksje jedan je od najbitnijih umetnika u celokupnoj istoriji francuskog džeza, kao i glavnih arhitekata evropskog puta u džez. Počev od albuma La compañera (1983) sve svoje albume (preko dvadeset u različitim formacijama) objavio je za kuću Label Bleu iz Amjena. Na dugačkoj listi muzičara sa kojima je radio su i Džoni Grifin, Čet Bejker, Pol Moušn, Bad Pauel, Dekster Gordon, Džo Lovano, Stiv Svolou, Keni Klark, Džon Aberkrombi, Slajd Hempton, Li Konic, te veliki broj francuskih kolega. Teksje ne samo da je od samog početka karijere bio otvoren prema različitim aspektima džez žanra, već i pokazivao otvoreno interesovanje prema svetskoj muzici, a iz nekog razloga poseban deo u srcu imao za Balkan. Nekoliko njegovih albuma nazvano je po gradovima bivše Jugoslavije, a vredi se nadati da će, posle nastupa na otvaranju ovogodišnjeg festivala, tom nizu dodati i Beograd. Iako već u ozbiljnim godinama, muzici i dalje pristupa sa energijom mladića – na festivalu ćemo čuti njegovo aktuelno ostvarenje Sand Woman.


Stanley Clarke Band (SAD/Gruzija)


Stenli Klark je zauzeo mesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Forever i uspešan solo izvođač. Njegovom zaslugom bas gitara je na velika vrata ušla u džez. Kada je Return to Forever bio na vrhuncu popularnosti, Klark se upustio i u solo karijeru, postavši prvi fjužn basista sa zlatnim pločama i rasprodatim svetskim turnejama. Njegova numera „School Days“ postala je jedan od najvećih fjužn hitova svih vremena. Radio je i sa brojnim all-star postavama, poput Clarke-Duke Project ili trija SMW, kao i sa velikanima roka, među kojima su Pol Makartni, Stjuart Koplend, Džef Bek, Ron Vud i Kit Ričards. Klark je trostruki osvajač Gremija, bio je prvi Džez muzičar godine u anketi magazina Rolling Stone, a osvojio je i niz priznanja za najboljeg basistu u časopisu DownBeat. Prvi put je posetio Beograd 1975. godine sa Return to Forever, u organizaciji Doma omladine Beograda. Potom je dolazio još tri puta u različitim kontekstima, a ovo će biti njegov prvi nastup na Beogradskom džez festivalu.


Flat Earth Society (Belgija)




Petnaestočlani belgijski orkestar Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha, ostvaruje neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. U njihovom izvođenju sreću se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava. Beogradski nastup održava se u sklopu svetske turneje kojom sastav obeležava lep jubilej – dve decenije postojanja. U prošlosti orkestar je radio sa brojnim istaknutim gostima, među kojima su Uri Kejn, Tuts Tilemans, Majk Paton (Faith No More), Džimi Tenor, Džon Vots i Ernst Rajzinger. Pored originalnih kompozicija Vermerha, u programu imaju aranžmane muzike sa veoma širokog stilskog spektra – od radikalne dekonstrukcije Luja Armstronga i Skota Džoplina, preko Igora Stravinskog i džez standarda, do The Residents. Izvodili su i namensku muziku za pozorište i film (ozvučavanje nemih filmova Ernsta Lubiča), kao i big bend operu Vermerha.

Dragon’s Fuel (Srbija)


Kvartet Dragon’s Fuel je najambiciozniji od projekata novosadskog muzičkog kolektiva Horz, okupljenog oko kompozitora i multiinstrumentaliste Lava Kovača. Kvartet predstavlja atraktivni rukopis Kovača i basiste Marka Čurčića koji je žanrovski teško definisati (Ornet Kolmen i Majls Dejvis, latin, rege, fri-džez, šansona...). Istoimeni debi album sadrži deset njihovih kompozicija, kao i intrigantnu rekonstrukciju uvoda „Svitanje“ simfonijske poeme „Tako je govorio Zaratustra“ Riharda Štrausa. Dvojica autora su u isto vreme bili na studijama u Holandiji, saksofonista Vojislav Savkov je dugogodišnji akter novosadske džez scene koga smo dosad češće viđali u vodama mejnstrima (bezbroj puta briljirao je na džem sešnima Novosadskog džez festivala), a drugi, mlađi saksofonista Predrag Okiljević po profesiji pravnik. Svoju muziku opisuju kao Novosadsku soničnu misu, panonske trans-ritmove, iskustva iz Meksika, hladni i plamteći džez, Istok, Zapad i planete, Univerzum, Mikroverzum i sadašnji trenutak. Nisu preterali.

Rastko Obradović Quartet (Srbija/Norveška)


Rastko Obradović prvi put je privukao pažnju ljubitelja džeza još kao srednjoškolac, pojavljujući se povremeno na džem-sešnima u legendarnom klubu „Čekaonica“. Odsek za džez u SMŠ „Stanković“ završio je za samo dve godine (danas predaje u ovoj školi). Godine 2013. prvi put je učestvovao u glavnom programu Beogradskog džez festivala, kao član saksofonske sekcije Big benda RTS, a godinu dana kasnije nastupio je sa sastavom Serbian Jazz, BRE!. Posle srednje škole otišao je na studije u Oslo, gde je formirao kvartet sa kolegama. Muziku opisuje kao mešavinu klasike, džeza, balkanskog i norveškog folka. Njihov prvi album biće premijerno predstavljen na 35. Beogradskom džez festivalu. Inače već ima objavljen EP u duu sa pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, a sa sastavom Schime Trio nastupio je 2018. na festivalima u Mersu (Nemačka) i Marsijaku (Francuska), na finalnom koncertu Euroradio Jazz Competition. Tom prilikom ostavio je toliko snažan utisak na žiri, da je prošle jeseni ušao u Euroradio Jazz Orchestra, po pozivu urednika orkestra. 

Milan Stanisavljević Quintet (Srbija/Slovenija)


Pijanista i kompozitor Milan Stanisavljević studirao je klasiku u Beogradu, a džez klavir u Gracu, gde je 2010. godine stekao zvanje mastera. Potom se seli u Sloveniju, dobija posao na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani, i ostvaruje saradnje sa vodećim umetnicima svoje generacije. Od 2009. godine vodi trio, sa kojim je dosad snimio albume Awakening i Sound Quest, prikazujući veliki autorski talenat, raskošan pijanistički rečnik i umeće u vođenju trija moderne orijentacije. Za potrebe novog albuma proširio je postavu na kvintet, u kome sviraju njegove kolege iz Slovenije i Srbije. Stilski, Stanisavljević nastavlja putem kojim je išao trio, vodama savremenog džez mejnstrima (Telonijus Monk i Bil Evans, s jedne, Bred Meldau i Vidžej Ajer, s druge strane), ali duvači u frontu daju mu priliku da se aranžmanski razmahne, kao i da svoju instrumentalnu veštinu suoči sa vrlinama drugih solista u sastavu. Program novog albuma Weight of Thought biće premijerno izveden u Srbiji na 35. izdanju Beogradskog džez festivala. 

Ilugdin Trio feat. Tanya Balakirskaya (Rusija)


Pijanista i kompozitor Dmitri Ilugdin prvi je džez umetnik iz Rusije na Beogradskom džez festivalu posle trideset dve godine! U međuvremenu, ruski džez se od stidljivog kopiranja tradicionalnih američkih uzora razvio u samosvojnu i veliku scenu u Evropi, sa brojnim kreativnim izvođačima srednje i mlađe generacije koji traže autentična rešenja u okviru džez izraza. Ilugdin je među najboljima. Deset godina svirao je klavir u popularnom ruskom fjužn sastavu Arsenal, godinama bio partner saksofoniste Alekseja Kozlova, autor je brojne muzike za filmove i TV serije, a pre svega lider izvanrednog savremenog trija, sa kojim će se predstaviti kod nas. Ilugdinovu muziku krasi izuzetan smisao za melodiju, mešajući savremeni džez sa diskretnim ukusima slovenskog folklora i popa. Specijalna gošća trija na beogradskom koncertu je pevačica Tanja Balakirska, koju je slavni američki kritičar Tomas Konrad već počastio lepim rečima: duboko, puno duše i misteriozno. Njen najjači adut je stvaranje atmosfere, u čemu me podseća na Patrišu Barber.”

Dianne Reeves and Quartet (SAD/Brazil)


Dajen Rivs pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka. Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa slavnom kućom Blue Note, pet godina kasnije. Do danas je snimila devetnaest albuma, pet puta osvajala Gremi – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno! – i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije. Od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, kao i sa titulom Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje za džez umetnike u SAD. Dajen Rivs dolazi u Beograd da nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko sketovanja Ele Ficdžerald i kolorature Sare Von, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade.  


Maciej Obara Quartet Unloved (Poljska/Norveška) 

Poljski saksofonista Maćej Obara aktivan je od sredine dvehiljaditih. Radio je sa sastavima ADHD i Power of the Horns, kao i predstavljao svoje autorske projekte u triju i kvartetu. Njegov vanserijski talenat nije promakao legendarnom producentu kuće ECM Manfredu Ajheru, koji ga je preporučio Tomašu Stanku, a nekoliko godina kasnije i pozvao pod svoje okrilje. Obara je već objavio desetak albuma pod svojim imenom sa kolegama iz Poljske i inostranstva, pri čemu poslednji među njima, Unloved, za ECM 2017. godine. Neposredno pred festival izlazi mu drugo ECM izdanje, Three Crowns u formaciji kvarteta (Dominik Vanja - klavir, Ole Morten Vogan – kontrabas, Gard Nilsen – bubnjevi). Njihovi koncerti blistaju sjajem njegovog improvizatorskog nadahnuća, kao i veštine njegovih partnera, u maniru plime i oseke, narastanja i opuštanja tenzije. Iako svira alt, a ne tenor saksofon, Maćej Obara je po maniru veoma sličan poznom, spiritualnom Koltrejnu – muziku osećate celim telom i dušom, ali ju je rečima veoma teško opisati.

Francesco Diodati Yellow Squeeds (Italija)

Za gitaristu Frančeska Diodatija šira javnost je prvi put čula kada je pre pet godina svirao na izdanju Wild Dance Enrika Rave, koje je 2015. izabrano za album godine u vodećem italijanskom džez časopisu Musica Jazz. Stekao je pažnju modernim pristupom gitari, kao i velikom improvizatorskom veštinom, nastavljajući sled talenata koji je Rava izbacio u džez orbitu, među kojima smo niz njih viđali na Beogradskom džez festivalu, poput Đovanija Gvidija, Đanluke Petrele ili Stefana Bolanija. Osim Rave, na spisku muzičara sa kojima je sarađivao su i Džim Blek, Bobi Previt, Dejvid Bini, Paolo Fresu, Đanluka Petrela, Frančeslo Bearcati, Fabricio Boso... Od 2013. nekoliko puta uzastopce dobija nagradu za najboljeg italijanskog džez gitaristu na glasanju čitalaca magazina JazzIt. Piše i muziku za ples i vizualne umetnike, a upleten je u nekoliko svojih projekata, kao i džez kolektiva. U sastavu Yellow Squeeds sa kojim dolazi u Beograd klavir svira Enriko Zanisi, koji je prošle godine bio specijalni gost festivala i nastupao sa našim džez studentima.

Gilad Hekselman Trio (Izrael/SAD)


Gitarista Gilad Hekselman je sledeći u nizu fascinantnih izraelskih talenata koje predstavlja Beogradski džez festival. Srednju školu završio je u Izraelu, a onda nastavio školovanje u Sjedinjenim Državama, gde je vrlo brzo postao aktivni član njujorške džez scene. Među muzičarima sa kojima je radio su Kris Poter, Erik Harland, Mark Tarner, Anat Koen, Esperanca Spolding, Ben Vendel, Avišaj Koen, Džef Tejn Vots, Tigran Hamasjan, Džon Skofild i Danilo Perez, između ostalih. U dosadašnjoj karijeri snimio je šest albuma kao lider. Aktuelno izdanje, Ask for Chaos, predstavlja obe strane njegovih zanimanja – elektronski orijentisani trio ZuperOctave i klasični gitarski trio gHex, u kakvom će se okruženju predstaviti i na beogradskoj manifestaciji. Dobitnik je nekoliko prestižnih gitarističkih nagrada, a 2017. godine plasirao se na prvo mesto godišnje liste kritičara DownBeat, među zvezdama u usponu u kategoriji gitarista. Ovo mu je druga poseta Beogradu, prošle godine nastupio je u Seasons bendu Bena Vendela. 

Jazzmeia Horn “Love and Liberation” (SAD)


Dvadesetosmogodišnja Amerikanka Džezmija Horn nesumnjivo je najveći vokalni talenat najmlađe generacije džez umetnika. Pobednica takmičenja „Telonijus Monk“, dvostruki laureat takmičenja „Sara Von“ (najpre kao talent u usponu, a potom u glavnoj kategoriji) i najveći vokalni talent 2018. po mišljenju kritičara magazina DownBeat, već sa debi albumom A Social Call nominovana je za vokalni Gremi, najprestižniju nagradu američke muzičke industrije. Porede je sa divama tradicionalne orijentacije Beti Karter, Sarom Von i Nensi Vilson, i Džezmija ih zaista i sledi (posebno virtuozno sketuje), ali ima i neverovatan smisao za originalne intervencije unutar forme, koje njeno izvođenje čini osobitim. Slavni Džon Hendriks počastio ju je divnim komplimentom: da ima “jedan od najboljih glasova koje je čuo u poslednje četiri decenije”. Posle prvog albuma, na kome je uglavnom pevala standardni repertoar, aktuelno ostvarenje Love & Liberation, u izdanju produkcije Concord Jazz prikazuje je već i kao talentovanog autora muzike i tekstova.   

Max Andrzejewski’s HÜTTE and guests

play the Music of Robert Wyatt (Nemačka/Danska/Turska)



Bubnjar i kompozitor Maks Andžejevski studirao je u Berlinu kod Džona Holenbeka nastavljajući karijeru u gradu koji danas predstavlja epicentar džez života u Nemačkoj. Njegov sastav HÜTTE osvojio je jednu od najznačajnijih nagrada nemačke džez zajednice Neuer Deutscher Jazzpreis 2013, a Andžejevski je iste godine nagrađen za najboljeg solistu. Kao kompozitora zanimaju ga mešanja džeza, roka, improvizovane muzike i savremene klasike – piše ne samo za svoj sastav već i za pozorišne produkcije. Aktuelni projekat sa sastavom HÜTTE predstavlja inspiracije muzikom Roberta Vajata, takođe bubnjara, nekadašnjeg osnivačkog člana kenterberijskih sastava Soft Machine i Matching Mole, uticajnog autora koji je potom ostvario upečatljivu solo karijeru. Projekat je svetsku premijeru imao na džez festivalu u Lajpcigu, a album će se pojaviti tek za godinu dana. Na prvim nastupima kritika je prepoznala i uticaje ranog Majlsovog džez-roka i Karle Blej. Beograd je jedno od prvih mesta izvan Nemačke gde će program biti izveden.

Shake Stew (Austrija) 


Nastupom septeta Shake Stew Beogradski džez festival nastavlja tradiciju predstavljanja najbitnijih projekata sa aktuelne austrijske džez scene. Ovaj sastav okupio je kontrabasista Lukas Krancelbinder, vodeća figura nove generacije austrijskih džezera, sastavivši neobičnu formaciju, sa tri duvača, dva basa i dva bubnja sa željom da izlože hipnotički miks džez gruva i afrobita. Energija koju emituju, atak duvača i čvrsti bit četvoročlane ritam sekcije preporučuju ovaj sastav kao najbolji bend za klupski provod. Za tri godine postojanja snimili su tri albuma, i već obišli neke od najprestžnijih svetskih džez festivala, među kojima su i dve najveće manifestacije sa obe strane Atlantika, Montreal Jazz Festival i North Sea Jazz u Roterdamu. Ostvarili su i saradnju sa jednim od najpopularnijih mladih džezera današnjice, saksofonistom Šabakom Hačinsom, koji im je gostovao na drugom albumu, kao i nastupao na odabranim koncertima. Njihov beogradski nastup biće održan samo nedelju dana pre izlaska novog, trećeg albuma Gris Gris. 

Laila Biali Trio (Kanada/SAD)


Kanadska pijanistkinja i pevačica Laila Biali profesionalno je aktivna od ranih dvehiljaditih. Radila je najpre na kanadskoj sceni, pa se preselila u Njujork, gde je nekoliko godina više bila angažovana na projektima drugih muzičara, poput Krisa Botija, Suzan Vega i Stinga, nego na razvoju sopstvene karijere. No njen drugi album Tracing Light iz 2010. godine nominovan je za nagradu Juno (kanadski ekvivalent Gremiju) i tada Biali rešava da se ozbiljnije posveti razvoju sopstvenog talenta. Prošle godine objavljuje prvi album za nemačku kuću ACT, što označava njen konačni proboj i na evropsku scenu. S druge strane, album je izvanredno primljen i u njenoj zemlji, donevši joj prvi Juno, za najbolji džez album godine. Deo medija uporedjuje je sa Dajanom Krol, no to ima osnovu samo u činjenici da takođe peva i svira klavir kao slavna zemljakinja. Biali se ipak mnogo više zanima za moderniju muziku, osim pretežno autorskog opusa obrađujući i pesme Dejvida Bouvija, Rendija Njumena i grupe Coldplay. 

Michael Wollny Trio (Nemačka/Švajcarska/Japan)


Mihael Volni je najveća nemačka džez zvezda novije generacije i jedan od vodećih izvođača savremenog evropskog džeza. Pijanista fascinatne tehnike i prefinjenog ukusa, nekonvencionalan i nepredvidiv, pojavio se na sceni ranih dvehiljaditih, već prvim albumom za minhensku kuću ACT izazivajući veliku pažnju kritike i publike. Osim u triju, koji mu je najčešći format i sa kojim dolazi u Beograd, nastupa i solo, u duu sa brojnim evropskim kolegama (Vensan Perani, Marijus Neset, Hajnc Sauer, Joakim Kun…), kao i sa kvartetom Out of Land. Među drugim značajnim muzičarima sa kojima je radio su Emil Parizijen, Pet Metini, Doni Mekaslin, Nils Landgren, Lars Danijelson i Tim Lefebr. Veoma je plodan kao kompozitor, ali rado prihvata i izazove obrađivanja dela klasike, džeza ili roka – od Šuberta, Hindemita, Debisija i Mesijana, preko Telonijusa Monka i Bila Evansa, do sastava Coldplay. Dobitnik je brojnih priznanja nemačke džez zajednice, među kojima i čak osam nagrada ECHO Jazz, što je nemački ekvivalent Gremiju.


Henry Spencer and Juncture (Velika Britanija)


Poseban izazov Beogradski džez festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera. Efektno spajajući klasičan džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzičar ima tek jedan objavljeni album The Reasons Don't Change za kuću Whirldwind Recordings, a već sjajne kritike na sajtu All About Jazz i u Gardijanu, kao i nekoliko nagrada britanske džez zajednice. Izabran je za najbolje novo lice na Marlborough Jazz Festivalu, kao i dobio priznanje the Emerging Excellence Award. Sa kvintetom Juncture donosi sveže ideje sa – poslednjih godina preporođene – britanske džez scene. Među najvažnijim inspiratorima u sopstvenom stvaranju ističe kantautore, mada u sastavu Juncture nema vokala. To objašnjava željom da njegova muzika poseduje emotivnu čistotu kao kada bi imala reči. U sastavu je okupio nekoliko cenjenih svirača svoje generacije, poput basiste Endrua Roba, muzičara godine u izboru BBC Radio Scotland 2009 i gitariste Anta Loua, koji sarađuje sa Timom Garlandom i vodi upečatljiv džez trio.

Steve Coleman and Five Elements (SAD/Velika Britanija)


Alt saksofonista i kompozitor Stiv Kolmen odrastao je i studirao u Čikagu, a punu afrimaciju ostvario na njujorškoj sceni krajem sedamdesetih godina, svirajući paralelno sa tradicionalnijim muzičarima, poput Slajda Hemptona, Teda Džonsa i Mela Luisa, i na avangardnoj sceni, u društvu Sesila Tejlora i Sema Riversa. Potom je ostvario blisku saradnju sa trubačem Gremom Hejnsom, što je dovelo do formiranja sastava Five Elements. Dosad je snimio preko trideset albuma pod svojim imenom, najviše među njima sa raznovrsnim postavama Five Elements – poslednjih godina najverniji saradnik mu je trubač Džonatan Finlejson. Odigrao je i važnu ulogu za kreativni džez u osamdesetim godinama okupljajući M-Base kolektiv talentovanih muzičara koji su odbijali da se prepuste srednjoj struji u džezu. U ovom društvu su bili i Kasandra Vilson i Greg Ozbi, između ostalih. Novi projekat Five Elements koji ćemo videti u Beogradu karakterističan je zbog angažovanja repera Kokaja, i predstavlja jedno od najotvorenijih izdanja ovog sastava ikad. 

Mingus Big Band (SAD/Francuska)


Mingus Big Band je prvi američki veliki orkestar na Beogradskom džez festivalu još od 1990. godine. Sastav prvoklasnih njujorških muzičara pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa. Njihov nastup ostvaruje pravu vezu sa počecima manifestacije: sam Mingus je nastupao na uvodnom izdanju 1970, kao i 1972. i 1975, a manja legacy formacija Mingus Dynasty 1982. godine. Sada ćemo prvi put čuti proslavljeni repertoar u punoj orkestarskoj raskoši, u izvođenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi. Lider aktuelne postave orkestra je iskusni alt saksofonista Aleks Foster, a među istaknutim članovima su trubač Aleks Sipjagin, tenor saksofonista Vejn Eskoferi, basista Boris Kozlov i bubnjar Donald Edvards. Program sastava čine čuvene kompozicije iz Mingusovog repertoara, među kojima i “Fables of Faubus” i “Ysabel’s Table Dance”.    

Charles Lloyd Kindred Spirits (SAD)


Saksofonista i flautista Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti. Bio je među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča, kao i među retkim džez umetnicima koji su zasvirali pred rok auditorijumom u legendarnom Fillmore Eastu. Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel. Na jesenjoj turneji promovišu novi album Kindred Spirits, istražujući spojeve modernog džeza sa bluzom i spiritualima, što na neki način predstavlja i vraćanje sopstvenim korenima. Naime, Lojd je na samom početku karijere radio sa najvećim bluzerima tog vremena, Bi Bi Kingom, Haulinom Vulfom i Bobijem Blu Blendom, između ostalih.  

João Mortágua “AXES” (Portugal/Španija)

Sekstet Axes predvodi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagva. Prisutan na sceni od sredine dvehiljaditih, radio je sa raznim portugalskim muzičarima svoje i starije generacije, kao i dosad snimio dva albuma pod svojim imenom. Axes je njegov najnoviji projekat, koji je uspešno predstavio članovima Evropske džez mreže (među kojima i Beogradskog džez festivala), na godišnjoj konferenciji u Lisabonu 2018. Godinu dana ranije Mortagva je dobio nagradu na muzičara godine (RTP / Jazz Festival Award). Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu sastava Axes jeste slavni američki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklektičnog repertoara. Ali dvojica bubnjara u sastavu prave suštinsku razliku – dodajući zvuku i ritmove paradnih ansambala iz Nju Orleansa i hip-hop energiju, inspirišući kritiku da ih poredi i sa proslavljenim kvartetom Sex Mob, Stivena Bernstina. Ovim koncertom festival nastavlja osvetljavanje portugalske scene, jedne od najuzbudljivijih na današnjem evropskom džez prostoru.


Théo Ceccaldi “Freaks” (Francuska)

Francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom Freaks (po dva gudača i duvača, gitara i bubnjevi), ruga se klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući pak i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera! Sekaldi se na sceni pojavio sredinom ove decenije, ali veoma brzo stekao punu afirmaciju i kao lider/kolider različitih formacija (trio, duo sa Robertom Negrom, sastav Freaks…), i kao sajdmen u sastavima uvaženih kolega iz Francuske i Evrope, među kojima su Luj Sklavis, Mišel Portal, Danijel Imer, Vensan Kurtoa, Silven Darifurk, Paolo Fresu, Emil Parizijen, Danijel Erdman, Eve Riser, Mikele Rabija, Žoel Leandr… Počev od 2014. godine bio je i član Orchestre National de Jazz (ONJ), najuglednijeg francuskog velikog orkestra. Otkriće 2014. i najbolji francuski muzičar 2016. u anketi Jazz Magazine, kao i laureat Victoire du Jazz za otkriće godine 2017, Teo Sekaldi nastavlja niz najbitnijih francuskih novih umetnika na festivalu, posle Vensana Peranija i Emila Parizijena.  


Ketil Bjørnstad (Norveška) 

Norvežanin Ketil Bjernstad, slavno ime evropske kulture, ove godine slavi pet decenija umetničke karijere. Školovan je kao klasični pijanista, započevši karijeru izvođenjem Trećeg klavirskog koncerta Bele Bartoka, ali ga je džez veoma brzo odveo drugim putem. Zajedno sa Arildom Andersonom, Terjeom Ripdalom i Jonom Kristensenom bio je među vodećim skandinavskim stvaraocima u traženju evropskog puta u džez. Bjernstadova muzika prepoznatljiva je po melanholičnoj atmosferi sa jakim ukusima klasike, zbog čega je i postao jedan od omiljenih umetnika Manfreda Ajhera, producenta kuće ECM, za koju je snimio niz albuma. Bavi se i muzikom za film, omiljeni je kompozitor Žana-Lik Godara, za koga je čak šest puta pisao muziku. Tokom bogate karijere snimio je preko pedeset albuma, među kojima mnoge kao solo pijanista, kakav će nam se predstaviti i u Beogradu, na dodatnoj večeri festivala BJF+. Osim muzike, Bjernstad je i veoma plodan pisac. Objavio je preko pedeset novela i zbirki pesama, osvojivši i nekoliko nagrada u oblasti književnosti.  





Нема коментара:

Постави коментар